První Czech Food Festival v Istanbulu
25.04.2024 / 09:26 | Aktualizováno: 25.04.2024 / 14:56
Generální konzulát České republiky uspořádal ve dnech 18.-20.4.2024 v restauraci Midpoint Nişantaşi vůbec poprvé třídenní festival české kuchyně otevřený široké veřejnosti a nabídl tak unikátní příležitost ochutnat tradiční česká jídla a nápoje.
Šéfkuchaři Ondřej Kněz a Vladimír Sehnal představili Istanbulanům tradiční české speciality jako například guláš, pečenou kachnu se zelím či svíčkovou na smetaně, ale také speciality jako utopence, tlačenku, sekanou, řízky a bramborový salát, vynikající koláče, bábovku, jablečný štrůdl a další delikatesy naší národní kuchyně.
Vůbec poprvé v Turecku se v točené verzi představilo světoznámé české pivo Budweiser Budvar, stejně jako vína z moravských vinařství Sedláček Vrbice a Bartoník Mikulčice. Samozřejmě nemohla chybět ani Becherovka a slivovice.
Jihočeské pivo a jihomoravská vína doprovodila jihočeská hudební skupina Ticho de Pre Cupé Band, která všechny přítomné nadchla svými vystoupeními a umocnila tak skvělou atmosféru celého festivalu.
Cílem této gastro diplomacie bylo představit Českou republiku z jiné perspektivy a podpořit také zájem o naše vinařství a pivovary. Vlajkovou lodí českého pivovarnictví je v Turecku právě Budějovický Budvar, který na místní trh dodává lahvové pivo již od roku 2003. O narůstající oblíbenosti Budvaru svědčí i výrazné navyšování prodeje v posledních letech, kdy se například od roku 2021 více než zdvojnásobil. A to vše navzdory konkurenci lokálně vyráběných piv (včetně např. americké značky BUD) a jejich nižším cenám. Za tímto trendem bezpochyby stojí od samého počátku jediný a především úspěšný regionální partner a kvalitní spolupráce, kterou bude nadále i Generální konzulát podporovat.
Czech Food Festival měl velký úspěch a ohlas u hostů i v tisku a byl tedy další využitou příležitostí pro propagaci české kultury, dovednosti a kvality.
Generální konzulát České republiky v Istanbulu děkuje všem, kteří se na organizaci a přípravě festivalu podíleli, zejména kuchařům Ondřeji Knězovi, Vladimíru Sehnalovi a Dagmar Kotrbové, stejně jako talentované hudební skupině Ticho de Pre Cupé Band. Srdečně děkujeme našim sponzorům – logistické společnosti Evolog, Budějovickému Budvaru, majitelům a úžasnému personálu restaurace Midpoint Nişantaşi, vinařství Sedláček, vinařství Bartoník. Díky nim se tento projekt mohl vůbec uskutečnit, a navíc, ve velmi přátelské a zábavné atmosféře, což vždy k budování kvalitních vztahů patří.
Poslední zprávy z rubriky Ze světa:
Přečtěte si také:
Prezentace
16.10.2024 Aby i v zimě nohy zůstaly v teple
16.10.2024 Od tisku dopisů po komplexní CDP. Cortex je…
11.10.2024 RoboMarkets upravuje svůj evropský obchodní…
Okénko investora
Miroslav Novák, AKCENTA
Petr Lajsek, Purple Trading
Proč evropské akcie zaostávají za americkými? A jaký je výhled?
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Radoslav Jusko, Ronda Invest
ČNB skóruje v poměru držených rezerv vůči HDP. Překážka k přijetí eura?
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Štěpán Křeček, BHS
Poprvé od listopadu 2023 došlo k meziročnímu růstu cen potravin
Ali Daylami, BITmarkets
Trump vs. Harris: komu majitelé kryptoměn coby voliči dají radši hlas?
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz