Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
Akcie ve světě  |  11.09.2003 17:01:17

Jak mohou rostoucí akciové trhy zhodnocovat investice (konkrétní příklady)

V posledních třech letech od roku 2000 akciové trhy (jedná se o trhy zahraniční se svými burzovními centry New York, Londýn, Frankfurt, Tokio) příliš radosti jak institucionálním, tak i retailovým investorům neudělaly. Postupně tak došlo k tomu, že prostředky byly z akciových trhů staženy a přesunuty do konzervativnějších instrumentů, např. peněžních fondů nebo byly deponovány na bankovních účtech a tak alespoň do jisté míry úrokově chráněny proti inflaci.

Naštěstí nic netrvá věčně a od začátku roku 2003, resp. od konce března 2003 dochází v souvislosti s ukončením války v Iráku a s následným oživením americké ekonomiky a dalšími víceméně pozitivními prvky vývoje ekonomiky USA (např. daňové úpravy) k objektivnímu zotavení kapitálových, resp. akciových zahraničních trhů. To se samozřejmě nemohlo nepřenést i na tuzemský akciový trh a index PX 50.

Signifikantní obrat akciových trhů v USA (a v jeho rámci technologické tituly zvláště) je patrný na nárůstu indexů, které zaznamenávají od poloviny března t.r. Konkrétně Dow Jones Industrial Index (DJIA) vystoupal z úrovně cca 7500 bodů na více než 9500 bodů a technologický index Nasdaq Composite se dostal ve stejném období z niveau cca 1250 bodů na současných 1870 bodů.

Síla, likvidita a transparentnost trhu je zřetelná na výkonnosti jednotlivých akciových titulů zařazených do obou hlavních indexů. Níže jsou uvedeny akcie, které za roční období (září 2002 - září 2003) zhodnotily nejvíce (TOP 3) a které zratily nejvíce (FLOP 3).


Index Dow Jones Industrial Average

TOP 3:  Intel +79,04%
              Caterpillar +60,95%
              Hewlett-Packard +51,56%

Intel (ticker INTC) - polovodičová a čipová firma č.1 v USA i na světě. Operuje ve třech hlavních segmentech. Jedná se o počítačovou architekturu (mikroprocesory a čipy - Pentium), dále bezdrátovou komunikaci (aplikace procesorů a čipů pro celulární telefonní zařízení) a vlastní komunikační segment (Ethernet, kontrolní čipy a optické produkty). 82% příjmů firmy pochází z počítačové architektury. Firma má cca 80 tisíc zaměstnanců po celém světě. Kurs akcie se nyní pohybuje kolem 29 USD, což je cca 79% nárůst oproti stejnému období minulého roku.

Caterpillar (ticker CAT) - hlavní náplní firmy je design, výroba a prodej stavebních strojů a zařízení. Firma působí ve třech oblastech: strojírenské produkty (stavební, důlní, zemědělské a lesnické stroje), dále motorové produkty (elektrické motory pro nákladní vozy, lokomotivy, lodě) a finanční produkty (finanční leasing, půjčky, pojištění). Firma má kolem 69 tisíc zaměstnanců a hlavní příjmy plynou ze strojírenských produktů a motorů. Kurs akcie se pohybuje na úrovni 70 USD, což je cca 60% nárůst ceny akcie než tomu bylo před rokem.

 

Hewlett-Packard (ticker HPQ) - firemní aktivita se odehrává v 5 segmentech: zobrazovací a tiskárenské produkty (tiskárny, digitální zobrazovací systémy), personální produkty (osobní počítače, kalkulátory), podnikové systémy (servery, softwarové řešení). HP služby (integrované portfolio IT služeb) a HP finanční služby (finanční služby s přidanou hodnotou). Firma disponujen141 tisíci zaměstnanci a kursové zhodnocení nyní činí takřka 52% ve srovnání se zářím 2002. Firma rovněž v roce 2002 zfúzovala s firmou Compaq, což byl pro ni pozitivní aspekt.


FLOP 3:  AT& T  - 16,53%
                Altria Group - 13,76%
                Coca-Cola  - 11,92%

AT&T (ticker T) - telekomunikační kolos č.1 v USA využívající pevné telekomunikační spoje. Firma provozuje mezinárodní a místní telekomunikační a kabelová zařízení pro malé firmy, domácnosti i vládní instituce.Vydává telefonní karty a vyúčtovává hovory. Společnost působí v globálním měřítku s takřka 118 tisíci zaměstnanci. Kursový vývoj není pro firmu příliš povzbuzující a ve srovnání s 09/2002 se nyní kurs akcie pohybuje kolem 22 USD, což je zhruba o 16,5% níže než před rokem.

