ERÚ (Energetický regulační úřad)
Energie  |  20.05.2024 12:45:34

Desatero pro změnu dodavatele

20.05.2024, aktualizováno 20.05.2024
  • Oddělení ochrany spotřebitele
  • Publikace
  • Spotřebitel
  • Vyúčtování
  • Zálohy

Podívejte se do stávající smlouvy

Pokud již máte odběrné místo, někdo vám do něj dodává energie. A s ním máte uzavřenou smlouvu, kterou musíte buď dodržet, nebo ji porušíte. V tom případě se ale skoro jistě nevyhnete smluvním sankcím, případně tzv. náhradě škody. Podrobnosti najdete ve stávající smlouvě. Jestliže je na dobu neurčitou, můžete ji ukončit kdykoliv, se standardně tříměsíční výpovědní dobou.

Pečlivě vybírejte

Pro srovnání nabídek jednotlivých dodavatelů vám dobře poslouží srovnávač na jiném místě tohoto webu . Neřiďte se ale pouze cenou, zkuste si vyhledat i reference a při volbě konkrétního produktu zohledněte své preference (sedí vám spíše krátkodobý, nebo dlouhodobější závazek s fixovanou cenou?).

Zkontrolujte si nabídku

Oslovíte nového dodavatele, on vám pošle nabídku smlouvy, případně další dokumenty. Dobře si zkontrolujte, jestli vše odpovídá tomu, co vám bylo slíbeno, případně co jste si dohledali. Rozumíte všemu? Pokud ne, ptejte se, až potom podepisujte.

Faktor zprostředkovatelé - buďte asertivní

Novou smlouvu můžete uzavřít i přes zprostředkovatele. V tom případě vám ke kontrole přibyde ještě zprostředkovatelská smlouva. V klidu si vše pročtěte, nenechte se do ničeho tlačit, pozor na několikatisícové provize, které si někteří zprostředkovatelé berou. Určitě nic nepodepisujte mezi domovními dveřmi, na které někteří s oblibou zvoní.

TIP

Aby mohl kdokoliv vykonávat zprostředkovatelkou činnost, musí zažádat o registraci. Registr najdete na jiném místě tohoto webu . Nenašli jste v něm „vašeho“ zprostředkovatele? Ptejte se, proč tomu tak je. Velmi pravděpodobně podniká nezákonně!

Pozor na plnou moc

Dodavatel, ke kterému se chystáte přejít, případně zprostředkovatel, vám patrně nabídne, že za vás vše zařídí na základě plné moci. Věnujte velkou pozornost jejímu znění. Je v ní obsaženo všechno, na čem jsme se domluvili? Bude za nás protistrana jednat se současným dodavatelem? K čemu přesně se zavazuje? Jaké má vůči nám povinnosti a co se stane v případě, že je nedodrží?

Důvěřujte, ale prověřujte

Podepsání plné moci neznamená, že změna dodavatele je hotová! Zajímejte se o ni aktivně dál. V případě jakýchkoliv nejasností se ptejte a trvejte na objasnění všech kroků, kterým nerozumíte. Pozor především na to, aby byla řádně ukončena smlouva s vaším stávajícím dodavatelem. Rozhodně nevěřte slibům, že ji za vás někdo „bezplatně“ vypoví, pokud v ní máte za předčasné ukončení stanoveny sankce.

Myslete na návaznost dodávek

Druhý zásadní faktor, který je třeba ohlídat (ať už za vás změnu vyřizuje jiná osoba, nebo tak činíte sami), je návaznost dodávek energií. Nový dodavatel vám musí začít dodávat bezprostředně poté, co dodávky ukončí dodavatel stávající.

Využijte vzory pro ukončení smlouvy

Pokud si změnu dodavatele vyřizujete sami a vyžaduje ukončení stávající smlouvy, využijte vzory na jiném místě tohoto webu . Najdete zde i zákonem určené situace, kdy je možné smlouvu na dobu určitou ukončit bez sankcí.

Neunáhlujte se

Tento bod je speciálně určen pro tzv. retenční, tedy zvýhodněnou nabídku stávajícího dodavatele. Tu vám může dát, aby si vás jako klienta udržel. Riziko tkví v následující situaci: Uzavřete smlouvu s novým obchodníkem, od současného vám přijde retenční nabídka, která vás přesvědčí, a vy u něj chcete zůstat. Pak se ale může stát, že budete mít dva platné závazky najednou, což může vyústit ve vysokou pokutu. Dva dodavatelé vám totiž jednu komoditu do jediného odběrného místa logicky dodávat nemohou. Přijetí retenční nabídky si tedy promyslete podle toho, zda můžete smlouvu s novým dodavatelem ukončit bez sankcí.

TIP

Oslovte stávajícího dodavatele s tím, že jste si našli výhodnější produkt, a zvažujete od něj odejít. Počkejte si, jestli podá protinabídku, až poté se definitivně rozhodněte.

Překontrolujte si výši záloh

Většina spotřebitelů platí dodávku energií na základě měsíčních záloh. Jejich výše by měla co nejvěrněji odpovídat vaší předpokládané spotřebě. Dodavatel vám podle zákona nesmí nastavit neadekvátně vysoké zálohy. Pozor ale i na zálohy přehnaně nízké, které mohou být součástí jeho „přesvědčovací taktiky“. Peníze byste museli jednorázově doplatit jako nedoplatek v rámci vyúčtování! Nezapomeňte si změnit trvalý příkaz či SIPO, aby platby začaly odcházet novému dodavateli.

Nejdůležitější informace k zálohám na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.10.2019DLUHOPISY.CZ MAJÍ DESATERO RAD PRO INVESTORY Ing. Jiří Mesároš (Dluhopisy.cz)
01.08.2019Desatero pro drobné investory (nejen) do firemních dluhopisů Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
16.08.2016Mléčné výrobky: desatero pro výběr kvality Jana Brožková (Bydlet.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688