Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.05.2024 22:37:00

Nvidia (+5 %) oznamuje výsledky na očekáváním a silný výhled pro 2Q. Zvyšuje dividendu a avizuje akciový split

Aktualizováno

Nvidia oznámila výsledky za její první fiskální čtvrtletí, které překonaly očekávání u tržeb a zisků. Totéž platí pro výhled pro druhé čtvrtletí. Nvidia dále oznámila zvýšení kvartální dividendy a akciový split. Akcie bezprostředně odpověděly růstem o více jak 5 % v amerických afterhours. Letos do závěru řádného obchodování zpevnily o 92 %.

Nvidia uvedla, že rozdělí své akcie v poměru 10 ku 1. Akciový split má proběhnout tak, že každý akcionář k datu 6. června obdrží k jedné akcii Nvidie dalších 9 akcií, které budou uvolněny po závěru obchodování 7. června.

Nvidia oznámila zvýšení kvartální dividendy na 0,10 USD z 0,04 USD. Zvýšená dividenda je ekvivalentem výše 0,01 USD na akcii po akciovém splitu 10:1 a má být vyplacena 28. června při record date 11. června.

Kvartální zisk na akcii dosáhl 6,12 USD proti konsensu 5,59 USD dle LSEG/Refinitiv. Tržby dosáhly 26,04 miliardy USD, také přesvědčivě nad očekávání trhu na úrovni 24,65 miliardy USD.

Nvidia uvedla, že v tomto čtvrtletí očekává tržby ve výši 28 miliard dolarů. Wall Street podle LSEG očekávala zisk na akcii 5,95 USD při tržbách 26,61 miliardy USD.

Nvidia vykázala základní neočištěný zisk za čtvrtletí ve výši 14,81 miliardy USD, neboli 5,98 USD na akcii, ve srovnání s 2,04 miliardami USD nebo 82 centy v období před rokem.

Výrobce čipů, který byl před deseti lety specializovaným vývojářem 3D herního hardwaru, se ocitl v centru technologického dění jako lídr v oblasti AI.

Aktuální výsledková zpráva Nvidie přichází zhruba rok poté, co společnost poprvé signalizovala investorům, že se chystá vydat směrem prudkého růstu, poháněného poptávkou po AI čipech po boku společností Google, Microsoft, Meta, Amazon a OpenAI.

Tržby Nvidie se v každém z předchozích dvou čtvrtletí zvýšily o více než 200 % a Wall Street očekávala, že tento trend bude pokračovat, přičemž odhady ukazovaly nárůst o 243 % v prvním čtvrtletí oproti předchozímu roku. Očekávalo se také, že čistý zisk vzroste více než pětinásobně oproti stavu před rokem.

Akcie Nvidie více než ztrojnásobily tržní hodnotu od doby, kdy společnost loni oznámila silné výsledky za první čtvrtletí a poskytla překvapivě silný výhled pro druhé čtvrtletí.

Současná generace AI grafických procesorových jednotek (GPU) společnosti, nazývaná Hopper, je poptávána například k vývoji chatbotů, překladačů a generátorů obrázků. Za poslední rok je zákazníci houfně skupovali. Přesto narůstají otázky ohledně udržitelnosti raketového růstu Nvidie, protože mnoho zákazníků musí začít vykazovat zisk ze všech svých výdajů a AI software stojí výrazně více než tradiční software, částečně právě kvůli výdajům v souvislosti GPU Nvidie.

Nvidia také začíná dodávat své GPU nové generace AI s názvem Blackwell. Některé podniky možná pokukují po připravovaných čipech, což může způsobit utlumení prodeje stávající technologie.

Počínaje druhým fiskálním čtvrtletím se Nvidia vyrovná náročným meziročním srovnáním s počátečním obdobím růstu řízeného umělou inteligencí. Analytici očekávají, že expanze v dalším čtvrtletí klesne pod 100 % a v následujících dvou obdobích dále výrazně zpomalí.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688