Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  24.05.2024 07:47:16

Nálada tuzemských spotřebitelů je na vzestupu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ekonomická důvěra domácích spotřebitelů podle našeho odhadu v květnu zůstala pozitivní. Celkově tak má naše ekonomika z pohledu domácí poptávky největší útlum pravděpodobně již za sebou, což jde ruku v ruce s obnoveným růstem reálných mezd i spotřeby domácností. V zámoří budou dnes zveřejněny pouze dubnové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby.

Zlepšený spotřebitelský sentiment přispěje k nárůstu spotřeby

Pesimismus tuzemských spotřebitelů odezněl. Index spotřebitelské důvěry se v dubnu nacházel na 103,8 b., tedy výrazně nad dlouhodobým průměrem (100) a nejvýše od září 2021. Podobně příznivá podle našeho odhadu zůstala nálada i v květnu. Zlepšený spotřebitelský sentiment by v kombinaci s obnoveným růstem reálných mezd, vysokou mírou nahromaděných úspor a nízkou výchozí úrovní měl přispět k pokračujícímu růstu spotřeby domácností i ve zbytku letošního roku. Právě oživení domácí spotřeby by mělo výrazně přispět k tomu, že tuzemská ekonomika již v tomto čtvrtletí pravděpodobně dosáhne své předpandemické úrovně.

PMI v eurozóně rostou, mzdové tlaky zatím nepolevují

V eurozóně i Německu se v květnu nálada nákupních manažerů zlepšila. Kompozitní PMI vzrostl na 52,3 b., respektive 52,2 b. K vidění je v těchto statistikách další potvrzení dichotomie mezi službami a průmyslem. Zatímco ve službách se PMI drží nad 50 body (které jsou u PMI předělem mezi růstem a poklesem), sentiment ve zpracovatelském průmyslu zůstal i v květnu znatelně pod touto hranicí.

Z pohledu měnové politiky byly důležité rovněž výsledky mzdových vyjednávání v eurozóně za Q1 24, které zveřejnila ECB. Mzdy podle nich měly v letošním prvním čtvrtletí vzrůst o 4,7 % meziročně, po 4,5 % v Q4 23. Silný mzdový růst se setkává se stále utlumenou dynamikou produktivity práce, což nahoru tlačí jednotkové mzdové náklady. Právě zmírněním mzdové dynamiky proto ECB podmiňovala zahájení snižování úrokových sazeb. Aby ale byl přehodnocen avizovaný „cut“ na červnovém zasedání, muselo by podle nás přijít výrazné proinflační překvapení u květnové inflace, jejíž zveřejnění je na programu příští týden. Další kroky ECB jsou již ale i v kontextu nadále svižného mzdového růstu poměrně nejisté.

Koruna včera stagnovala na 24,73 CZK/EUR. Tuzemský datový kalendář byl prázdný. Krátkodobě by podle nás mohlo dojít k určité korekci nedávných zisků koruny k euru. K posílení všech regionálních měn totiž v nedávné době přispívalo oslabování amerického dolaru a příznivý tržní sentiment, zatímco úrokový diferenciál korunových a eurových tržních úrokových se nijak výrazně nerozšířil. Pokud by tedy došlo k dalšímu odsunu prvního „cutu“ Fedu, mohla by se situace opět obrátit ve prospěch amerického dolaru a v neprospěch měn rozvíjejících se trhů. Zároveň se domníváme, že by v tuzemsku mohlo dojít v květnu ke kompenzaci dubnového překvapivě silného nárůstu cen potravin. Zvolnění inflace by tak mohlo opět navýšit sázky na rychlejší uvolňování měnové politiky ze strany ČNB, a tím přiživit i tlaky na oslabení koruny.

Autor: Jaromír Gec

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688