Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.05.2024 14:01:00

Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu (Bloomberg)

Hedgeové fondy obnovují svůj útok na jen. Několik dní po podezření na vládní intervenci na podporu měny uzavírají pákové fondy podle obchodníků s opcemi opět sázky na to, že se jen v příštích týdnech propadne zpět k 34letému minimu.

Krátkodobě orientované fondy začaly tento týden nakupovat jedno- až tříměsíční tzv. reverzní knock-out call-opční kontrakty (RKO), které získají na hodnotě, pokud kurz dolaru vůči jenu vzroste. Od běžných kupních opcí se liší tím, že se stávají bezcennými, pokud je dosaženo určité úrovně, což naznačuje, že obchodníci očekávají, že úředníci brzy po prolomení hranice 160 za dolar opět zasáhnou.

Tyto úrovně se podle obchodníků pohybují především v rozmezí 160,50-161, což je nad maximem z 29. dubna na úrovni 160,17. "Preference reverzních KO opcí jasně ukazuje, že trh je ohledně intervencí obezřetný a jako takový cítí, že pohyb nahoru na páru dolar-jen bude přinejlepším rozmělněný," uvedl Ruchir Sharma, globální vedoucí oddělení obchodování s FX opcemi ve společnosti Nomura v Londýně. "Pomalý pohyb vzhůru by také mohl udržet BoJ v menší ochotě intervenovat."

dolar jen

Medvědí sázky na jen zdůrazňují základní obavy trhu, že lepkavá americká inflace donutí Federální rezervní systém ponechat úrokové sazby na vyšší úrovni po delší dobu, což udržuje širokou mezeru mezi výnosy v USA a Japonsku a zvýhodňuje dolar. Zdá se, že dvě podezřelá kola intervencí na obranu měny pouze zastavila její ztráty, protože se postupně vrací k minimu posledních tří dekád.

"Trh sází na to, že USD/JPY nyní uvízl v pásmu, jehož horní hranici úřady omezily na 160," řekl Sharma. "To nejlépe vyjadřují reverzní KO call opce na USD/JPY a trh se do těchto toků začíná významně zapojovat."

Poptávka po RKO zúžila rozdíl mezi cenou prodejních a kupních opcí na úroveň, která byla naposledy zaznamenána v listopadu, protože náklady na ochranu před dolarovou rally stoupají.

Sharma uvedl, že k urychlení tempa růstu dolaru a jenu by bylo zapotřebí významného překonání inflačních odhadů v USA. Podle jeho názoru je pokles měnového páru omezen na úroveň kolem 152 bodů díky poptávce po dolarech ze strany drobných investorů a dovozců s reálnými dolarovými potřebami.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 12:21  7 dní s korunou - Koruna posílila výrazněji pod 25 EUR/CZK Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Po 11:55  Již rok klesají ceny zemědělských výrobců Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688