mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  09.04.2024 14:50:00

Rakousko podpoří stavebnictví dvěma miliardami eur

Rakousko podpoří stavebnictví dvěma miliardami eur

09.04.2024 / 14:37 | Aktualizováno: 09.04.2024 / 14:50

Rakouským parlamentem prošla opatření k nastartování stavebního sektoru. Miliarda eur je určena na dotace na výstavbu 20 000 nových a opravu 5000 stávajících bytových jednotek. Dalších 500 mil. eur mohou spolkové země čerpat na poskytování úvěrů s výhodnou úrokovou sazbou. Po dobu dvou let budou za podmínky osobního užívání nemovitosti pro naléhavou bytovou potřebu do 0,5 mil. eur kupní ceny zrušeny procentní poplatky za zápis vlastnického práva do katastru nemovitostí a za uvedení zástavního práva v katastru. Na přechodnou dobu má být zaveden také bonus na řemeslné práce.

Rakouská vláda se opatřeními snaží zmírnit propad ve stavebnictví zapříčiněný především vysokými úrokovými sazbami, růstem nákladů a zpřísněnými pravidly pro schvalování hypotečních úvěrů. V roce 2023 investice do stavebnictví meziročně klesly o 6 %. Počet firemních insolvencí ve stavebním sektoru se zvýšil o 20 %. V problémech se ocitly zejména firmy orientované na bytovou výstavbu. Pozornost přitáhl ale především pád realitní skupiny SIGNA, který se stal největším inslovenčním případem v rakouské historii. Prodej novostaveb klesl v loňském roce o polovinu. O více než polovinu se snížil také finanční objem nových hypotečních úvěrů domácností z 23,2 mld. eur v roce 2022 na 10,4 mld. v roce 2023. O vlastní bydlení přitom Rakušané mají zájem, více než 60 % obyvatel upřednostňuje vlastnické bydlení před nájemním. Pořízení nemovitosti se ale při kombinaci výše uvedených faktorů stává pro čím dál více obyvatel těžko dosažitelné. Miliardu eur tak do roku 2026 získají prostřednictvím spolkových zemí tzv. obecně prospěšná stavební družstva a společnosti (Gemeinnützige Bauvereinigungen), která staví dotované bydlení na principu pokrytí nákladů a regulovaných nájmů. Dotace jsou určeny na výstavbu vícepatrových domů, polovina z 20 000 bytů je určena pro vlastnické a druhá polovina pro nájemní bydlení. Pro české firmy se zde nabízejí příležitosti zejména v oblasti subdodavatelských vztahů. Dalších 500 mil. EUR mohou spolkové země čerpat na hypotéky zastropované do r. 2028 1,5% úrokem. Tyto úvěry budou poskytovány obyvatelům v letech 20242025 do částky 200 tis. eur s minimální dobou splatnosti 25 let. Dotovány mohou být za uvedených podmínek také úrokové sazby bankovních hypotečních úvěrů.

Pro nákup nemovitosti do hodnoty 500 tis. EUR vstoupí v platnost zrušení poplatku za zápis vlastníka do katastru nemovitostí ve výši 1,1 % kupní ceny. Podmínkou je, že nemovitost slouží k uspokojení vlastní naléhavé bytové potřeby. Nad 500 tis. EUR zaplatí kupující poplatek z rozdílu ceny a této částky, od 2 mil. eur připadá poplatek opět v plné výši. V případě zatížení nemovitosti hypotékou je do 500 tis. eur zrušen také 1,2% poplatek ze zástavního práva za zanesení do katastru nemovitostí. Opatření se týká smluv uzavřených od 1.4.2024, zápis do katastru osvobozený od poplatků je však možné provést až 1.7.2024. V platnosti bude po dobu dvou let. Zjednodušena budou také pravidla pro banky k udělování výjimek při poskytování hypoték soukromým osobám, které nesplňují některé z podmínek zpřísněného nařízení k poskytování úvěrů.

V roce 2023 bylo v Rakousku dle dostupných údajů nově postaveno 43 800 bytových jednotek. Dle prognóz se tento počet po r. 2025 sníží přibližně na 29 000. V roce 2025 by měl také počet nových bytů zhotovených prostřednictvím dotované výstavby po dlouhé době vyvážit počet volně financovaných nemovitostí, ty při nízkých úrokových sazbách dosahovaly 70% a vyššího podílu na novostavbách.

Vláda chce podpořit nejen ekonomický vývoj a dlouhodobé investice ve stavebnictví, ale zároveň oblasti dostupného bydlení a ochrany klimatu. Z uvedené miliardy eur mohou být financovány pouze stavební projekty s využitím fotovoltaických panelů. Ekologizace budov bude dále podpořena prostřednictvím daňových zvýhodnění a zrychlení odpisů. Umožněno bude také rychlejší odpisování samotných budov postavených mezi prosincem 2023 a lednem 2027. Při splnění ekologických kritérií se možná výše odpisu v prvních třech letech ztrojnásobí na 4,5 % pořizovacích nákladů/rok. Podporu na stavebnictví navázaných odvětví má zajistit 20% bonus na řemeslné práce od 500 do 10 000 EUR, který bude možné čerpat v se zpětnou platností od 1.3.2024 do konce roku 2025. Přesné parametry bonusu, na který je vyhrazeno 300 mil. eur, budou zveřejněny během dubna. Součástí balíčku vyčísleného na 2,2 mld. eur je také návrh, který by spolkovým zemím umožnil vyšší zdanění prázdných bytů. Jeho prosazení ale vyžaduje ústavní většinu.

Obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Rakousku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688