Z regionů  |  08.02.2024 13:54:00

Česká Lípa - Jsou schválené dotační programy na letošní rok

 

 
 
Necelých třicet milionů korun, o 550 tis. Kč méně, než v loňském roce, je na rok 2024 připraveno v 11 dotačních programech města. Deset z nich zastupitelé schválili na svém lednovém jednání, dotační program na podporu zdravotních služeb bude vyhlášen později.

Oproti loňskému roku došlo v rámci dotačních programů k několika změnám. Vznikl jeden zcela nový, dva z nich se přejmenovaly a navíc, zastupitelé na svém lednovém jednání schválili aktualizaci směrnice č. 1/2022 „Zásady pro poskytování finanční podpory z rozpočtu města Česká Lípa“, která je účinná od 31. ledna 2024. Směrnice byla uvedena do souladu s platnou legislativou, zapracovány byly také dílčí změny, které ukázala praxe v předchozích letech. Žadatelé by se tedy měli před podáváním žádostí s aktualizovanou směrnicí seznámit.

Žádosti do dotačních programů budou moci žadatelé podávat od 11. do 25. března, dotace se pak budou přidělovat na květnovém jednání 6. května 2024.

„Dlouhodobě se nám daří držet finanční prostředky, které jsou připravené v dotačních programech města, na stejné úrovni, či je mírně zvyšovat, což považuji za správné. V letošním roce se navíc podařilo do programu na podporu registrovaných sociálních služeb zakomponovat i prostředky, které získáme v rámci systému spolufinancování od obcí, které se do systému zapojily. Také jsme vyčlenili jeden nový dotační program, a to program na podporu vyloženě volnočasových aktivit pro naše občany. Věřím, že žadatelé nového dotačního programu plně využijí,“ uvedla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová.

částka: 400 tis. Kč, stejně jako v roce 2023
maximální výše dotace: 50 000,-
kategorie: vzdělávací aktivity pro děti a mládež (300 tis. Kč), vzdělávání dospělých (100 tis. Kč)
V rámci tohoto programu město podporuje aktivity vedoucí k rozvoji znalostí a vědomostí, schopností a sociálního cítění dětí a mládeže a také znalostí a vědomostí dospělých od 60 let věku.

Dotační program pro oblast prevence kriminality
částka: 250 tis. Kč, stejně jako v roce 2023
maximální výše dotace: 70 000,-
kategorie: celoroční činnost, krátkodobé jednorázové akce
V rámci tohoto programu budou podporovány především projekty a činnosti, které se celoročně snaží o prevenci kriminálně rizikových nebo sociálně patologických jevů.

Dotační program pro oblast sociální
částka: 1,1 mil. , stejně jako v roce 2023
kategorie: celoroční činnost, maximální výše dotace není stanovena.
V rámci programu chce město podporovat subjekty, které chtějí přispět ke zlepšení nepříznivých sociálních situací občanů města Česká Lípa mimo rámec registrovaných sociálních služeb. Cílem je zvyšování kvality činností a aktivit vedoucích k řešení nepříznivých sociálních situací obyvatel města, k zamezení nebo snížení sociálního vyloučení cílových skupin. Oproti loňskému roku je možné žádat pouze na celoroční činnost, nikoli jednorázové volnočasové aktivity.

Dotační program na podporu sociálních služeb řešených v rámci spolufinancování sociálních služeb ORP Česká Lípa v roce 2024
částka: 8 mil. , stejně jako v roce 2023, nicméně do finančních prostředků jsou navíc zahrnuté i finance (cca 3,283 mil. ), které město získá od 32 obcí v rámci ORP zapojených do spolufinancování sociálních služeb
kategorie: A) dotace na společné financování solidární sítě sociálních služeb, částka 5,6 mil. (hrazeno z rozpočtu města a vybraných příspěvků)
B) dotace na společné financování sítě sociálních služeb, částka 600 tis. Kč (hrazeno z vybraných příspěvků), pokud nebudou vybrány finanční prostředky komplet, přesunou se do kategorie A, maximální výše dotace pro tuto kategorii je 40tis. na jednu sociální službu
C) dotace na financování místní sítě sociálních služeb, částka 1,8 mil. (hrazeno z rozpočtu města Česká Lípa)
Každá kategorie má jasně specifikováno, kdo může být žadatelem, kritéria hodnocení i způsobilé výdaje.
V rámci tohoto programu se chce město podílet na částečné úhradě nákladů spojených s realizací základních činností sociálních služeb pro občany České Lípy a obcí ORP Česká Lípa, které se připojily ke společnému spolufinancování sociálních služeb.

