mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  28.05.2024 17:45:00

Na Konferenci o stavu unie ve Florencii vystoupil ministr Martin Dvořák

28.05.2024 / 16:35 | Aktualizováno: 28.05.2024 / 17:45

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák navštívil ve dnech 22. – 23. 5. Florencii, kde se setkal s vedením Evropského univerzitního institutu a zúčastnil se 14. ročníku mezinárodní Konference o stavu unie. Pan ministr Dvořák přednesl úvodní projev v diskusním panelu věnovaném geopolitickým souvislostem procesu rozšiřování EU.

Dvoudenní pracovní pobyt ve Florencii zahájil ministr Martin Dvořák návštěvou nového sídla Honorárního konzulátu ČR pro Toskánsko, kde se společně s velvyslancem Janem Kohoutem setkal s honorární konzulkou Giovannou Dani Del Bianco. Honorární konzulka seznámila pana ministra s aktivitami a s plány nedávno přestěhovaného honorárního konzulátu. Fungování místního Krajanského sdružení Arca poté stručně představila jeho předsedkyně Aranka Myslivcová.

Pan ministr Dvořák poté během odpoledne absolvoval pracovní setkání s vedením Evropského univerzitního institutu (EUI) ve Florencii. EUI je mezinárodní institucí postgraduálního vzdělávání a výzkumu se zaměřením na čtyři hlavní oblasti: právo, sociální a politické vědy, ekonomii a historii. Institut nabízí vzdělávání a výzkum studentům 23 členských států EU, které přistoupily k zakládající úmluvě EUI. Česko bohužel mezi těmito zeměmi chybí. Se zástupci vedení EUI, s prezidentkou Patrizií Nanz a s generálním tajemníkem Marcem del Pantou, se pan ministr během jednání shodl, že pro mladou generaci, která již vyrostla ve svobodné Evropě, může být vzdělání v institucích tohoto typu skvělou přípravou pro budoucí kariéru.

Pan ministr se v EUI setkal i s několika Čechy, kteří zde vyučují nebo pracují v administrativě. Součástí EUI je Historický archív EU, který uchovává dokumenty týkajících se historie evropské integrace a fungování institucí EU. Archív slouží jako cenný zdroj pro výzkumníky zaměřující se na vývoj evropské integrace a politiky. U příležitosti návštěvy pana ministra byly prezentovány archiválie s vazbou na československou a českou historii.

Hlavním bodem programu pana ministra byla účast na Konferenci o stavu unie (State of the Union; SOU), na níž Martin Dvořák zastupoval českou vládu. Pan ministr zahájil diskusní panel věnovaný aktuálnímu tématu utváření politiky rozšiřování EU v současných geopolitických souvislostech. Tématu rozšiřování EU a souvisejících reforem se zhostil s vědomím klíčového významu této otázky v kontextu evropských záležitostí. Hovořil mimo jiné o tom, že tváří v tvář novým geopolitickým realitám se EU musí stát významným globálním hráčem. Nejen Ukrajina, ale také státy západního Balkánu byly podle jeho slov bohužel dlouho opomíjeny. Jejich integrace je podle ministra Martina Dvořáka nyní strategickou nutností pro posílení EU proti vnějším hrozbám.

Galerie


Ministr Martin Dvořák na konferenci SOU


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688