Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Kryptoměny  |  21.05.2024 10:33:33

Bitcoin má blízko ke zlomení historického cenového rekordu, pomoci mu může Nvidie

Cena nejstarší a nejrozšířenější světové kryptoměny bitcoinu se dnes vyšplhala do blízkosti svého dějinného maxima. Na to vystoupala letos v polovině března a činí takřka 73 800 dolarů za kus. Dnes se bitcoin podle dat agentury Bloomberg prodával až za více než 71 929 dolarů poté, co se v mezidobí jeho cena citelně propadla, až do blízkosti 56 500 dolarů dne 1. května.

Trhy a analytici tedy už spekulují, kdy by cena bitcoinu mohla pokořit historické cenové maximum, oněch necelých 73 800 USD. Nejpozději zítra, pokud tedy napjatě očekávané čtvrtletní výsledky společnosti Nvidia, těžící z mimořádného boomu umělé inteligence, nebudou zklamáním.

Bitcoin se stále více chová jako vysoce kolísavá technologická akcie, takže Nvidie mu může dodat mocný pozitivní impuls. Ten nyní zajišťuje spekulace o blížícím se spuštění prvního burzovně obchodovaného fondu (ETF) v USA na kryptoměnu ether. Ta je po bitcoinu druhou nejrozšířenější a spekulace o možném fondu na ni pohání celý segment kryptoměn, tedy i bitcoin samotný. Pokud by skutečně došlo ke spuštění zmíněného fondu či fondů na ether, do kryptoměn jako celku potečou další peníze drobných, ale i institucionálních investorů a dále se zvýší kredibilita kryptoměn coby standardního investičního nástroje. To by v jisté synergii bylo vodou na mlýn i bitcoinu.

Do letos spuštěných bitcoinových fondů v USA vskutku mocně investují nejen drobní investoři. Ve větším objemu do bitcoinu skrze dané fondy ke konci prvního čtvrtletí jejich existence, tedy ke konci letošního března, investovalo hned 937 institucionálních hráčů, čili profesionálních finančních domů a firem. Když začínaly tytéž fondy (ETF) na zlato, roku 2004, bylo to po prvním čtvrtletí jejich existence desetkrát méně, konkrétně 95.

Do bitcoinu skrze zmíněné americké fondy významně investuje třeba penzijní fond státu Wisconsin, dále největší banka v EUfrancouzská BNP Paribas – nebo největší švýcarská banka, UBS. A rovněž zhruba třetina z přibližně stovky špičkových světových hedgeových fondů, včetně bostonského fondu Bracebridge, který spravuje investice Yaleově univerzitě a Princetonské univerzitě.

Bitcoin žene vzhůru ale také obecná pozitivní nálada na burzách v USA. Investoři jsou totiž stále přesvědčenější, že největší světová ekonomika se vyhne takzvanému „tvrdému přestání“, tedy že se podaří zkrotit inflaci bez vyvolání hlubšího hospodářského útlumu či recese. Výjimku ovšem představuje největší americká banka JP Morgan, která i podle své nyní aktualizované prognózy stále ještě letos očekává 20procentní pád amerických akcií – konkrétně stěžejného ukazatele Standard & Poor’s 500.

Nutno ovšem říci, že JPMorgan je vskutku výjimkou, co potvrzuje pravidlo. Představuje totiž poslední významný finanční dům z Wall Street, který zůstává takto pesimistický. Ostatní už pod tlakem příznivého vývoje poslední doby upravili své prognózy vzhůru, naposledy banka Morgan Stanley. Její analytici včera zvedli svoji souhrnnou cenu amerických akcií, ukazatele Standard & Poor’s 500, vyhlíženou ve dvanáctiměsíčním horizontu o 20 procent.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Kryptoměny:

Po   9:30  Bitcoin (17.06.2024) - Graf dne X-Trade Brokers (XTB)
Et 13:48  Bitcoin je jako na houpačce, čeká se na další růst Martin Stránský (WBTCB)
St 10:51  Bitcoin se na svou největší slávu teprve chystá Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688