Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.02.2024 09:03:25

Fed nechce se snižováním úroků pospíchat a povzbudí pozitivní výsledky Nvidie korunu? - Rozbřesk

Zveřejnění podrobného zápisu z posledního zasedání centrální banky bývá příležitostí k tomu, aby monetární autorita dovysvětlila svoji politiku a nasměrovala tržní očekávání “správným směrem”. Včera zveřejněný podrobný zápis z jednání FOMC, aneb tzv. “Minutes” byl přesně takovým dokumentem a to přesto, že nevyvolal masivní tržní reakci. Fed však vyslal několik důležitých informací, o které je třeba se podělit.

Předně, většina členů vedení zmiňovala rizika plynoucí z toho, že by se Fed pustil do cyklu snižování příliš rychle, přičemž někteří uvedli, že by se pokrok v procesu snižování sazeb mohl zastavit. Na druhou stranu se v zápise objevila i věta, že řada centrální bankéřů vidí další pokles inflace v sektoru bydlení. To je poměrně v jasném rozporu s lednovou inflací, kde hlavní (proinflační silou) bylo právě nájemné.

Důležitá pasáž textu se však tentokrát týkala bilance Fedu, která se aktuálně snižuje řízeným tempem o 95 mld. USD měsíčně. Fed nicméně bedlivě sleduje volné rezervy v systému a chce se vyhnout situaci, která nastala při podobném procesu v roce 2019, kdy nedostatek likvidity v systému vedl k překotnému ukončení kvantitativního utahování. Zápis z jednání FOMC přitom uvádí, že řada centrální bankéřů doporučovala, aby na březnovém zasedání byla zahájena detailní diskuse o (eventuálním) zpomalení procesu pravidelných prodejů dluhopisů z bilance Fedu.

Co výše uvedené znamená pro náš výhled politiky Fedu. Na straně očekávaného vývoje oficiálních dolarových úrokových sazeb není třeba měnit vůbec nic a můžeme být zcela komfortní s naším výhledem, kdy očekáváme první redukci sazeb (až) v červnu. Co se pak týká eventuálního zpomalení procesu kvantitativního utahování (QT), tak zde si můžeme dovolit jisté zpřesnění našeho výhledu, kdy by se měl Fed držet následující sekvence: 1. v březnu rozjet debatu o zpomalení QT; 2. v květnu oznámit detaily nového tempa QT; 3. v červnu by pak mělo dojít k implementaci pomalejšího “vyfukování” bilance Fedu. Zde je však třeba dodat, že výše uvedený časový scénář je podmíněn tím, že na dolarovém peněžním trhu nedojde v mezidobí k výraznému nárůstu napětí, které by (velmi) krátkodobé tržní sazby poslalo prudce vzhůru.

*** TRHY ***

Koruna

Koruně se během včerejší seance dařilo a posílila do blízkosti 24,30 EUR/CZK. Při absenci významnějších tuzemských makro čísel se korunový trh soustředí na vývoj na hlavních trzích. Úlevou může být pro korunu fakt, že zatím nedochází k dalšímu výraznému přecenění sázek na Fed a ECB. Dnes mohou korunu povzbudit také nad očekávání dobré výsledky nejsledovanější akcie světa společnosti Nvidia, které by mohly znovu zlepšit náladu na akciových trzích a povzbudit celkový sentiment vůči rizikovým aktivům.

Eurodolar
Růst akciových trhů, resp. pokles averze k riziku společně s vcelku neutrálními výstupy z podrobného zápisu z posledního zasedání Fedu pomohly eurodolaru vzhůru.
Dnes dopoledne budou zveřejněny indexy podnikatelských nálad v eurozóně (PMI) a pokud se ukáže, že optimismus dále zvolna narůstá, zisky eura nemusí být u konce. Výraznější posun indexu směrem k hranici 50 bodů by byl pro eurodolar určitě pozitivním momentem.

Akcie
Hlavní událostí tohoto týdne budou výsledky hospodaření společnosti Nvidia. Za poslední dva na je ale cítit výběr zisků na této akcii, která se propadla z maxim 746,11 USD až na včerejších konečných 674,72 USD a odepsala 2,9 %. Kyberbezpečnostní společnost Palo Alto změnila svou obchodní strategii, kdy rozšířila nabídka produktů, které poskytuje zdarma. Zároveň s touto transformací ovšem musela snížit výhled na své hospodaření v letošním roce, což se nelíbilo investorům a její akcie tak propadly o 28,4 %. Velký propad, konkrétně 23,7 %, zaznamenala taktéž společnost Teladoc, která se specializuje na řešení medicínských problémů po telefonu případně virtuálním hovoru. Za propad mohl v tomto případě snížený výhled ziskovosti.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688