Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  27.05.2024 09:53:18

Přehled týdne: spotřebitelský sentiment v zahraničí a inflace v Evropě

Tento týden nabídne ekonomické události převážně ze zahraniční, těmi nejdůležitějšími ukazateli budou zejména průzkumy tržního sentimentu napříč Evropou a Spojenými státy, ale také inflace v eurozóně. Začátek týdne bude především ve znamení dat z Německa, jelikož v USA je státní svátek (Den obětí války) a v ČR budou nová data publikována až na konci týdne. Týden uzavře odhad cenového vývoje v eurozóně, který bude důležitý pro potvrzení plánované trajektorie měnové politiky ECB.

Dnes přiblíží vývoj německé ekonomiky průzkum institutu Ifo, který se zaměřuje na aktuální sentiment v businessovém prostředí, ale také na očekávání trhu ohledně budoucnosti. Podle našich odhadů se podnikatelské klima zlepšuje, a to jak v současnosti, tak výhledově, což by měly reflektovat německé firmy zvýšením souhrnného indexu z 89,4 bodů v dubnu na 90,2 v květnu.

Úterý přinese rovněž indikátor hospodářského vývoje, tentokrát však v USA a z pohledu spotřebitelů. Index spotřebitelské důvěry Conference Board poslední dobou klesá, za poslední 2 roky se však stále pohybuje v poměrně úzkém rozmezí. Mírně poklesnout by dle odhadu trhu měl i tentokrát, a to z 97 na 96 bodů, jelikož hodnocení současné situace sice zůstává relativně vysoké, vyhlídky do budoucnosti se ale dlouhodobě zhoršují a minulý měsíc poklesly na nejnižší hodnotu od července 2022.

Středa poskytne obdobný průzkum pro Německo od společnosti Gfk, kdy se očekává zlepšení spotřebitelského sentimentu z -24,2 na -22,4 bodů. Zejména pak bude publikován předběžný odhad květnové inflace, která by měla mírně zrychlit a dosáhnout hodnoty 2,4 % (r/r), resp. 0,2 % (m/m), příp. 2,7 % (r/r) a 0,2 % (m/m) dle metodiky Eurostatu.

Ve čtvrtek bude zveřejněna dubnová nezaměstnanost v eurozóně, kde se za poslední 2 roky drží na historických minimech a změnu nyní neočekáváme (6,5 %). V USA by pak měl být zpřesněn odhad růstu HDP v 1.Q, očekává se revize směrem dolů z 1,6 % na 1,3 %.

V pátek bude zveřejněn odhad inflace v eurozóně, která by podle našeho odhadu mohla jen mírně vzrůst z 2,4 % na 2,5 % (r/r). Meziměsíčně se ale očekává zpomalení z 0,6 % na 0,2 %, což by bylo dobrou zprávou pro ECB vzhledem k předpokládanému začátku snižování sazeb v červnu. V Česku bude publikován zpřesněný odhad HDP za první kvartál letošního roku včetně struktury jednotlivých složek.

Páteční výsledek spotřebitelské důvěry v ČR mírně překvapil investory, když skončil v rozporu s očekáváním trhu níže než v dubnu, jedná se o pokles z 103,8 na 101,6 bodů. To může souviset i s vyšší než očekávanou inflací, která v dubnu činila 2,9 % (r/r). Přesto však důvěra v českou ekonomiku měřená Českým statistickým úřadem zůstává na nejvyšších úrovních od konce roku 2021.

Americké akciové trhy si v pátek zapsaly silné zisky, když S&P 500 porostl o 0,70 %. Výkonnost v Evropě byla horší, německý DAX skončil výsledkem +0,02 % a týden uzavřel téměř beze změny. Pražská burza na zhoršení spotřebitelského sentimentu zareagovala oslabením indexu PX o 0,57 %. Koruna na konci týdne posílila až na úroveň 24,62 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 15:41  Špatný americký sen: Co recese, to zrychlení zadlužování Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Po 14:52  Výrazný meziměsíční pokles cen v průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Po 10:55  Ceny v zemědělství i nadále klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688