mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.05.2024 21:36:00

Pokroky Chile v oblasti vědy, výzkumu a inovací

22.05.2024 / 21:13 | Aktualizováno: 22.05.2024 / 21:36

Chile nabízí nepřeberné množství příležitostí v oblasti výzkumu a vývoje (R&D) a vědy, podpořené svými jedinečnými geografickými a ekonomickými podmínkami. Klíčovými oblastmi výzkumu a vědeckých příležitostí jsou především astronomie a astrofyzika (vč. špičkových astronomických observatoří ALMA a Paranal, ESO), obnovitelná energie (solární, větrná, geotermální), oceánský a antarktický výzkum (ideální podmínky pro výzkum mořské biologie, několik výzkumných základen v Antarktidě, které nabízejí příležitosti pro výzkum v glaciologii, klimatologii a biologii), seismologie a vědy o Zemi (součást Pacifického ohnivého kruhu), či výzkum v zemědělství (mj. vinařství, zahradnictví a zemědělské technologie).

Chile učinilo v posledních letech významné pokroky v podpoře vědy, výzkumu a inovací prostřednictvím různých iniciativ a spolupráce na domácí i mezinárodní úrovni. V roce 2018 Chile zřídilo Ministerstvo pro vědu, technologii, znalosti a inovace (MCTCI) s cílem centralizovat a posílit výzkumné a inovační úsilí země. Toto ministerstvo úzce spolupracuje s Národní agenturou pro výzkum a vývoj (ANID) na podpoře vědeckého výzkumu, technologického rozvoje a inovací v celé zemi. Chilská národní komise pro vědecký a technologický výzkum (CONICYT), která je nyní součástí ANID, financuje různé výzkumné projekty a nabízí stipendia a granty na vědecký výzkum. Fondo de Fomento al Desarrollo Científico y Tecnológico (FONDECYT) je významný fond, který podporuje individuální i skupinové výzkumné projekty napříč širokým spektrem vědních oborů. Řada chilských vysokých škol má etablované programy v širokém spektru vědeckých oborů (mj. Universidad de Chile, Universidad Católica de Chile, Technická univerzita Federica Santa Maríi).

Meziamerická rozvojová banka (IDB) podporuje toto úsilí financováním projektů zaměřených na přepracování institucionálního rámce ministerstva pro vědu a začlenění průřezových otázek, jako je gender a změna klimatu, do svého fungování.

Chile se zapojuje do mnoha mezinárodních iniciativ, aby posílilo svou výzkumnou a inovační kapacitu. Země je například součástí strategického plánu EU-CELAC pro vědu, technologie a inovace, který se zaměřuje na globální výzvy, mobilitu výzkumných pracovníků, výzkumné infrastruktury a inovace. Chile navíc spolupracuje s Evropskou unií v programu Copernicus pro pozorování a monitorování Země, přispívá daty z regionálních observatoří a získává přístup k datům družice Copernicus Sentinel pro řešení klimatických změn a problémů životního prostředí.

CORFO (Corporación de Fomento de la Producción) hraje klíčovou roli při podpoře inovací prostřednictvím svého programu InnovaChile. Tato iniciativa spravuje roční grantový fond ve výši 40 milionů USD na podporu společností zapojených do inovativních a udržitelných projektů, zejména v oblasti technologické výroby potravin, rostlinných bílkovin a dalších oblastí s pozitivními sociálními a environmentálními dopady.

Chile navíc spustilo několik „centres of excellence“ financovaných CONICYT (Národní komise pro vědecký a technologický výzkum), která se zaměřují na oblasti jako optika, fotonika, nanověda, pokročilé těžební technologie a komplexní inženýrské systémy.

Chile aktivně podporuje mezinárodní spolupráci, nabízí různé granty a výměnné programy. Výzkumníci z celého světa se mohou zapojit do společných projektů, účastnit se konferencí a využívat jedinečná výzkumná zařízení Chile.

Spolupráce mezi Českou republikou (ČR) a Chile v oblasti vědy, výzkumu a inovací nabízí řadu zajímavých příležitostí. V ČR je podpora těchto oblastí prioritou vlády, což se odráží ve zvýšeném financování a strategických programech zaměřených na transfer technologií, podporu výzkumné excelence a rozvoj lidských zdrojů?.

Jedním z hlavních programů je Operační program Jan Amos Komenský (OP JAK), který poskytuje finanční prostředky na výzkum, vývoj a inovace v období 2021-2027. Tento program podporuje jak základní, tak aplikovaný výzkum, a je financován z evropských strukturálních fondů??.

Další iniciativou je program TWIST, který se zaměřuje na strategické technologie, jako je umělá inteligence, polovodiče a kvantové technologie, což může být zajímavé i pro zahraniční partnery včetně Chile?.

Pro Českou republiku je klíčové rozvíjet mezinárodní spolupráci, a to nejen v rámci Evropy, ale i se zeměmi mimo ni, včetně Chile. V rámci programu Evropské unie Horizon Europe mohou české instituce spolupracovat s chilskými protějšky na výzkumných a inovačních projektech. Tento rámec nabízí financování a podporu pro projekty spolupráce v oblastech, jako je změna klimatu, digitální technologie a udržitelný rozvoj. Obě země jsou členy sítě EUREKA, která podporuje tržně orientovaný výzkum, vývoj a inovační projekty. Tato platforma může být použita k zahájení společných průmyslových projektů se silným zaměřením na komercializaci. Akce instituce Evropská spolupráce ve vědě a technologii (COST) lze využít k podpoře networkingových aktivit, jako jsou konference, krátkodobé vědecké mise a vzdělávací pobyty, které podporují spolupráci mezi českými a chilskými výzkumníky v různých vědeckých oblastech. Akademie věd ČR a Národní agentura pro výzkum a vývoj (ANID) v Chile mohou usnadnit společné výzkumné iniciativy, workshopy a konference. Mohou také nabídnout možnosti spolufinancování bilaterálních projektů.

Chile se může zapojit do těchto programů prostřednictvím společných výzkumných projektů, výměnných pobytů výzkumníků a dalších formátů spolupráce. Navázání kontaktů s českými institucemi a využití nabízených grantů může výrazně přispět k rozvoji vědecko-výzkumné spolupráce mezi oběma zeměmi.

Budoucnost Chile ve vědě a inovacích vypadá slibně, s neustálým úsilím o zvýšení financování, podporu mezinárodních partnerství a vytvoření inkluzivního prostředí pro výzkumné pracovníky a podnikatele z různých prostředí. Tyto iniciativy mají za cíl převést ekonomiku z jejího tradičního zaměření na těžbu a zemědělství na ekonomiku, která je diverzifikovanější a odolnější vůči globálním výzvám.

Shrnuto a podtrženo, Chile aktivně vylepšuje své prostředí vědy, výzkumu a inovací prostřednictvím vládní podpory, mezinárodní spolupráce a iniciativ cíleného financování. Toto úsilí je zaměřeno na vytvoření udržitelného a inkluzivního inovačního ekosystému, který dokáže řešit vnitrostátní i globální výzvy, a přináší řadu příležitostí i pro české vědce, výzkumníky a inovativní firmy.

Autor: Petra Nostas Arias, DEK na Velvyslanectví ČR v Santiagu de Chile


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688