Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  13.05.2024 10:04:36

Spotřebitelská inflace (duben 2024)

Zatímco v 1. čtvrtletí letošního roku spotřebitelská inflace překvapovala výraznějším zpomalením a v únoru a v březnu se v meziročním srovnání dostala na 2 %, tak v dubnu došlo k neočekávaně rychlejšímu růstu spotřebitelských cen. Odeznívání inflace se tak na začátku 2. čtvrtletí zastavilo.

Dubnová inflace bohužel ukázala, že obavy z opětovného zrychlení inflace jsou oprávněné. Problémem je především přetrvávající vyšší inflace ve službách, kterou v dubnu doprovodilo zdražení potravin. Právě struktura inflace se stále vysokým meziměsíčním i meziročním růstem cen služeb je zrádná v tom, že stačí cenový obrat u volatilních položek spotřebního koše jakou jsou potraviny a meziroční tempo inflace prudce vyskočí.

Spotřebitelské ceny v dubnu oproti březnu vzrostly o 0,7 % a v meziročním srovnání tempo inflace zrychlilo na 2,9 % z březnových 2,0 %. Meziroční růst cenové hladiny se tak ze 2 % (inflační cíl ČNB) posunul k horní hranici tolerančního pásma inflace, tj. ke 3 %. ČNB prognózovala dubnový růst inflace na 2,5 % meziročně. Pro ČNB dubnové výsledky inflace představují nepříjemnou zprávu a aktuálně se tak výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že bankovní rada na červnovém zasedání sníží úrokové sazby jen o 25 bazických bodů. Pokud by navíc i květnová inflace překvapila směrem nahoru, tak by mohla ČNB cyklus snižování úrokových sazeb dokonce dočasně pozastavit. Na výrazně vyšší dubnovou inflaci reagovala i koruna, která vůči euru v pondělí ráno posílila k hladině 24,80 CZK/EUR.

V meziměsíčním srovnání v dubnu výrazněji zdražily potraviny a nealkoholické nápoje a to o 1,7 %. V dubnu se tak zastavil meziměsíční pokles cen potravin, který trval de facto nepřetržitě od loňského října. Jedním z důvodů může být to, že obchody začínají zkoušet zvyšovat ceny v návaznosti na zprávy o rostoucí spotřebitelské důvěře a větší ochotě domácností utrácet. Zároveň je však třeba zmínit skutečnost, že ceny zemědělských výrobců v letošním 1. čtvrtletí začaly v meziměsíčním srovnání růst.

Zdražovalo se i v oddílu alkoholické nápoje a tabák (o 2,2 %). V oddílu bytové vybavení a zřízení domácnosti (1,3 %), v oddílu doprava kvůli dražším pohonným hmotám o 0,9 % a v neposlední řadě v oddílu stravování a ubytování (0,6 %).

V meziročním srovnání spotřebitelské ceny v dubnu vzrostly o zmiňovaných 2,9 %. Nejvíce, téměř z třetiny, k meziročnímu růstu inflace přispíval i nadále oddíl bydlení, voda, energie a paliva. Vysoké meziroční tempo si drží inflace v oddílu stravování a ubytování (+8,1 %) a také v oddílu rekreace a kultura (+4,5 %) či vzdělávání (+6,6 %). Zatímco v meziměsíčním srovnání ceny potravin a nealkoholických nápojů v dubnu vzrostly, tak v meziročním srovnání (duben 2024 oproti dubnu 2023) pokračoval pokles cen (-2,7 %). K mírnému zrychlení meziroční inflace došlo v dubnu u imputovaného nájemného (+1,0 %). Dubnová čísla jasně potvrdila, že zvýšená inflace přetrvává i nadále ve službách (+5,3 %) a v dubnu došlo i ke zrychlení růstu cen zboží na 1,4 % (v březnu jen 0,1 %). V souhrnu za celý letošní rok zatím však i nadále počítám s růstem inflace lehce přes 2 % (rozmezí 2,0 – 2,5 %). 

 

 

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz/



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po   9:27  Slabá koruna a drahé pohonné hmoty letos prodraží dovolenou. Petr Lajsek (Purple Trading)
20.06.2024  Apple se stává první značkou s celosvětovou hodnotou 1 bilion dolarů Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
17.06.2024  Čokoláda jako luxusní zboží? Cena čokolády se může do konce roku zdvojnásobit Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688