Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  21.09.2003 22:29:21

Souhrn uplynulého týdne na trzích USA (21.9.2003)


 

Minulý týden uzavřely všechny tři hlavní indexyzisku zejména díky úternímu a čtvrtečnímu obchodnímu dni, kdy zaznamenaly výrazné nárůsty. V ostatních dnech indexy mírně ztrácely. Právě ve čtvrtek dosáhly indexy opět několikaměsíčních maxim. Hlavními událostmi uplynulého týdne byly hurikán Isabel a odvolání Dicka Grassa z funkce šéfa NYSE. Podle posledních zpráv napáchal hurikán Isabel ještě větší škody než poslední velký hurikán Andrew.

Z ekonomických událostí bylo nejdůležitější rozhodnutí FEDu o ponechání klíčové úrokové sazby na hodnotě 1 procento. Komentář k tomuto rozhodnutí nepřinesl nic nového a byl v podstatě totožný s prohlášením z minulého zasedání. Silný trend si zachoval sektor stavebnictví, i když oproti minulému měsíci zaznamenal mírný pokles. Zásoby zboží klesly v červenci oproti minulému měsíci o 0,1%, což znamená zvýšenou poptávku spotřebitelů. Index Philadelphia Fed Survey, který mapuje výrobní aktivitu v oblasti Philadelphie vyšel mírně pod očekáváním. Index Leading Indicators, který má tendenci předvídat budoucí vývoj ekonomiky vykázal hodnotu 0,4%, což je v souladu s očekáváním. Mírného zlepšení dosáhl trh práce, když počet lidí, kteří šli poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti klesl v minulém týdnu pod psychologickou hranici 400 tisíc.

Na devizovém trhu ztratil dolar jak proti euru tak i proti české koruně. Česká koruna posílila hlavně ve čtvrtek a pátek díky zvýšení pravděpodobnosti přežití české vlády. Cena ropy v minulém týdnu prudce poklesla a zastavila se těsně nad 27 dolary za barel. Výnos z desetiletých dluhopisů ukončil tento týden stejně jako minulý na nížší hodnotě.

Index ZEW, který indikuje spotřebitelskou náladu v Německu vzrostl ze srpnové hodnoty 52,5 v září až na 60,9 a překonal tak očekávání analytiků. Je to další pozitivní signál směrem k oživení německé ekonomiky. Počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti poklesl v srpnu ve Velké Británii na nejnižší úroveň od roku 1975 o 6 900 na 930 800 poté, co v červenci poklesl o zrevidovaných 10 300. Míra nezaměstnanosti zůstala na úrovni 3,1 %, nejnižší za téměř 28 let. Počet nezaměstnaných v SR dosáhl v srpnu 415 555 osob, čímž meziměsíčně poklesl o více než 7,2 tisíce nezaměstnaných. V porovnaní se srpnem minulého roku je to pokles o 77,05 tisíc osob.

Se smíšenými výsledky se v letošním prvním čtvrtletí dařilo českým společnostem. Přidaná hodnota meziročně narostla o 5,9 procenta, zisk před zdaněním v nefinanční sféře naopak klesl o 11,2 procenta na 52,2 miliardy korun. "Výsledky jsou ovlivněny překvapivě příznivými výsledky průmyslu," uvádí studie ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Průmyslové společnosti vytvořily v letošním lednu až březnu o 8,3 procenta vyšší přidanou hodnotu než ve stejném období loni. Ještě lépe se dařilo oboru služeb převážně pro podniky s nárůstem o 13,9 procenta a odvětví stravování a ubytování s růstem o 8,4 procenta. Meziročně klesla přidaná hodnota v zemědělství, lesnictví a rybolovu o 14,2 procenta a ve stavebnictví o 7,2 procenta. V dopravě a obchodu pak stagnovala na loňských hodnotách.

Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:28  US indexy mírně rostly, zásadní dnes budou výsledky inflace Research (Česká spořitelna)
Pá   9:08  LVMH: Odsun penze zakladatele B. Arnaulta Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

21.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (21.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
01.03.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (1.3.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
23.02.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (23.2.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
16.02.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (16.2.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
09.02.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (9.2.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste