Josef Trnka (TPS)
Pojištění  |  17.09.2003 07:27:18

Předčasné starobní důchody, omezení zápočtu doby studia. (Nejasno.)

 Zkusme si stručně připomenou a lehce zanalyzovat s čím koalice šla do reformy a o čem se nyní jedná.  

Uvažovaná modifikace režimu předčasných starobních důchodů představuje výraznou rezignaci na plnění sociální funkce státu, byť nutno na druhé straně připustit posílení pojistného principu. Připravovaným zrušením dočasně snížených starobních důchodů (by) se totiž přenáší(ela) sociální ingerence státu na bedra občanů, kteří nemají šanci sehnat zaměstnání anebo v minulosti dlouhodobě invalidních. Je pravda, že nadále budou moci využít alternativy trvale sníženého starobního důchodu, nicméně zavadí se nerovnost mezi těmi, kteří se pro takový krok rozhodují dobrovolně a těmi, kteří jsou k tomu přinuceni okolnostmi.

V daných souvislostech mi proto vadí argumentace akcentující skutečnost, že počet přiznávaných předčasných starobních důchodů na celkovém počtu přiznaných starobních důchodů v nedávné minulosti enormně vzrůstal. Směšují se zde záměrně “hruškyjablky,” protože podíl dočasně snížených předčasných starobních důchodů k tomuto trendu přispěl naprosto zanedbatelně a po zpřísnění podmínek v roce 2001 se i počet žádostí o trvale snížené předčasné starobní důchody stabilizoval. Pro úplnost uvádím ještě počty vyplácených dávek na konci minulého roku: 195336 trvale a 12134 dočasně snížených předčasných starobních důchodů (z celkového počtu 1335280 vyplácených starobních důchodů).

Pomineme-li obecnou a stále opakovanou výtku nízké nápaditosti navrhovaných opatření, nelze přehlédnout ignorování, na přelomu devadesátých let zdůrazňované, zásady zachování nabytých práv. To vyniká i v případě omezení (ukončení) zápočtu studia považovaného podle předpisů platných před 1. 1. 1996 za dobu zaměstnání. Je sice notoricky známo, že považování těchto dob za doby pojištění, i když byly získány před osmnáctým rokem věku, se do zákona o důchodovém pojištění vloudilo nedopatřením při tvorbě předlohy právního předpisu, nicméně z tohoto stavu mohli “těžit” pojištěnci již téměř 8 let.

Jestliže se nyní navrhuje rozprostřít dopad tohoto opatření na dobu 4 roků a ještě se otevřeně upozorňuje na možnost oslabit (v některých případech) nepříznivé účinky (snížení starobního důchodu třeba o více jak 1000 Kč měsíčně) uplatněním žádosti o předčasný starobní důchod, je jasné, že mnozí noví poživatelé důchodů budou relativně znevýhodněni, přinejmenším kráceni ve svých očekáváních (pokud se samozřejmě záměr vlády podaří). V zájmu naprosté objektivity však nutno uvést, že pochybením legislativy došlo již na počátku k nastavení rozdílných podmínek pro pojištěnce získávající doby studia před 1. 1. 1996, resp. 31. 12. 1995. Doby studia získané po naposledy uvedeném datu je možné podle platné právní úpravy započítat jen po dobu šesti let, a to po dosažení věku 18 let.

Na jakých změnách se odboráři a koaliční zástupci dohodli zůstává nejasné.

    Podrobnější informace  ke všem diskusím politiků na:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm, v rubrice Politika (ikona Výroky) s odkazem na celou analýzu reformních záměrů. 

     

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:28  Novinka u asistence vozidel: PVZP zahajuje spolupráci s UAMK OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 16:01  Smartphone je v průměru používaný 2,5 hodiny denně (Německo) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Po 17:00  Počet úrazů loni výrazně stoupl (Rakousko) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688