Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  16.05.2024 12:52:21

Visa a Mastercard iniciují vznik nového celosvětového platebního systému na bázi blockchainu!

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Svět decentralizovaných financí (DeFi) je znám sice relativně krátkou dobu, přesto jsou jeho výhody nezpochybnitelné. Jeho základ tvoří distribuované databáze, které jsou na mnoha počítačích. Nejen, že se ukazuje, že data uložená v takových databázích jsou v podstatě nenapadnutelná, ale co víc, nabízí přidanou hodnotu v podobě nižší spotřeby energie a větší přehlednosti uložených dat. DeFi jsou poměrně mladým odvětvím, které vzniklo teprve nedávno jako reakce na boom kryptoměn.

Nejedna technologická společnost již přistoupila k vývoji vlastních systémů, které budou založeny na principech distribuovaných databází. Jiné podniky rovnou takové systémy integrují do svých výrobních procesů. Nicméně nejmarkantněji je vidět pronikání myšlenek z DeFi do světa tradičních financí (TradFi). Systémy, na kterých jsou založeny jednotlivé blockchainy, mají široký přesah do světa TradFi. O čemž svědčí i nová iniciativa společností Visa, Mastercard, JPMorgan a Citigroup.

Tito finanční giganti se rozhodli spojit své síly a spolupracují na zavedení principů distribuované databáze do jedné regulované zúčtovací sítě (Regulated Settlement Network, zkr. RSN). Za pomoci nejmodernějších technologií chtějí vytvořit jednu distribuovanou databázi (účetní knihu) pro vypořádání více aktiv. Pokud se jim to povede, bude to znamenat skutečnou revoluci na finančních trzích.

Že se nejedná o žádný výkřik do tmy, dokládá skutečnost, že celou iniciativu podpořilo inovační centrum Federální rezervní banky v New Yorku. Newyorský Fed je sice jednou z 12 rezervních bank, ale je zdaleka tou největší a nejvlivnější rezervní bankou v celém systému. Je zodpovědná za provádění operací na volném trhu, nákupu a prodeji státních dluhopisů, za emisi nových státních dluhopisů, ale zejména je zodpovědný za kurzovou politiku USA.

Taková silná záštita vzbuzuje oprávněně zájem i dalších společností jako jsou společnosti Deloitte, Wells Fargo, TD Bank a dalších bank, ale hlavně pak společnost Swift, která vypořádává pro banky po celém světě zahraniční platby. Rámec spolupráce RSN široce přesahuje rámec prostého partnerství. Jedná se o robustní úsilí, které zahrnuje klíčové hráče. Plánem celého systému je integrovat transakce komerčních bank s prostředky centrálních bank jako jsou státní dluhopisy a dluhy investičního stupně.

V prvotní fázi by k vypořádávání mělo docházet v amerických dolarech, což má otestovat propojitelnost finančního systému s technologií distribuované databáze. Každý z účastníků do projektu přispívá svými jedinečnými odbornými znalostmi a tím přispívá k potencionálnímu zavádění technologie do celého finančního systému.

Nově budovaný platební systém má za sebou již 12týdenní zkušební provoz. V jehož průběhu firmy testovaly zatím jen vypořádávání vnitrostátních a mezistátních transakcí. V rámci pokračujícího vývoje se společnosti nyní zaměřují na propojení dalších systémů. V této souvislosti oslovily např. americkou Asociaci průmyslu cenných papírů a finančních trhů, aby podchytily nuance při propojování a zavádění blockchainové technologie do trhu s cennými papíry.

Celosvětové výdaje na vývoj blockchainových řešení (upraveno autorem) | zdroj: Statista https://www.statista.com/statistics/800426/worldwide-blockchain-solutions-spending/

Výdaje na blockchainová řešení neustále rostou a podle prognóz dosáhnou do konce letošního roku (2024) závratných 19 miliard dolarů. Zisky plynoucí ze zavádění těchto nových technologií však tyto výdaje mnohonásobně převýší. Nelze se tak divit velkým finančním hráčům, že si chtějí z tohoto koláče ukrojit kus pro sebe. Cílem iniciativy RSN je zjednodušit proces vypořádání sloučením různých forem peněz a cenných papírů do jedné platformy.

Kromě toho, že by se zavedením tohoto systému snížilo riziko chyb a podvodů, došlo by zároveň k úsporám na provozních nákladech finančních institucí a posílení jejich infrastruktur. Navíc by tím firmy získaly účinný nástroj pro boj s provozní neefektivitou. V neposlední řadě tato iniciativa staví zainteresované institucionální hráče do čela při určování směru digitálního a decentralizovaného financování.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Et 13:48  Bitcoin je jako na houpačce, čeká se na další růst Martin Stránský (WBTCB)
11.06.2024  Může bitcoin ještě letos vzrůst nad úroveň 100000 dolarů? Může! Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
10.06.2024  Bitcoin a co jste o něm možná nevěděli Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
04.06.2024  Ethereum vzrostlo o pětinu, jede na rekord Martin Stránský (WBTCB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688