Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  22.05.2024 19:33:00

Konference Deset let „nového“ spolkového práva

Dne 21. května 2024 se v Hrzánském paláci uskutečnila konference Deset let „nového“ spolkového práva, jejímž cílem bylo zhodnotit desáté výročí účinnosti občanského zákoníku.

Konference, kterou pořádala zmocněnkyně vlády pro lidská práva a Česká rada dětí a mládeže ve spolupráci s Výborem pro legislativu a financování Rady vlády pro NNO a Odborem lidských práv a ochrany menšin Úřadu vlády ČR, se zúčastnilo cca 50 zástupců neziskového sektoru, veřejné správy a odborné veřejnosti.

Konference Deset let „nového“ spolkového práva
Konference Deset let „nového“ spolkového práva

Konferenci zahájil Mgr. Viktor Kundrák, Ph.D., E.MA, ředitel Odboru lidských práv a ochrany menšin, příspěvkem na téma občanského zákoníku a lidských práv, ve kterém rovněž zdůraznil význam spolků a občanské společnosti obecně, jako základního pilíře každého demokratického státu založeného na skutečné participaci občanů na veřejném životě a veřejné správě.

Přednášející, mezi kterými byli přední odborníci na spolkové právo, včetně prof. JUDr. Kateřiny Ronovské, Ph.D., místopředsedkyně Ústavního soudu, prof. Dr. JUDr. Karla Eliáše, jednoho z hlavních autorů občanského zákoníku nebo Mgr. Františka Korbela, Ph.D. a Mgr. et Mgr. Dany Prudíkové, kteří na Ministerstvu spravedlnosti řídili a prosazovali projekt rekodifikace soukromého práva, dále zhodnotili historii tvorby nového občanského zákoníku, filozofická východiska jeho koncepce, očekávání a realitu aplikační praxe po deseti letech.

Konference Deset let „nového“ spolkového práva
Konference Deset let „nového“ spolkového práva

Aktuální judikaturu v oblasti spolkového práva poté představili Mgr. Bc. Luboš Brim, Ph.D. z Nejvyššího soudu a Ing. Mgr. Radek Ruban, Ph.D., z Krajského soudu v Brně (viz prezentace „Nové spolkové právo v judikatuře Nejvyššího soudu“). Další příspěvky se zaměřily na problematiku zápisů spolků do veřejného rejstříku a skutečných majitelů u spolků, tato témata prezentovala JUDr. Lenka Deverová, mj. členka Rady vlády pro nestátní neziskové organizace a předsedkyně Výboru pro legislativu a financování a Mgr. Adam Hexner z odboru legislativního Ministerstva spravedlnosti (viz prezentace „Spolkový rejstřík v číslech“). Příspěvek k nastavení hranic mezi spolkovou a podnikatelskou činností přednesl spolu s prof. JUDr. Kateřinou Ronovskou, Ph.D., doc. JUDr. Bohumil Havel, Ph.D., vědecký pracovník Ústavu státu a práva Akademie věd ČR, člen Legislativní rady vlády a spoluautor nového občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích (viz prezentace „Hranice mezi spolkovou a podnikatelskou činností“).

Konference Deset let „nového“ spolkového práva
Konference Deset let „nového“ spolkového práva

Závěrečné příspěvky na konferenci přednesli Ing. Mgr. Stanislav Kouba, Ph.D., vrchní ředitel sekce Daně a cla Ministerstva financí, k daňové problematice u spolků se zaměřením na současnost a výhled do budoucna (viz prezentace „Dny spolkového práva“) a Ing. Simona Hornochová, generální ředitelka Generálního finančního ředitelství, k otázce účetnictví spolků, také s výhledem k zamýšleným úpravám do budoucna.

Z konference vyplynulo, že nové spolkové právo, které je koncipováno jako liberální právní úprava, respektující vnitřní spolkovou autonomii, za současné ochrany členů i práv třetích osob se v praxi osvědčilo. V současné době by bylo vhodné zaměřit se na osvětu některých témat, jako jsou například hranice mezi spolkovou a podnikatelskou činností a spojené otázky daňové a účetní, mezi laickou i odbornou veřejností.

Prezentace z konference jsou k dispozici v příloze, záznam bude zveřejněn v brzké době.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688