Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Makroekonomika  |  24.05.2024 12:08:07

Důvěra v českou ekonomiku vychládá


 „Důvěra v českou ekonomiku v květnu mírně ochladla. Indikátor důvěry, který sestavuje ČSÚ, se v květnu meziměsíčně snížil o 0,6 bodu na hodnotu 96,4. Jde však jen o mírný pokles a ve srovnání s loňským květnem je indikátor na vyšší hodnotě. Nicméně o zhoršení situace svědčí, že v květnu klesly obě části indexu – jak důvěra podnikatelů, tak spotřebitelů. Indikátor důvěry podnikatelů se snížil o 0,2 bodu na hodnotu 95,4. Nejhorší nálada je v průmyslu, kde v květnu klesl indikátor důvěry o dva body na hodnotu 90,5. Na vině jsou zejména dlouhodobé problémy se zakázkami v tomto odvětví. Průmyslové firmy stále tíží slabá poptávka, proto omezují výdaje ve snaze zmírnit dopad poklesu nových zakázek. Odráží to i trvale nízká úroveň Indexu nákupních manažerů (PMI). Ten se v dubnu držel již 23. měsíc v řadě pod hodnotou 50 bodů, která značí pokles ekonomické aktivity firem. Manažeři průmyslových firem navíc stále čelí poklesu odbytu, za nímž stojí mimo jiné i špatná situace německého hospodářství, kam směřuje značná část jejích produkce. Pro český průmysl jsou však pozitivní zprávou nesmělé signály obživení německé ekonomiky. Německé HDP se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšilo mezičtvrtletně o 0,2 %. Podle nové prognózy německé vlády se HDP letos zvýší o 0,3 %. Pokud se Německo vzchopí, bude to pozitivní impuls i pro české firmy,“ upozorňuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

 

 „Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se v květnu po čtyřměsíčním růstu snížila. Indikátor důvěry meziměsíčně poklesl o 2,2 bodu na hodnotu 101,6, nicméně se stále drží nad svým dlouhodobým průměrem 100 bodů.  Pokles důvěry může odrážet poslední vývoj inflace. Ta se v dubnu se zvýšila o 0,9 procentního bodu na 2,9 %. Za dubnovým růstem spotřebitelských cen stojí zejména vývoj cen potravin, na který jsou spotřebitelé velmi senzitivní. Ceny u potravin, které dosud poměrně výrazně zlevňovaly, v průběhu dubna začaly opět růst. Šlo zejména o maso, mléčné výrobky a zeleninu. V tomto světle asi nepřekvapí, že v Indexu důvěry spotřebitelů se v květnu zvýšil podíl respondentů očekávajících v příštích dvanácti měsících zhoršení celkové ekonomické situace v České republice. Pozitivní však je, že v meziročním srovnání je celková důvěra spotřebitelů vyšší. Bude to totiž právě domácí poptávka, která letos potáhne růst HDP,“ komentuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.


Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 23:10  Zlato: slibné vyhlídky Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
Pá 17:56  ČNB na pozoru kvůli oživující ekonomice a stále nevyřešené inflaci (Tématické… Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

24.05.2023Důvěra v české ekonomice se v květnu zhoršila Radomír Jáč (Generali Investments)
25.04.2023Důvěra v české ekonomice se v dubnu zlepšila Radomír Jáč (Generali Investments)
25.07.2022Důvěra v českou i německou ekonomiku v červenci klesala (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688