Cianews.cz (ČIA)
Z domova  |  27.08.2003 09:36:01

! Železný se pokusil získat zpět Novu !



Dvoustránkový dopis, který 10. července dorazil na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, způsobil v sídle televize Nova nemalé pozdvižení. Bývalý ředitel Novy Vladimír Železný totiž v dopise radním oficiálně oznámil, že je to stále on, kdo ovládá televizi Nova. Patří mu v ní totiž 60 procent. To se však stalo téměř dva měsíce poté, kdy Železný musel své ředitelské místo v Nově opustit. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Železného nástupce v čele Novy Petr Dvořák dnes tvrdí, že "vzpoura" odvolaného ředitele byla "potlačena". "Sedli jsme si s ním a celou věc vysvětlili s tím, že pan Železný nebude ve své aktivitě pokračovat," tvrdí Dvořák. Celou věc prý považuje za uzavřenou, na televizi to nemá vliv. Sám Železný odmítá svůj nečekaný krok jakkoliv komentovat. Odpověď, proč se vůbec o takový krok pokusil, je třeba hledat v naprosto neprůhledné majetkové struktuře nejsledovanější televize.

Železný v ní kdysi skutečně 60 procent vlastnil. Díky tomu se mohl v roce 1999 oddělit od bývalých investorů z firmy CME Ronalda Laudera. Jenže pak mu mezinárodní arbitráž přikázala, aby kvůli tomu CME zaplatil miliardu korun. Železný to dlouho odmítal udělat, a jeho podíl v televizi proto české soudy zabavily v exekuci.

Dluh za Železného nakonec uhradila právě PPF, která do televize vstoupila po dramatických událostech loni v létě. Jenže Železný začal tvrdit: dluh byl uhrazen, můj podíl se mi tedy musí podle zákona vrátit zpět. Právníci Novy však vyrukovali s odlišnou verzí: zákon také umožňuje, aby si zabavený podíl rozdělili zbývající společníci. A to se podle nich také stalo, Železný má smůlu.

To, že Železný nemá šanci získat televizi zpátky, naznačuje reakce vysílací rady. "Představitelé Novy nám řekli, že Železný uznal, že na svůj podíl už nemá nárok," říká mluvčí rady Pavel Barák. Rada má podle jeho slov na stole pouze návrh, aby jen vzala na vědomí informaci nových majitelů Novy. Uvnitř Novy se mluví o tom, že celá Železného akce byla jen snahou exředitele vylepšit si pozici při jednání o odstupném, které má po odchodu podle uzavřených smluv v určitých splátkách dostávat.

-joh-, -jh-





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688