Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  05.04.2024 15:46:52

Kontrola zůstatku Vaší kryptopeněženky nikdy nebyla snazší. Nyní k tomu stačí Google vyhledávač!

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

To, co ještě v nedávné době bylo nemyslitelné, se v těchto dnech stává realitou. Nejrozšířenější a nejpoužívanější vyhledávač na světě Google přidal do svých algoritmů novou funkcionalitu. Nově si každý uživatel může přímo prostřednictvím platformy Google zkontrolovat zůstatky ve svých kryptoměnových peněženkách. I když tato funkce zatím nepodporuje všechny blockchainové sítě, tak v těch stěžejních jako jsou Bitcoin, Arbitrum, Avalanche, Polygon a Fantom dokáže každou kryptoadresu najít během pár setin sekundy. Google díky nové funkcionalitě výrazně přiblížil široké veřejnosti svět kryptografie.

Kontrola zůstatků prostřednictvím vyhledávače Google

Nová aktualizace umožňuje vyhledávání tří formátů bitcoinových adres. Konkrétně se jedná o P2PKH, P2SH a Bech32. V rámci těchto adres zobrazí jednak aktuální zůstatky a jednak všechny nedávné transakce. Pokud tedy bude chtít mít uživatel přehled o všech svých nedávných transakcích, nebude se muset již složitě přihlašovat do svých kryptopeněženek. Od začátku dubna bude takovému uživateli bohatě stačit, když bude znát např. svou bitcoinovou adresu, popřípadě jakoukoliv jinou, která je už Googlem podporovaná.

Nová služba od Googlu navíc integruje doménu služby Ethereum Name Service (ENS). I tento krok vychází ze závazku společnosti Google, že svým prostřednictvím bude přibližovat kryptoměny širokým masám. Integrací ENS zlepšuje ještě více přístupnost správy digitálních aktiv.

Ve výsledcích vyhledávání v rozhraní Google se uživatel navíc dočte, že:

„Zůstatky zobrazují pouze nativní tokeny pro každou síť. Časové razítko poslední aktualizace zobrazuje zůstatek k poslední externí transakci. Aktualizace nejsou okamžité.“


Výsledek vyhledávání pro bitcoinovou adresu | zdroj: Google https://www.google.com/search?client=firefox-b-e&q=bc1qxy2kgdygjrsqtzq2n0yrf2493p83kkfjhx0wlh

Závazek přibližovat svět kryptografie široké veřejnosti

Tento vývoj je chválen jako krok směrem k mainstreamovému přijetí kryptoměn. Díky tomu, že Google využívá obrovský objem denního vyhledávání, může tak mnohem více přiblížit aktivity na řetězcích širšímu publiku. Nic na tom nemění ani skutečnost, že obdobné služby existují již delší dobu na specializovaných serverech, např. blockchain.com, kde jsou navíc doplňující údaje o všech transakcích. Přece jen specializovaný web navštíví mnohonásobně méně uživatelů než nejrozšířenější světový vyhledávač.

Na druhou stranu se najdou i tací, kteří rozšíření kritizují. Upozorňují přitom na čím dál větší prolamování ochrany soukromí a obávají se dalších důsledků centralizovaného shromažďování dat uživatelů. Např. ekonom Zac Guignard na svém účtu sítě X uvedl, že:

„Spíše se jedná o obrovské narušení soukromí.“

Jiní členové komunity se navíc domnívají, že nová funkcionalita usnadní regulačním orgánům sledování zůstatků v jednotlivých kryptopeněženkách.

Google integruje již známé funkcionality

Ačkoliv tito uživatelé mají do značné míry pravdu, nejedná se o nic nového, co by regulační orgány nemohly zjistit prostřednictvím již dříve dostupných specializovaných webů. Z tohoto hlediska tak je integrování kontroly zůstatků v kryptopeněženkách do vyhledávače Google zásadním okamžikem pro celé odvětví a představuje další zlom v cestě za širokým přijetím kryptografie.

Vzhledem k tomu, že společnost Google nadále pokračuje v inovacích a v integraci různých funkcionalit ze světa kryptografie, jen tím podtrhuje svůj závazek zlepšit dostupnost a správu kryptoměn. Z tohoto závazku navíc těží společnosti ze světa kryptografie, jako jsou Coinbase, Orderly Network aj., které se společností Google uzavřely strategické partnerství. V rámci této spolupráce se všechny zainteresované společnosti hlásí k závazku snižovat bariéry vstupu do světa decentralizovaných financí (DeFi).

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688