ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  13.05.2024 11:22:00

22. května 2024 se sejdeme u Úřadu vlády ČR i na happeningu na Letné (Protesty zemědělců)

  • Zveřejněno: 13.05.2024

„Zachraňme české potraviny na našem talíři“ nebo „Už toho máme dost“ budou hesla nadcházejících protestů zemědělců, na kterých se v pátek 10. května shodli zástupci Zemědělského svazu ČR, jako hlavního organizátora aktivit, Agrární komory ČR a dalších nevládních organizací sdružujících české zemědělce.

Protesty proběhnou 22. května 2024 v Praze jízdou zemědělské techniky v dopoledních hodinách, demonstrací před Úřadem vlády v odpoledních hodinách a celodenním happeningem pro veřejnost na pražské letenské pláni. Načasování před volbami do Evropského parlamentu má za cíl poukázat na kritický stav českého zemědělství a evropské a české vlivy, které k neútěšnému stavu přispěly.

Zemědělství je jedním z hlavních témat nadcházejících voleb do Evropského parlamentu. Námi plánované protesty proto mají být formou vyjádření nesouhlasu s dosavadním vedením agrární politiky českého státu a také ze strany orgánů EU. Dopady vidíme dnes a denně na naších polích, likvidovaných sadech, v živočišné výrobě a mizejících provozech. Vše, na co jsme upozorňovali, se již stalo nebo se právě děje. Proto toho už zemědělci mají dost,“ říká Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR.

Jízdy, demonstrace i happening

Zemědělský svaz ČR byl iniciátorem a je hlavním organizátorem protestních akcí, které se plánují na 22. května 2024. „Scénář aktivit schválilo představenstvo Zemědělského svazu ČR již 17. dubna 2024 a dnes ho potvrdilo i představenstvo Agrární komory ČR společně s dalšími nevládními organizacemi. Počítáme při tom se dvěma akcemi. Jedna je hlavní demonstrační a zahájíme jí protestními jízdami zemědělské techniky během dopoledních hodin. Odpoledne, v době zasedání vlády, proběhne demonstrace přímo před Úřadem vlády ČR,“ říká Martin Pýcha, a dodává: „Zároveň chceme problematiku zemědělství, se kterou se potýkáme v naší každodenní realitě přiblížit i lidem. Z toho důvodu jsme se rozhodli pro happening pro veřejnost na pražské Letné, při kterém chceme zajímavým způsobem nabídnout informace, edukaci i zábavu. Mimo jiné bude možné ochutnat české potraviny a výrobky z nich, nebo se zúčastnit vědomostního kvízu či soutěže pro malé i velké návštěvníky.“

Happening na Letné proběhne od 11 do 18 hodin. Na místě bude možné podepsat i petici na podporu českých zemědělců, za kterou stojí Zemědělský svaz ČR a další nevládní organizace zastupující české agrárníky.

Během jízd zemědělské techniky bude využit větší okruh než při předchozích demonstracích, zahrne i jízdu kolem Ministerstva zemědělství ČR. „Očekáváme, že do Prahy přijedou stovky kusů zemědělské techniky a tisíce zemědělců. Podpoří nás ale také potravináři, myslivci a další společnosti, které jsou na zemědělství navázaní, jako prodejci techniky, výrobci krmiv a mnozí další,“ uvedl Pýcha s tím, že zemědělce mrzí, že budou v Praze komplikovat dopravu. Naopak příjemně strávený čas nabízí chystaný happening na Letné.

„Kromě vzdělávacích a zábavných aktivit se budeme snažit vysvětlit, proč protestujeme a že je výroba lokálních, českých, kvalitních potravin zájmem nás všech. Aby si naše země zachovala schopnost uživit náš národ a aby měl kdo pečovat o krajinu. Zemědělství je poslední obor, který je ještě stále v českých rukou a chceme, aby to tak zůstalo i nadále,“ doplnil Martin Pýcha.

Aktuální informace ohledně protestů budou k dispozici na webu https://www.vladni-agrohazard.cz/ a Facebooku Zastavme vládní agrohazard (https://www.facebook.com/vladni.agrohazard )

Časový rozvrh akcí 22. května 2024:

9.00 – 13.00 h – jízda zemědělské techniky

14.00 – 15.30 h – demonstrace před Úřadem vlády

11.00 – 18.00 h - happening pro veřejnost na Letenské pláni

Přesný okruh jízdy zemědělské techniky Zemědělský svaz ČR upřesní před akcí.

  • Zdroj: Zemědělský svaz Č
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688