Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  01.01.2024 12:17:46

Vítězové a poražení roku 2023. Akcie, komodity či Bitcoin?

Také rok 2023 přinesl výrazné pohyby na trzích. Stejně jako již v roce 2022 do vývoje jistě stále promlouvalo například geopolitické dění či inflace a v návaznosti rozhodování centrálních bank. Každopádně by se dalo říci, že rok 2023 byl pro investory příznivý téměř na všech frontách. Tedy pokud neinvestovali do některých komodit, které o rok dříve díky především energetické krizi zaznamenaly rekordní nárůsty. Řeč je tedy především o cenách elektřiny, plynu či třeba uhlí, které v roce 2023 zaznamenaly již příznivější vývoj ve prospěch spotřebitelů. Z komodit nicméně asi nejvýrazněji ztratilo lithium, přestože v kontextu s pokračujícím rozvojem elektromobility loni celková poptávka dále vzrostla. Problém ji uspokojit však evidentně nebyl. V Číně obchodovaný uhličitan lithný na podzim 2022 zaznamenal historická maxima na hranici 600 tis. CNY/t, daný rok končil nevýrazně nad úrovní 500 tis. CNY. Na konci roku 2023 však stál již méně než 100 tis. CNY, resp. 96 500 CNY. V přepočtu tedy zhruba 13 600 USD.

Opačným směrem se však vydaly ceny uranu, které se loni zvedly o 89 %. Zatímco v roce 2022 odstartovaný nárůst úrokových sazeb negativně tlačil na vývoj ceny zlata, uplynulý rok ve vidině jejich obratu naopak přinesl růstový impuls. Žlutý kov v prosinci začal zaznamenávat dokonce historická maxima. Rok přinesl nakonec zhodnocená přes 13 %, zatímco například průmyslově využitelnější stříbro loni vlastně nakonec stagnovalo. Možno zmínit například téměř pětinový nárůst cen železné rudy, či v návaznosti 47% růst cen oceli. Ceny ropy již nepředvedly tak divoký vývoj jako o rok dříve, nicméně nakonec zhruba o desetinu zlevnily. Jednalo se o první ztrátový rok od covidového 2020. Z dlouhodobého hlediska je však trend cen ropy jasný. Vzhledem také k omezeným zásobám ropy (v současnosti odhadovaným jen na cca 39 let) je jen otázkou času, kdy se dočkáme nových historických maxim…

 

Forex a kryptoměny

Ceny ropy klesly, přestože dolar oslaboval, což vlastně jinak podpořilo zmiňované zlato. Americká měna tedy každopádně pokračovala v poklesu z předchozích 20letých maxim. Zatímco k eur dolar v létě 2022 posílil nad paritu, po zhruba roce a půl vidíme EURUSD u úrovně 1,104. Odrazilo se to i na koruně, která si k dolaru připsala alespoň drobné zisky, když jinak oslabovala. Asi nejvíce, o desetinu, k polskému zlotému. Rok 2023 byl každopádně vzpruhou pro kryptoměny. Hlavní a nejsledovanější Bitcoin přidal 155 %. Nicméně, kdo si jej pořídil v roce 2021na maximech u hladiny 68 800 USD, stále ještě musí počítat ztráty.

 

Akcie zklamaly jen v Číně, překvapivě „vyhrál Putin

Ze sledovaných předních trhů zakončily indexově rok červeně pouze akcieČíně. A to přestože v globále tamní ekonomika loni přinejmenším za první tři čtvrtletí rostla v porovnání mnohem výrazněji. Asi za překvapení lze považovat vítězství ruských akcií, když tamní index MOEX loni přidal téměř 44 %. Na druhou stranu o rok dříve zaznamenal vlastně totožné procentuální ztráty... Vzhledem k značné absenci zahraničních investorů mohou být navíc ceny ruských akcií značně diskutabilní.

Z rozvinutých trhů jsou zkrátka jinak v popředí za rok 2023 akcie na Wall Street a v Tokiu, resp. také v sousedním Polsku a Maďarsku. V USA při všeobecném akciovém optimismu bývají tradičně nejvýnosnější technologie, potažmo biotechnologie. Zkrátka index Nasdaq Composite loni přidal 43,4 %, zatímco širší index S&P 500 „jen“ přes 24 %. S neobvykle výrazným rozdílem zaostal s necelým 14% posunem index DJIA, který se nicméně ocitl na historických maximech. Stejně jako překvapivě třeba německý index DAX, který se v prosinci krátce podíval poprvé v historii nad hranici 17 tis. bodů.

 

Čtěte také: Pražská burza v roce 2023 nabídla zhodnocení přes 28 %. Akcie ČEZ v kurzovém posunu nakonec až druhé

Evropě lze za vítěze s téměř 85% ziskem jmenovat akcie UNICREDIT, tedy při pohledu na užší prestižní index EURO STOXX 50. O 58 % si polepšily druhé akcie automobilového koncernu Stellantis či o 50 % konkurenční Ferrari. Mezi se vklínily s 56,5 % akcie Inditex. Nicméně se i solidně červenalo. Nejhůře dopadly akcie chemičky Bayer (-31,7 %), NOKIA (-30,4 %) a KERING (-17,3 %).

Chytit padající nůž se vyplatilo aneb v roce 2022 zatracované akcie Intel či META Platforms se vrátily na výsluní

Wall Street ze širšího indexu S&P 500 ovládly v roce 20223 akcie čipaře NVIDIA (+239 %). Investoři posunuli v návaznosti firmu v ocenění mezi dolarové biliónové giganty. Aby se do daného klubu dostala také společnost META Platforms (Facebook) chybí asi 90 mld. USD. Každopádně akciím META se 194% posunem patří druhá příčka. Stupně vítězů uzavírají „výletní“ akcie Royal Caribbean Cruises, které zhodnotily o 160 %. Možno zmínit, že svou hodnotu minimálně zdvojnásobilo z indexu celkově 11 emisí. TOP 10 uzavřely na trhu možná nejsledovanější akcie Tesla se ziskem 104 %.

Na opačném konci lze zmínit akcie Enphase Energy (-50,2 %), FMC (-49,5 %) a Dollar General (-45,2 %). Na dalších místech pak následují mezi investory známější Moderna (-44,4 %) a Pfizer (-43,9 %), tedy farmaceutičtí giganti v návaznosti na propady prodejů přípravků na Covid-19.

Výkonnost indexu DJIA pak nejvýrazněji překonaly akcie Salesforce (98,5 %), Intel (+91,7 %), Microsoft (+56 %) a Apple (48,5 %). Z 30 emisí indexu nicméně hned 11 ztratilo, nejvíce akcie lékáren Walgreens Boots Alliance (-30,3 %), Chevron (-16,3 %) a Johnson & Johnson (-11,7 %).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688