částka: 240 tis. Kč, stejně jako v roce 2023
maximální výše dotace: 40 000
Tento program si obecně klade za cíl zapojit mládež a širokou veřejnost do péče o životní prostředí.

Dotační program na obnovu architektonicky hodnotných nemovitostí na vybraném území města Česká Lípa
částka: 1,25 mil. , o 550tis. méně, než v roce 2023
maximální výše dotace: 250 000,- (o 50tis. více než v roce 2023)
minimální výše dotace: 21 000,- (o 3tis. více než v roce 2023)
spoluúčast: minimálně 30% (o 10% méně než v roce 2023) z celkových uznatelných nákladů na akci
nově je možné vypsat druhé kolo, pokud se nevyčerpají všechny dotační prostředky v prvním kole
jaké nemovitosti sem spadají: památkově hodnotné nemovitosti v městské památkové zóně a v ulicích Moskevská, Paní Zdislavy, Havlíčkova, Arbesova a Pod Holým vrchem a nově i v ulicích Hrnčířská, 5. května, Bulharská, Konopeova, Dubická, Vohradského, Kozákova, Eliášova, Čs. armády, Mánesova a Barvířská.
na co mohu žádat: oprava, restaurování nebo výroba kopií původních historických oken, dveří, mříží, výkladců, předsíní, markýz, oprava, restaurování a doplnění historických fasád, oprava historických střešních konstrukcí a přeložení nebo výměna střešních krytin, provedení stavebně historického nebo restaurátorského průzkumu a zhotovení řemeslně a výtvarně pojatého vývěsního štítu nebo označení provozovny

částka: 1,65 mil. , o 100tis. méně než v roce 2023 (100 tis. Kč je převedeno na nový dotační program na podporu volnočasových aktivit)
kategorie: celoroční činnost (1,4 mil. ), kulturní akce (250tis. )
Cílem tohoto dotačního programu je podpora činnosti kulturních organizací, které umožňují nejen obyvatelům České Lípy vyžití v různých kulturních odvětvích a cílem je také podpořit organizátory kulturních akcí. V pravidlech letošního dotačního programu byly provedeny dílčí změny. Kromě změny v alokované částce jde např. o změnu v podporovaných oblastech kultury. Z těchto oblastí byly vyjmuty literární a kulturně společenská oblast, přibyla naopak oblast výstavní.

částka: 200 tis. Kč, stejně jako v roce 2023
Cílem dotačního programu v oblasti cestovního ruchu je podporovat činnosti, které si kladou za cíl zvýšit atraktivitu České Lípy pro domácí i zahraniční turisty a motivovat je, aby u nás strávili více než jeden den.
V pravidlech letošního programu bylo provedeno několik změn, např. podpořené aktivity musí být provozovány pouze na území města Česká Lípa, nikoli českolipského regionu.

částka: 15 mil. , stejně jako v roce 2023
kategorie: podpora celoroční činnosti sportovních organizací vykazujících v členské základně sportovce do 19 let (10 mil. , stejně jako v roce 2023)
podpora realizace sportovních soutěžních akcí pořádaných na území města Česká Lípa (500 tis. Kč, stejně jako v roce 2023)
podpora výrazné reprezentace sportovních kolektivů v kategorii dospělých (3,2 mil. , stejně jako v roce 2023)
podpora sportovních kolektivů a vrcholových sportovců jednotlivců v kategorii dospělých (1,25 mil. , snížení o 50tis. oproti roku 2023)
podpora sportovců jednotlivců dospělých, veteránů a neregistrovaných dospělých sportovců (50tis. , nová kategorie)
Cílem je podpora uspokojování sportovních potřeb sportovních organizací se sídlem v České Lípě. I tento dotační program je schválen v upraveném znění oproti minulému roku, a to ve všech kategoriích.

Dotační program na podporu volnočasových aktivit
částka: 100 tis. Kč
kdo může žádat: právnická osoba provádějící volnočasovou aktivitu na území města s minimálně 12měsíční historií provozování volnočasové aktivity na území města Česká Lípa
maximální výše dotace: 20 tis. Kč, každý subjekt může podat jen jednu žádost
na co mohou žádat: pronájem zábavních atrakcí, propagace, zajištění techniky, věcné ceny, zdravotní a pořadatelská služba, spotřební materiál
termín: 11. března - 10. května, dotace se budou schvalovat na červnovém jednání zastupitelstva
Účelem nově zřízeného dotačního programu je podpora spolkového života a provozování volnočasových aktivit pro občany města

 
Zodpovídá: Mgr. Kristýna Kňákal Brožová
Vytvořeno / změněno: 8.2.2024 / 8.2.2024

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688