Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Energie  |  15.05.2024 14:16:15

Investiční dotace mohou snížit náklady na elektřinu v ČR. Vzniká plán, jak získat potřebné peníze z EU

- Předpokládaná výše ročních investic do elektroenergetických soustav v ČR by měla vzrůst o 38 % na téměř 40 miliard korun

- Podobný růst investic čeká celou EU. Komise spočítala, že do roku 2030 bude potřeba na modernizaci energetických sítí v Evropě investovat přes půl bilionu eur

- Investiční dotace by při změně pravidel mohly pokrýt významnou část nákladů na modernizaci sítí

- Členové ČSRES jednají se zástupci státu o zajištění potřebných finančních prostředků

Cenu elektřiny bude v následujících letech stále více ovlivňovat její regulovaná složka, do které se mimo jiné promítnou i nezbytné náklady na modernizaci tuzemské energetické infrastruktury. Jejich snížení mohou zajistit investiční dotace, o něž by si měla Česká republika zažádat z příslušných evropských regionálních fondů a Fondu soudržnosti.

Energetická transformace probíhá, nicméně jejím úzkým hrdlem se stává infrastruktura, která se historicky stavěla na centralizovanou energetiku s velkými systémovými elektrárnami. Nyní řešíme připojování velkého množství fotovoltaik a tepelných čerpadel, elektrifikaci dopravy, připravuje se sdílení a komunitní energetika. To vše je spojeno s digitalizací, se zaváděním chytrých sítí a inovativních technologií a také se zcela novými a finančně náročnými požadavky na energetickou soustavu,“ uvedl Marian Rusko, předseda Rady Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností (ČSRES).

Členové ČSRES očekávají, že oproti období let 20102023 vzroste výše jejich ročních investic v příštích letech o 38 %. Průměrně by tak měli na transformaci a modernizaci sítí každý rok vynakládat téměř 40 mld. . Zvýšené náklady by mohly částečně pokrýt investiční dotace poskytované Evropskou unií. Nyní jsou podmínky dotačních titulů poměrně omezující, a proto je čerpání dotací ze strany provozovatelů soustav relativně nízké. Z tohoto důvodu vedou zástupci ČSRES, Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Ministerstva životního prostředí (MŽP) jednání s cílem zajistit potřebné finance.

„Naplňování klimatických cílů EU a ČR je podmíněno připraveností elektrizační soustavy. Ta musí být schopna zvládnout nové potřeby systému, zejména integraci obnovitelných zdrojů energie a flexibilní poptávku. Přivítali jsme proto vznik Akčního plánu EU pro elektrizační soustavy a počítáme s dalším jednáním s Evropskou komisí poté, co zveřejní nové možnosti financování inteligentních sítí a modernizace elektrizační soustavy z programů EU,“ uvedl René Neděla, vrchní ředitel sekce energetiky a jaderných zdrojů MPO.

Dosud byl na podporu investičních aktivit provozovatelů elektroenergetických soustav pro období let 20212027 k dispozici Operační program technologie a aplikace pro konkurenceschopnost, ve kterém bylo pro ně z celkových 79,3 mld. alokováno 5 mld. na pořízení chytrých elektroměrů. Provozovatelé distribučních soustav pak mohou aktuálně čerpat také celkem 6,695 mld. z výzvy MPO z pilíře REPowerEU.

Podle návrhu Národního klimaticko-energetického plánu by měla spotřeba elektrické energie v Česku do roku 2050 stoupnout přibližně o polovinu. „Obnovitelná a decentralizovaná elektroenergetika bude potřebovat kvalitnější řízení, více akumulace a v neposlední řadě také rozvoj přenosové soustavy a distribučních sítí. Společně se sdružením ČSRES jsme připraveni hledat možnosti investiční podpory. Zatím máme připraveno 14 miliard korun z programu SMARTNET Modernizačního fondu. Další zdroje mohou být využity z výnosů dražeb emisních povolenek, až Parlament schválí námi předložený zákon,“ řekl Petr Holub, vrchní ředitel sekce ochrany klimatu MŽP.

Až 40 % evropských distribučních soustav je starších 40 let a nutnost jejich modernizace je proto zásadní. Evropská komise počítá, že jen v tomto desetiletí bude potřeba na generální opravu a modernizaci energetických sítí investovat 584 miliard eur. Plánuje proto více spolupracovat s členskými státy na zlepšení přístupu k financování s cílem urychlit tempo rozvoje elektrizační soustavy v Evropě.

„Větší investice do sítí se pochopitelně propíší do spotřebitelských faktur. Ačkoli zpočátku nepůjde o nějakou zásadní částku, hovoříme řádově o stovkách korun ročně, bez evropských dotací by se postupně kumulovala a náklady by tak neustále rostly. Tomu může zajištění nových investičních dotací předejít,“ konstatoval M. Rusko.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688