Redakce (Bydlet.cz)
Výsledky  |  28.05.2024 14:31:01

Obnovitelné zdroje energie využívá v Olomouckém kraji čtvrtina majitelů rodinných domů

dům bydlení

Průzkum Buřinky ukázal, že polovina majitelů rodinných domů na Olomoucku nemá, a ani neplánuje instalovat technologie využívající obnovitelné zdroje energií. Fotovoltaiku využívá pouze 11 % z nich, tepelné čerpadlo 16 % a větrnou turbínu 2 %. Téměř polovina majitelů domů z tohoto kraje by rekonstrukci, díky které ušetří za energie, financovala vyčerpáním úspor. Hypotéku by volilo 27 % a úvěr od stavební spořitelny 17 %. Čtvrtina by využila dotaci. Usnadnit a zjednodušit úsporné rekonstrukce nyní chtějí stavební spořitelny, poskytují za tímto účelem zvýhodněné úvěry na zelené rekonstrukce a bezplatné dotační poradenství.

V souvislosti s nástupem období rekonstrukcí zjišťovala Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka), jak majitelé rodinných domů v jednotlivých krajích České republiky přistupují k rekonstrukcím, zda volí energeticky úsporná řešení a jak vše financují. Přinášíme výsledky pro Olomoucký kraj.

Střechy na Olomoucku volají po solárech

Pouze každý desátý majitel rodinného domu v Olomouckém kraji využívá fotovoltaické panely pro výrobu elektřiny nebo ohřev vody. Pro srovnání: nejvíce využívané jsou v Jihomoravském kraji (17 %). Tepelné čerpadlo má 16 % respondentů z Olomouckého kraje. Nejvíce lidí ho využívá na Karlovarsku (25 %). Prostor pro využití obnovitelných zdrojů energií je na Olomoucku stále velký. „Naplánovat komplexní rekonstrukci může být složité, v našem průzkumu jsme se proto také ptali lidí, kam by se obrátili s žádostí o pomoc či informace. V Olomouckém kraji 35 % respondentů, nejvíce z celé ČR, odpovědělo, že neví, nikdy se o to nezajímali. To je pro nás signál, že musíme o výhodách úsporných rekonstrukcí a dotačním poradenství informovat s větší intenzitou,“ říká Milan Pospíšil, manažer úvěrů ze Stavební spořitelny České spořitelny (Buřinky).

Zdroj: Stavební spořitelna České spořitelny (sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos, 2024, 1 500 respondentů – majitelů rodinných domů v ČR), v % , více možných odpovědí

Kde vzít na rekonstrukci finance?

Čtvrtina majitelů rodinných domů v Olomouckém kraji by rekonstrukci financovala hypotečním úvěrem, což je více než kdekoli jinde v České republice. Stejné procento by využilo dotace od státu. Využití vlastních úspor by preferovalo pouze 43 % majitelů v tomto kraji, a to je nejméně z celé republiky.

Vhodnou cestou, jak realizovat rekonstrukci s ekologickým záměrem, je kombinace zvýhodněného úvěru od stavební spořitelny s dotací od státu. „N ově poskytujeme úvěr Oprav dům po babičce s Buřinkou [1] s úrokovou sazbou pouze 3,38 % po celou dobu splácení. Je určený pro majitele domů, kteří řeší komplexní zateplení domu a získají dotaci v programu Oprav dům po babičce. Pro ostatní úsporné rekonstrukce poskytujeme Úvěr od Buřinky pro budoucnost, u kterého je také možné snížit již od počátku měsíční splátky díky započtení dotace,“ vysvětluje Milan Pospíšil.

Zdroj: Stavební spořitelna České spořitelny (sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos, 2024, 1 500 respondentů – majitelů rodinných domů v ČR z toho 110 respondentů z Olomouckého kraje), v % , více možných odpovědí

Kam si v Olomouckém kraji můžete přijít pro radu jak na dotace

Přes 60 % respondentů z Olomouckého kraje nikdy nepodávalo žádost o dotace. Pro 12 % z těch, kteří o dotaci již žádali, nebylo její podání nijak složité a vše zvládli sami bez problémů. Dalších 14 % hodnotí proces nikoli jako složitý, ale jako zdlouhavý. Stejné procento vyřízení svěřilo speciálnímu poradci či realizační firmě.

„Zkušenosti našich příjemců jsou jednoznačné – výdaje za energie na bydlení po důkladné renovaci, tedy zateplení obálky domu, instalaci tepelného čerpadla a fotovoltaiky, výrazně klesnou. Nyní mají domácnosti k dispozici jedinečný nástroj spojující dotační podporu státu a výhodný úvěr podpořený poradenstvím přímo na pobočkách spořitelen. Věřím, že tato spolupráce pomůže odbourat obvyklé mýty o dotacích a pomůže dalším domácnostem k energeticky úspornému bydlení,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.



[1] Tento projekt je spolufinancován ze systému EU pro obchodování s emisemi prostřednictvím Modernizačního fondu. Více informací najdete zde: https://www.burinka.cz/uvery-na-bydleni/oprav-dum-po-babicce-s-burinkou/ .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Výsledky:

10.06.2024  Skupina Geis v roce 2023 výrazně rostla Tisková zpráva (Tisková zpráva)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688