Export (export.cz)
Export  |  24.04.2024 11:03:00

Nákup španělských hydroelektráren zvýšil provozní zisk Energo-Pro

Mezinárodní hydroenergetická skupina Energo-Pro se sídlem v Praze loni dosáhla druhý rok po sobě rekordní výše provozního zisku EBITDA. Stalo se tak navzdory poklesu mimořádně vysokých cen elektřiny v Evropě z roku 2022, který v meziročním srovnání opticky srážel loňské výsledky mnoha energetických firem. EBITDA Energo-Pro se přesto zvýšila o pět procent, především díky akvizici deseti vodních elektráren ve španělské Galicii.

Vodní elektrárna Santa Uxía II ve španělské Galicii. Foto: Xeal

Provozní zisk před úroky, odpisy a zdaněním loni dosáhl 322,8 milionu eur. EBITDA skupiny, která provozuje distribuci elektřiny v Bulharsku a Gruzii a vodní elektrárny především v Bulharsku, Gruzii, Turecku a nově i ve Španělsku, byla v meziročním srovnání vyšší v segmentu distribuce elektřiny, a to jak v Bulharsku, tak i Gruzii. Přestože elektrárny Energo-Pro v meziročním srovnání vyrobily více elektřiny, a to 3 TWh (o 16 % více než v roce 2022), vzhledem k lepším hydrologickým podmínkám ve Španělsku, Turecku a Gruzii, byl nárůst EBITDA segmentu výroby nižší kvůli poklesu prodejních cen elektřiny v Bulharsku.

Ziskovost firmy vzrostla, ale tržby z prodeje elektřiny poklesly v Bulharsku kvůli nižším prodejním cenám jak v segmentu distribuce, tak v segmentu výroby z vodních elektráren. Celkové tržby skupiny dosáhly 1,3 miliardy eur (o čtvrtinu méně než v roce 2022).

Investiční výdaje (CAPEX) skupiny Energo-Pro loni přesáhly výši 102 milionů eur, což byl nárůst o šest procent. 80 % investic bylo směřováno do segmentu distribuce v Gruzii a Bulharsku, zejména do výstavby nových přípojek a modernizace distribuční sítě. Necelá pětina investic šla do segmentu výroby, zejména do modernizace vodních elektráren v Gruzii a Bulharsku i do výstavby nové vodní elektrárny Chorreritas o výkonu 20 MW v Kolumbii.

GALICIJSKÁ AKVIZICE

Hlavním faktorem vyšší EBITDA v segmentu výroby z obnovitelných zdrojů tak byl nákup španělské společnosti Xeal, která provozuje deset hydroelektráren v Galicii o celkovém výkonu 167 megawattů. Elektrárny se nachází v jednom z nejdeštivějších regionů Španělska s ročním úhrnem srážek přes 2 100 litrů na čtvereční metr.

Provozní zisk Energo-Pro se celkově zvýšil o 14,9 milionů eur, pozitivní vliv výroby ve Španělsku se na tom podílel 13,6 miliony eur. Do konsolidovaných údajů za celou skupinu přitom byly započteny výsledky Xeal pouze za poslední čtvrtletí loňského roku – vzhledem ke skutečnosti, že galicijská akvizice byla dokončena na začátku října. Letos by se tak tamní produkce měla projevit na výsledcích Energo-Pro ještě podstatně výrazněji.

HYDROLOGICKÁ DIVERZIFIKACE

Akvizici společnosti Xeal označil za nejvýznamnější událost minulého roku pro Energo-Pro generální ředitel skupiny Petr Milev: „Jde o důležitý krok v rozvoji naší společnosti. Naše výrobní portfolio se rozšířilo o elektrárny v dobrém technickém stavu a provozované v rámci dlouhodobých koncesí. Čtyři přehrady na řece Xallas v Galicii přitom umožňují optimalizaci ziskovosti výroby.“ Dlouhodobým cílem Energo-Pro je mimo jiné diverzifikovat portfolio vodních elektráren z hlediska hydrologie. Díky španělským elektrárnám je nyní skupina méně závislá na hydrologii v zemích kolem Černého moře.

Hydrologické podmínky se mění rok od roku, loni byly pro Energo-Pro poměrně příznivé. Celková výroba elektřiny z vodních elektráren skupiny Energo-Pro se zvýšila o 15 % na 2 913 GWh. Příznivě se zde projevilo nejen započítání produkce španělských elektráren ve 4.čtvrtletí, ale také právě příznivější hydrologické podmínky v Gruzii a Turecku.

MENŠÍ ZÁVISLOST NA LOKÁLNÍCH MĚNÁCH

Petr Milev připomíná, že španělská akvizice posílila také geografickou diverzifikaci firmy o rozvinutý západoevropský trh a navýšila podíl „tvrdých“ měn v rámci provozního zisku EBITDA. Smyslem diverzifikace je rozložit makroekonomická i politická rizika. Skupina Energo-Pro poprvé zamířila do jedné z největších zemí eurozóny, kterou považuje z hlediska svého zaměření za perspektivní region.

Současně se zvýšil objem tržeb denominovaných v eurech, což pozitivně koreluje s kapitálovou strukturou Energo-Pro – část dluhů je denominovaná právě v této měně. Kreditní rating Španělska je navíc vyšší než v Bulharsku, Gruzii a Turecku.

Další důležitá transakce se podle Petra Mileva uskutečnila loni v červenci, kdy se Energo-Pro stalo první evropskou společností, která vydala dluhopisy se zárukou americké vládní rozvojové instituce International Development Finance Corporation (DFC). „Díky této transakci jsme získali v DFC velmi prestižního partnera a načerpali velmi dlouhodobé financování za velice atraktivních podmínek. A to v době, kdy byly podmínky na mezinárodních kapitálových trzích již delší dobu nepříznivé.“

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688