Petr Holub (MojeNebankovka)
Finanční rady  |  08.04.2024 08:00:00

Jak docílit efektivní správy dluhů

Využít cizí finanční zdroj není nic neobvyklého a často je dluh výborným pomocníkem. Například když získáte vlastní bydlení a nemusíte platit pronájem nebo v případě, že vypůjčenou částku vložíte do ziskové investice. Může se vám ale stát, že jsou vaše dluhy břemenem. Poradíme vám, jaké kroky podniknout.   

 

Kontrolujte finanční situaci 

Splátky dluhů jsou obtížným břemenem zejména tehdy, když se změní osobní nebo rodinná situace. Typickým příkladem je sjednání úvěru s vysokými splátkami v době, kdy osoby pobírají atraktivní odměny nebo kdy se jim daří v podnikání. V průběhu pár měsíců se mohou stát nepříjemné, ale i radostné události, které mají vliv na finanční stabilitu. Stěhování, nákup nákladného vybavení, rozjezd podnikání, narození dítěte, ztráta zaměstnání nebo dlouhodobá pracovní neschopnost. Najednou se splácení dlužné částky přestává dařit. Finanční problémy způsobují vysokou míru stresu, která se následně přenáší na nejbližší okolí. Je třeba podniknout několik kroků a dostat finanční situaci opět pod kontrolu.   

 

Získejte přehled 

Jako první je třeba udělat drobný audit příjmů, zůstatků dluhů a případných dlužných částek. Je třeba znát úroky, výše sankcí a podrobné podmínky smluv. Sepište si dluhy podle pořadí tak, aby na prvním místě byly ty nejnákladnější, které je potřeba řešit nejdříve. Vytvořte si plán, jak budete postupovat při splácení dluhů. Zjišťujte, u kterých dluhů je možné dluhy refinancovat, odložit splácení, požádat o prodloužení splatností, využít pojištění neschopnosti splácet nebo kde můžete vyjednat nové podmínky.   

 

Okamžitě jednejte 

Jakkoliv je situace nepříjemná, vždy okamžitě komunikujte s věřitelem. Začínejte u nejnaléhavějších dluhů s nejvyššími úvěrovými sazbami. Snažte se co nejvíce dluhů refinancovat a získat nižší měsíční splátky. Tím minimalizujete další náklady na pokuty a úroky z prodlení. Myslete na to, že při otevřené komunikaci vám věřitel zpravidla vyjde vstříc a pomůže vám najít optimální řešení.   

 

Finanční plán od profesionálů 

Pokud si sami nevíte rady, hledejte pomoc u finančních poradců, úvěrových specialistů, organizací specializujících se na dluhové poradenství nebo u právních poradců. Společně vytvoříte nový finanční plán a dostanete dluhy pod kontrolu.   

S refinancováním a konsolidací půjček vám pomohou bankovní i nebankovní poskytovatelé úvěrů. Výhodné půjčky najdete na MojeNebankovka.cz.  

 

Znovu a lépe 

Jakmile naléhavou situaci vyřešíte, zamyslete se nad tím, co vás přivedlo až na pokraj dluhové pasti. Změňte nákupní chování, upravte rozpočet, plánujte výdaje, a především vytvářejte rezervu na nepředvídané výdaje.   

Řešení dluhové situace není snadné a bude vyžadovat určitá osobní omezení, v budoucnu vám ale pomůže získat zpět kontrolu nad hospodařením a stabilní finanční budoucnost.   

 

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.



MojeNebankovka

Největší a precizně připravený srovnávač bankovních a nebankovních půjček v ČR pomáhá občanům i podnikatelům. Přináší pravidelně aktualizované recenze finančních produktů, sleduje aktuální dění, poradí v začátcích podnikání, v účetní i daňové oblasti. Portál, kde najdete nejen nejlevnější půjčky, ale i zajímavé a užitečné informace. Moje Nebankovka: vyhledává, radí, vzdělává.

Více informací na https://mojenebankovka.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688