Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  04.04.2024 09:30:10

Moskva může poslat cenu ropy nad 100 dolarů za barel, varuje největší americká banka JPMorgan. Ceny pohonných hmot v ČR stoupají ke 40 Kč/l, benzín je nejdražší za půl roku

Cena benzínu v ČR, aktuálně, 39,09 /l, poprvé od loňského října překonává úroveň 39 korun za litr, benzín je tak nejdražší za poslední zhruba půlrok. Zdražuje také nafta, na průměrných 38,60 /l. Zdražování pohonných hmot přitom nekončí. Nelze vyloučit růst jejich průměrných cen nad psychologickou úroveň 40 /l ještě během dubna. Na vině je jak zdražující ropa, tak nadále poměrně slabá koruna, resp. silný dolar.

Cena ropy Brent včera vystoupala na nejvyšší úroveň od loňského října. Podle dat agentury Bloomberg se barel Brentu prodával až za cenu 89,99 dolaru.

Bezprostředním důvodem růstu ceny ropy je výsledek včerejšího online jednání členů kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem. Klíčoví tradiční těžaři ropy se usnesli, že v omezování její produkce budou pokračovat do konce letošního června. To znamená, že až minimálně do té doby bude svět „ochuzen“ o dva miliony barelů ropy denně, které by jinak na trh proudily. Toto škrtnutí těžby udržuje situaci na globálním trhu s ropou napjatou a tlačí její cenu výše vzhůru. V kontextu geopolitického napětí, jak na Ukrajině, tak na Blízkém východě a Rudém moři, a poměrně odolné poptávky po ropě nemůže být výsledkem nic jiného než právě růst její ceny. Od začátku letoška přitom ropa zdražila už o zhruba čtrnáct procent. V přepočtu do korun pak letos zdražuje dokonce o bezmála 22 procent, což znamená, že na růstu cen pohonných hmot v ČR se poměrně výrazně podílí také právě oslabování koruny vůči dolaru.

Největší americká banka JPMorgan přitom naznačuje, že růst cen ropy nekončí. Brent podle ní může ještě letos do konce léta dosáhnout psychologické úrovně 100 dolarů za barel (viz obr.). To by znamenalo, že ceny pohonných hmot v Česku by se výrazněji přehouply přes hodnotu 40 /l. JPMorgan svoji prognózu podmiňuje tím, že Rusko bude nadále pokračovat ve svém omezování těžby a tento škrt v produkci tak významného exportéra nebude kompenzován jinak a jinde.

 

Pařížská Mezinárodní agentura pro energii předpokládá, že škrty v těžbě kartelu OPEC a Ruska povedou v letošním druhém čtvrtletí k mírnému deficitu globálního trhu s ropou. Ten by pochopitelně také tlačil cenu ropy výše.

Je ovšem otázkou, do jaké míry budou své škrty v těžbě tradiční těžaři dodržovat. Na zmíněném včerejším jednání kartelu OPEC a jeho spojenců zněly apely na dodržování limitů těžby ze strany zejména Kazachstánu a Iráku, kteréžto země těžily v uplynulé době nad rámec dojednaného omezení. Stejně tak je otázkou, zda své škrty v těžbě dodrží také samotné Rusko.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Et   9:11  Ceny pohonných hmot dopadly na dno, po dvou měsících poklesu. Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 18:00  Ropa se dostala na 7týdenní maxima X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

21.02.202440 Kč za litr! Brzká realita u pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
03.04.2023Vrátí se ropa k ceně 100 dolarů za barel? X-Trade Brokers (XTB)
05.10.2022Pohonné hmoty zdražují. Překoná benzín 40 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688