Research (Česká spořitelna)
Investice  |  17.05.2024 11:58:29

Letem světem: nadávky, 327 mld. USD, 10 minut a darování plazmy

Proč jsou politici negativní, zesměšňují nebo nadávají na politiky z jiných stran? Protože je to dostane do médií. Politici (Belgie), kteří byli negativní, měli o 60 % vyšší pravděpodobnost, že se objeví ve večerních zprávách než jejich kolegové, kteří negativní nebyli. Mezi těmi, kteří byli negativní, měli zhruba o 53 procent větší šanci, že se dostanou do médií, pokud použili zesměšnění nebo nadávky.

Průmyslová politika: USA plánuje do roku 2030 vyrábět přibližně 20 % nejmodernějších čipů na světě. Dnes je to nula. Americká vláda už vyčerpala více než polovinu z 39 miliard dolarů alokované v rámci CHIPS. Podle Semiconductor Industry Association oznámily firmy vyrábějící čipy a jejich partneři z dodavatelského řetězce investice v celkové výši 327 miliard dolarů v příštích 10 letech. Došlo k patnáctinásobnému zvýšení výstavby výrobních zařízení pro výpočetní techniku a elektroniku.

Běžný obchodní den na akciovém trhu (S&P 500) trvá 390 minut. Ale skoro se zdá, že by stačilo 10 minut. Třetina všech obchodů s akciemi v indexu S&P 500 uskuteční v posledních 10 minutách seance. V Evropě je to podobné. Taková koncentrace může poškozovat likviditu a zkreslovat ceny. Hybnou silou tohoto jevu jsou indexové fondy, ETF. Ty obvykle nakupují a prodávají akcie na konci obchodování, protože pro stanovení referenčních hodnot, které se snaží kopírovat, se používají poslední denní ceny. 

Znečištění ovzduší = "neviditelný" nepřítel, který ohrožuje zdraví nás všech. Když se bavíme o emisích a znečištění ovzduší, tak se mnohým z nás v hlavě spustí skript pro Green Deal a klimatickou změnu. Ale znečištění ovzduší je o zdraví každého z nás, ukazují data Ministr zdraví. Je prokázáno, že polutanty z dopravy, průmyslu a vytápění způsobují zdravotní problémy, zejména v oblasti kardiovaskulárního systému a dýchacích cest. A nejde jen o velká města - znečištění ovzduší se dostává i do příměstských a venkovských oblastí. V podílu úmrtí kvůli znečištění ovzduší jsme nad průměrem Evropy. Klesající trend nám ale ukazuje, že dokážeme snížit emise a zlepšit kvalitu investicemi do technologií a inovací.

Americký Fed zkoumal, jak ovlivní zadlužení…wait for it… dárcovství krve. A zjistil, že 1) typický dárce plazmy byl mladší 35 let, neměl bakalářský titul, měl nižší příjem a nižší kreditní skóre než většina Američanů. 2) Dárci prodávali plazmu především proto, aby si vydělali na pokrytí každodenních výdajů nebo nouzových situací. 3) Když se v místě otevřelo plazmatické centrum, snížila se poptávka po splátkových nebo úvěrových služeb. A to právě mezi mladými do 35 let. 4) Čtyři roky po otevření plazmového centra měli mladí lidé v dané oblasti o 16 % nižší pravděpodobnost, že o půjčku. 5) Z pohledu dopadu na zadluženost mělo tedy otevření plazmatického centra podobný dopad jako zvýšení minimální hodinové mzdy o 1 dolar

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688