Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  24.04.2024 17:47:00

Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?

Před pár dny jsem zaslechl úvahy o tom, jaká úroveň výnosů desetiletých vládních dluhopisů by už znatelně negativně doléhala na akcie. Za onu hranici bylo zmiňováno cca 5 %. Jak tu občas píšu, takové úvahy jsou z mého pohledu jen půlkou celého tématu. Co rozhoduje, nejsou výnosy samy o sobě, ale jejich poměr k růstu ekonomiky a hlavně zisků. I 5 % výnosy tak mohou být pro akcie příznivé, pokud by se výrazně zvedl i růst. A i třeba 3 % výnosy mohou být pro akcie brzdou, pokud by jejich poměr k růstu byl vysoko. Co predikuje GS?

Goldman Sachs podle následujícího grafu čeká docela výraznou korekci výnosů desetiletých vládních dluhopisů v USA. Podle ekonomů banky by tedy měl zájem o toto aktivum opět vzrůst (spolu s ním i ceny a výnosy by tedy měly zamířit zmíněným směrem).

sous1
Zdroj: X

U dlouhodobějších dluhopisů jsou výnosy dány dvěma hlavními (a vzájemně souvisejícími) proměnnými – výhledem na sazby americké centrální banky a výhledem ekonomickým/inflačním. Někdy tato kombinace generuje intuitivní a nekonfliktní závěry, někdy je to s ní trochu složitější. Příkladem mohlo být období po roce 2008: Fed se vydal cestou mohutné monetární stimulace, jejímž cílem bylo také snížit výnosy na dlouhodobějších dluhopisech. Jenže pokud tato stimulace byla produktivní a podpořila ekonomický růst, ten táhl výnosy dluhopisů nahoru. Úspěch stimulace byl tak nakonec paradoxně reflektován ne poklesem výnosů, ale jejich růstem reflektujícím lepší ekonomický výhled.

Co o růstovém výhledu soudí v GS? Dnešní druhý graf ukazuje, že jeho predikce pro letošní rok se stále hodně liší od konsenzu a to směrem nahoru. V roce 2025 dochází ke konvergenci obou pohledů a to na úrovni kolem 2 %. V této souvislosti připomenu, že před rokem 2020 byl potenciál americké ekonomiky často odhadován mírně pod 2 %, či na 2 %. V roce 2025 by tedy podle uvedeného grafu měla ekonomika přistávat na tomto potenciálu, což je z hlediska tvorby predikcí logický krok. Nicméně se dá interpretovat i tak, že minimálně v příštím roce by se ještě neprojevovaly plody nových technologií – potenciál zůstává cca tam, kde byl.

sous2
Zdroj: X

S 2+ % růstem a 2+ % inflací je růst nominálního produktu na 4+ %. GS tak z mého pohledu rozumně predikuje výnosy na 4,25 %, tj., zhruba na úrovni nominálního růstu ekonomiky. Pro akcie by to byl řekněme neutrální scénář, vyšší inflační tlaky by poměr výnosy/růst tlačily nahoru a naopak dezinflační prostředí dolů.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688