Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  06.02.2024 12:01:42

Bankovní identita roste. Loni ji využily 4 miliony klientů, zhruba 20 milionkrát

Zájem o bankovní identitu se za rok zdvojnásobil. V roce 2023 ji využily 4 miliony klientů, celkem u 19 milionů úkonů a k více než 1,6 milionu přihlášení do účtů u soukromých firem. Letos se přidávají přihlášky na VŠ. 

Co je bankovní identita a komu je dostupná

O bankovní identitě slyšel pravděpodobně už každý z nás. Jde o online ověření identity uživatele internetové služby, o jakousi náhradu digitální občanky. Využít ji mohou i cizinci. Podrobnosti o bankovní identitě se dočtete v článku Co umí bankovní identita.

Podle tiskové zprávy společnosti Bankovní identita a.s. je tato služba v současnosti dostupná zhruba 6 milionům klientů bank. Do bankovní identity se prozatím nezapojily všechny banky na českém trhu, ale dá se očekávat stálé rozšiřování identity i mezi nabídku dalších bank v ČR.

Kde se dá bankovní identita využít

Podepsat se pomocí bankovní identity můžete jak u institucí veřejné správy, tak i na portálech soukromých společností, v online obchodech a mnoha dalších místech na webu. 

V tuto chvíli spolupracujeme s více než 400 subjekty. Jsem rád, že se digitalizace čím dál více prosazuje v oblastech, kde doposud nebyla, jako jsou například bezobslužné prodejny v menších obcích. V loňském roce bylo otevřeno 30 nových prodejen s bezobslužným režimem a přes bankovní identitu lidé uskutečnili 100 000 nákupů. Z bezobslužných prodejen se stává řešení pro český venkov, jelikož personální náklady představují až 75 % nákladů pro provozovatele, což v tomto případě odpadá,“ vysvětlil v tiskové zprávě akciové společnosti Bankovní identita její výkonný ředitel Marek Růžička.

Jak jsme jako klienti bank využívali BankID v roce 2023

Bankovní identitu využily v roce 2023 čtyři miliony uživatelů, což podle jejího provozovatele představuje dvojnásobný nárůst oproti roku 2022. Bankovní identita se tím stala nejrozšířenější digitální identitou. 

Co se počtu transakcí bankovní identitou týká, bylo jich na 15 milionů na portálech státní správy, další 4 miliony ověření na webových stránkách firem. Přibližně 1,6 milionu jednotlivců se loni přihlásilo na portálech soukromých firem, což podle společnosti Bankovní identita a.s. svědčí o rostoucí důvěře v tuto digitální službu.

Pro mnoho lidí se Bank iD dokázala stát naprostou samozřejmostí. Stále častěji ji využívají i cizinci. V současnosti mohou BankID získat u tří bank (MONETA, Fio banka a Raiffeisenbank), za předpokladu, že disponují osobním dokladem vydaným českým státem.

Novinka v podobě přihlášek na školu

V letošním roce mají poprvé možnost využívat BankID rodiče deváťáků a zájemců o víceletá gymnázia, konkrétně pro online přihlášení na střední školy. Jde o iniciativu CERMAT a MŠMT. Letos poprvé tak přihlášky na střední školy nevyžadují fyzické odevzdání nebo zaslání přihlášky v papírové podobě a doporučenou poštou. Elektronický systém má také usnadnit administrativu školám.

Přidávají se i vysoké školy

Vedle přihlášek na střední školu se dá bankovní identita využít i pro přihlášky na některé z českých vysokých škol. Prozatím jsou čtyři, a vedle přihlášek umožňují využít BankID i k zápisům do ročníku. Společnost Bankovní identita označuje tuto možnost za další krok směrem k digitální transformaci vzdělávacího sektoru.

Bankovní identita dává podmínky k opravdovému dodržování pravidel prodeje

Prodej tabáku, alkoholu nebo pyrotechniky se začíná zprůhledňovat. Většina e-shopů sice dlouhodobě nedostatečně ověřovala věk při prodeji těchto produktů, ale se zaváděním Bank ID do komerčního sektoru se situace začíná lepšit. Jednoduché zaškrtnutí políčka „Je mi 18 let“ je považováno za nedostatečné, naproti tomu bankovní identita pomůže s ověřením skutečného věku zákazníka.

Nechme se překvapit, kolik uživatelů této služby uvede tisková zpráva Bankovní identity a.s. za další rok.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Před-schválená hypotéka. Lákavá nabídka nebo past? Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út   8:00  Chytré šetření s chytrou domácností Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
29.04.2024  Fixace cen energií: Jak mít jistotu a ušetřit v nejistých časech Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
29.04.2024  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688