mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  13.10.2023 13:23:00

Český kosmický průmysl se představil na světové výstavě v Baku

Český kosmický průmysl se představil na světové výstavě v Baku

13.10.2023 / 12:37 | Aktualizováno: 13.10.2023 / 13:23

Mezinárodní astronautický kongres je jediná událost, při níž se každoročně setkávají zástupci globální vesmírné a kosmické komunity. V Baku se ve dnech 2. - 6. října 2023 konal 74. ročník této unikátní akce a již tradičně se jí zúčastnila také početná česká vesmírná komunita. V tomto roce byla účast navíc podpořena národním stánkem „Czech Space“, který sdružoval 15 českých vystavovatelů.

Mezinárodní astronautický kongres (IAC) je každoročně organizován jinou členskou zemí Mezinárodní astronautické federace (IAF) a do Baku se vrátil přesně 50 let od chvíle, kdy město hostilo v roce 1973 kongres poprvé. Letošní 74. ročník hostila ázerbájdžánská kosmická agentura Azercosmos v exkluzivních kongresových prostorech, v Centru Heydara Aliyeva od světoznámé architektky Zahy Hadid a v Baku Conventional Centre. Výstavní plocha byla postavena na míru mezi oběma místy, tak aby mohla pohodlně přivítat 150 vystavovatelů z celého světa.

Unikátnost kongresu tkví v kompletním pokrytí sektorů vesmírného výzkumu a nabízí nejnovější informace a vývoj v akademické sféře i průmyslu. Účastníci zde mohou navazovat nové kontakty a partnerství a diskutovat své projekty i výzkumy. Každoroční změna místa a státu konání navíc zajišťuje neopakovatelnost jednotlivých ročníků včetně variability účastníků, čímž rozšiřuje pole pro setkávání delegátů z celého světa. Letošní prezentace, technická jednání, zasedání i doprovodný program byla zasvěcena tématu „Globální výzvy a příležitosti: Dejte vesmíru šanci“.

Oproti 73. ročníku, který se konal v Paříži, se jednalo o komornější ročník, v měřítku Baku se však jednalo o grandiózní akci zahájenou mj. prezidentem IAF Clayem Mowrym, prezidentem Ázerbájdžánu Ilhamem Aliyevem či předsedou hostitelské organizace Samaddinem Asadovem. Registrováno bylo 5 404 jedinců ze 132 zemí. Na doprovodné výstavě se představilo na 150 vystavovatelů včetně 15 českých zástupců. Mladí profesionálové do 35 let tvořili 30 % všech registrovaných. Bylo představeno na 2 000 výzkumných prací a došlo ke zvolení 4 nových viceprezidentů Mezinárodní astronautické federace; jedním z nich se stal slovenský zástupce Michal Brichta. Zároveň bylo delegáty odhlasováno místo pro konání kongresu v roce 2026. Tím se stala turecká Antalya. Doprovodným programem kongresu již tradičně bylo zasedání ministrů a poslanců, kterého se za Českou republiku zúčastnil poslanec Jan Kubík, předseda Meziparlamentní skupiny Česká republika – Ázerbájdžán. Veřejnost poslední den kongresu ocenila setkání s astronauty, kteří se v rámci bloku na popularizaci vědy a s ním spojené autogramiády setkali se svými příznivci.

Prezentace na národním stánku byla organizována Velvyslanectvím České republiky v Baku společně s podnikatelským inkubátorem ESA BIC Czech Republic, spravovaným agenturou CzechInvest, za finanční podpory Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Ministerstva dopravy ČR díky nástroji na podporu ekonomické diplomacie PROPED. Na stánku Czech Space bylo kromě startupů z inkubátoru ESA BIC Czech Republic (Corac Engineering, Groundcom, icee.space, Stratosyst, World form Space a Zaitra) možno potkat také zástupce Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu a Českého vysokého učení technického. Své projekty prezentovaly i společnosti ATC Space, OHB Czech Space, OteSpace a TRL Space, Brno Space Cluster sdružující brněnskou vesmírnou komunitu a Czech Space Aliance.

Galerie


iac2023_10_2023


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688