Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.05.2024 14:32:00

Laffer Tengler Investments: Trh má prostor pro další růst, jsme na počátku nového cyklu růstu produktivity (video)

Nancy Tengler z Laffer Tengler Investments se domnívá, že americký akciový trh může dále růst, protože ekonomika se nachází na samém počátku cyklu rychlejšího růstu produktivity. Investorka na CNBC přirovnávala současné dění k situaci v devadesátých letech. Podobnost vidí na několika rovinách včetně vývoje inflace, úrovně výnosů vládních dluhopisů či nedostatku pracovní síly, který vedl firemní sektor k investicím do vyšší produktivity.

Tengler míní, že Alan Greenspan, který stál v čele americké centrální banky v devadesátých letech, správně pochopil následující věc: Ekonomika může silně růst bez vyšších inflačních tlaků v případě, že tento růst je tažen právě vývojem produktivity. Investorka podle svých slov doufá, že podobného pochopení bude schopen i současný Fed. Potenciál pro zvyšování produktivity přitom přináší zejména technologie související s umělou inteligencí, robotizace a digitalizace. Příkladem společnosti, která se orientuje na všechny tři zmíněné oblasti, je Walmart, který má navíc „kulturu vyplácení dividend“ na základě dlouhodobého výhledu.

Tengler zmínila svou analýzu, která se zabývala vývojem investičních aktiv v posledních třiceti letech. Akcie si za toto období připisovaly průměrnou roční návratnost kolem 10 %, zlato jako druhé nejziskovější aktivum kolem 6 %. Nyní investorka svým klientům radí, aby při korekci akciového trhu využívali nižší ceny k rozšiřování pozic. Volatilitu by tedy měli vnímat jako něco, co jim pomáhá. A zaměřit by se měli i na firmy „staré ekonomiky“, které investují do nových technologií.


Na CNBC zmínili úvahy zaznívající ze společnosti BlackRock, podle kterých by Fed ekonomiku v současné situaci mohl zpomalit spíše tím, že by sazby snížil. Jedním z argumentů pro takový pohled má být to, že by se snížily úrokové příjmy. Tengler k tomu uvedla, že z vyšších sazeb mimořádně těží velké technologické firmy, které mají extrémně silné rozvahy. Vyšší úrokové sazby také výrazně pomáhají lidem s vyššími příjmy. Rozhodující roli ale z hlediska monetární politiky hraje ekonomika jako celek a podle investorky je v ní znát zpomalování a ochlazování trhu práce.

Tengler se rovněž domnívá, že Fed bude vedle ochlazující ekonomické aktivity nucen ke snižování sazeb i vývojem ve světě. Tedy poklesem sazeb v jiných zemích. Snižování sazeb ale v USA nebude dramatické, půjde o „marginální pokles“. Graf ukazuje vývoj sazeb podle očekávání trhů, ty v letošním roce počítají s jejich poklesem o 49 bazických bodů. Na počátku roku přitom trhy čekaly pokles sazeb o více než 150 bazických bodů:

leffer


Zdroj: CNBC, X


 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688