sanep.cz (SANEP)
Volby  |  21.05.2024 08:25:20

Volby do EP: Největší potenciál ovládnout volby do Evropského parlamentu má hnutí ANO

Průzkum společnosti SANEP se zaměřil na volební potenciály politických subjektů, které letos kandidují do Evropského parlamentu. Uvedený přehled pak znázorňuje strany a koalice, které v současné době dosáhly minimálně pětiprocentního volebního potenciálu.

Volební potenciál vyjadřuje, kolik hlasů by daný politický subjekt získal, pokud by se k němu přiklonili všichni, kdo zvažují jeho volbu. Respondenti měli možnost uvést více politických subjektů současně a zároveň nevyloučili svou účast ve volbách. Průzkum společnosti SANEP se dále zaměřil na volební jádra uvedených politických subjektů, které představují podíl voličů pevně rozhodnutých pro daný konkrétní subjekt.

Jak vyplývá z aktuálního měření společnosti SANEP, volby do Evropského parlamentu by v druhé polovině května ovládlo hnutí ANO 2011 s volebním potenciálem 33 procent. Na druhém místě by nyní skončila koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s volebním potenciálem 24,5 procentního bodu. Třetí příčku by v nynějších hypotetických volbách do Evropského parlamentu získalo koaliční uskupení Starostů a nezávislých a Starostů pro Liberecký kraj s potenciálním ziskem 24 procent hlasů voličů.

Čtvrté místo by pak patřilo České pirátské straně, která v současnosti dosahuje patnáctiprocentního volebního potenciálu. Pátý nejvyšší volební potenciál má koaliční uskupení STAČILO!, KSČM, SD-SN, ČSNS, a to ve výši třinácti procent. Dvanáctiprocentní volební potenciál mají nyní shodně Sociální demokracie a koalice Přísahy a Motoristů, které následuje koalice SPD a Trikolóry (11,5 %).

Koalice PRO - Jindřicha Rajchla má v druhé polovině května volební potenciál ve výši 9 procent, strana Svobodní pak 6 procent.

Žádný jiný politický subjekt by v aktuálním měření společnosti SANEP nepřekročil pětiprocentní hranici volebního potenciálu.

Zajímavá je také analýza pevného voličského jádra uvedených politických subjektů ve vztahu k deklarované volební účasti. V přehledu jsou uvedeny odpovědi respondentů, kteří mají jasno ve volbě politického subjektu a nezvažují žádný další, ale zároveň váhají, zda-li se voleb zúčastní. Tito respondenti zvolili na otázku „Budete se účastnit letošních voleb do Evropského parlamentuodpověď „Spíše ano“.

Jak vyplývá z předmětné analýzy, na pevné voličské jádro se v nadcházejících volbách budou moci nejvíce spolehnout koaliční uskupení Stačilo! a hnutí ANO. Naopak ohledně účasti ve volbách mají nejvíce váhajících voličů, kteří mají jasno ve volbě konkrétního politického subjektu, vládní koalice SPOLU a koalice Přísahy a Motoristů.

Průzkum se dále zaměřil na celkovou známost lídrů (osobností) kandidátek jednotlivých politických uskupení. Pětici nejznámějších tváří Lubomír Zaorálek (SOCDEM), Danuše Nerudová (STAN), Alexander Vondra (koalice SPOLU), Kateřina Konečná (Stačilo!) a Klára Dostálová (ANO).

Jak ukázaly výsledky průzkumu, známost osobnosti však není automaticky zárukou pro volební úspěch. Důležitým faktorem je to, aby si lidé dokázali přiřadit danou osobnost ke konkrétnímu politickému subjektu a věděli, že za něj do eurovoleb kandiduje. V tomto směru jsou na tom nejlépe Alexander Vondra (24,4 %), Lubomír Zaorálek (23,7 %), Danuše Nerudová (23,5 %), Kateřina Konečná (22,3 %) a Jindřich Rajchl (20,7 %).

Uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 15. – 20. května 2024 na vybrané skupině v souhrnu 2.150 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.

Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum květnových volebních potenciálů politických subjektů do Evropského parlamentu vychází pouze z hlasů 40,1 % respondentů, kteří v průzkumu deklarovali ochotu jít k volbám.

Veškeré uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.





  • ? Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 15. – 20.května 2024 na vybrané skupině v souhrnu 2.150 dotázaných, kteří představujíreprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dleúdajů Českého statistického úřadu.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • ? Průzkum květnových volebních potenciálů politických subjektů do Evropskéhoparlamentu vychází pouze z hlasů 40,1% respondentů, kteří deklarovali ochotu jít kvolbám a vybrali alespoň jeden politický subjekt. Volební potenciál nevyjadřuje vžádném případě prognózu výsledků voleb.
  • Veškeré uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688