Altria Group (ticker MO) - známý tabákový koncern Philip Morris, který v lednu 2003 změnil své jméno. Firma prošla v uplynulých zhruba 2 letech několika soudními řízeními na základě žalob spotřebitelů kvůli poškozování zdraví. Altria vyrábí a prodává i potravinářské výrobky a zaměstnává cca 166 tisíc lidí. Kursový vývoj akcie zaznamenal v meziročním vyjádření oslabení o -13,7% a cena akcie je 41,50 USD.

Coca-Cola (ticker KO) - známý nápojový US gigant, jehož nealkoholické nápoje a sirupy znají ve více než 200 zemích světa. Firma disponuje 56 tisíci zaměstnanci. Tržní kapitalizace společnosti činí 109 mld USD a kurs akcie se nyní nachází na ca 44,50 USD. To je o cca 12% méně než tomu bylo v září 2002.


Index Nasdaq 100

TOP 3:  Yahoo!  +244,73%
              Citrix Systems +229,25%
              Amazon.com +182,74%

Yahoo! (ticker YHOO) - poskytuje v celosvětovém měřítku internetové služby, reklamní webové stránky, služby při rozvíjení internetových obchodů a to pro drobné klienty i pro velké obchodní a výrobní firmy. Důležitou službou je rovněž vyhledávač opět po celém světě v mnoha jazykových mutacích. V březnu tohoto roku Yahoo! převzalo firmu Inktomi. Reklamní služby tvoří páteř příjmů firmy. Počet zaměstnanců činí 3600 lidí. Během ročního období dokázaly akcie společnosti zhodnotit o zhruba 245%, dnešní kurs je cca 35 USD.

Citrix Systems (ticker CTXS) - softwarová firma, jejíž hlavní globální aktivitou je vývoj, prodej a licence přístupového software pro podnikové aplikace - přístup k informačním zdrojům. Firma spolupracuje se společnosti Microsoft, Hewlett-Packard, Fujitsu, Hitachi. Zaměstnává nyní 1700 lidí a hlavní část příjmů tvoří z 89% licence. Kurs akcie je na úrovni 20,50 USD, což je o zhruba 230% výše než tomu bylo před rokem.
Amazon.com (ticker AMZN) - firma se zabývá zejména on-line retailovým prodejem (knihy, hudba, elektronika, nástroje, kuchyňské potřeby a služby) ve kterém dosáhla vedoucího postavení na trhu zejména v USA, ale působí rovněž celosvětově. Jedná se tedy o internetového obchodníka. Disponuje 7500 zaměstnanci a kursový vývoj akcií je velmi působivý, neboť v současné době je kurs akcie na úrovni 46,70 USD, což je zhruba o 183% více než před rokem.


FLOP 3: Brocade Communications  -52,40%
               PanAmSat Corp.  -15,21%
               IDEC Pharmaceuticals  -14,83%

Brocade Communications (ticker BRCD) - hlavní aktivitou firmy je poskytování optického propojení a řešení a to zejména pro sítě logistických a skladištních firem. Společnost dodává řízené a bezpečné aplikace pro obchodní sítě na bázi optických vláken a propojuje tak stovky serverů mezi firmami. Produkty jsou dostatečně kompatibilní s předchozími produkty klientů a jsou prodávány prostřednictvím partnerů, distributorů a přeprodejců. Firma má 1330 zaměstnanců. Kurosvý vývoj akcií ovšem není příznivý, v současné době je zhruba o 52% níže než tomu bylo před rokem.

PanAmSat (ticker SPOT) - firma poskytuje celosvětově satelitní služby pro video vysílání a síťové služby. Působí ve 3 segmentech: video služby (satelitní přenos zábavy, zpráv apod. pro zhruba 300 poskytovatelů), síťové služby (satelitní podpora pro hlasovou, video a datovou komunikaci zhruba v 80 zemích světa) a ostatní služby (kontrola satelitů jiných vlastníků). Hlavní příjmy plynou z video služeb 66%, siťové služby 27% a ostatní 7%. Tržní kapitalizace firmy činí 2,27 mld USD. Kurs akcie 15 USD se nyní nachází zhruba o 15% níže oproti stejnému období minulého roku.

IDEC Pharmaceuticals (ticker IDPH) - hlavní firemní náplní je výzkum, vývoj, výroba a prodej cílených terapií pro léčbu rakoviny, imunity a dýchacích nemocí. Dva medikamenty proti rakovině jsou rozhodující: Rituxan a Zavalin. Společnost rovněž vyvinula léky proti astma, alergii. Hlavní příjmy 96% jsou ze společného trhu léčiv. V meziročním vyjádření kurs akcie poklesl o cca 15% na současných 35 USD.

 

 

Praha, 11.9.2003
Ing. J. Stoulil


www.stockmarket.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688