ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Akcie ve světě  |  27.05.2024 08:20:14

Úspěšné mistrovství světa - může pomoci ekonomickému oživení?

Spotřeba domácností bude letos i bez sportovních událostí “tahounem” ekonomiky.

Skončilo mistrovství světa v hokeji, které bylo pro Česko velmi úspěšné z hlediska sportovního i organizačního. Rekordní návštěvnost šampionátu (797 727) udělala radost nejen českému hokejovému svazu, ale také celé řadě podnikatelů v Praze i na Ostravsku - zejména hoteliérům a provozovatelům hospod a restaurací. Projeví se pořadatelství “úspěšného” šampionátu i ve “velkých číslech” za celou ekonomiku?

Předpokládáme, že samotný šampionát “velkými čísly” výrazněji nepohne. Podle odhadu Českého svazu ledního hokeje, měl letošní šampionát spustit nákupy zákazníků včetně ubytování a útrat v restauracích v hodnotě okolo 2 miliard korun. Vzhledem k velmi úspěšné jízdě českého týmu šampionátem mohou být konečné útraty v pohostinství možná ještě vyšší, je však třeba počítat s tím, že část domácích fanoušků by pravděpodobně utrácela peníze za “volnočasové aktivity” i jinde a jinak. A i pokud bychom započítali celé dvě miliardy korun jako dodatečné “nové” výdaje českých domácností, zvýší celkovou spotřebu domácností v tomto roce “jen” o 0,05 %. A i když bychom vzali v potaz lehké pozitivní multiplikační efekty nových výdajů do zbytku ekonomiky, bude celkový přímý efekt mistrovství světa na ekonomiku relativně marginální.

Jiné by to však bylo, pokud by mistrovství světa v hokeji a následně mistrovství Evropy ve fotbale a Olympiáda podpořily “trvalejší” ochotu Čechů utrácet. Série atraktivních sportovních událostí totiž přichází v zajímavou chvíli. Po dvou letech propadu reálné mzdy a spotřebitelské recese, se situace obrátila. Reálná mzda opět začíná růst, a to ve chvíli, kdy Češi stále nadstandardně spoří (míra úspor je cca 18 %, zhruba 6 procentních bodů nad dlouhodobým průměrem). Pokud mistrovství světa v hokeji popřípadě další sportovní akce přispějí k tomu, že míra úspor českých domácností trvale poklesne, mohou být pozitivní dopady na českou ekonomiku o poznání větší.

Takový efekt však ve finále bude složité odlišit od celé řady dalších faktorů. My již před mistrovstvím světa počítali pro rok 2024 s velmi slušným růstem reálné spotřeby domácností okolo o 2,5-3 %. Rychlejší pokles míry úspor by pak mohl naše odhady ještě vylepšit. A i kdyby ne, dobrá zkušenost velkého množství zahraničních návštěvníků s kvalitní organizací šampionátu a návštěvou Prahy a Ostravy může mít dlouhodobě pozitivní efekty na návštěvnost Česka - takové, které letošní statistiky HDP ještě nezachytí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Po 10:08  UP World LNG Shipping Index: Dočasný pokles Tomáš Novotný (UP forum)
Po   8:14  Wall Street dál favorizuje AI tituly ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688