Cianews.cz (ČIA)
Obchod a služby  |  24.08.2003 12:09:01

Ekonomické události týdne od 17. do 22. srpna



V týdnu od 17. do 22. srpna informovala ČIA o těchto významných ekonomických událostech:

neděle 17. srpna

PRAHA - Celkem 437 nových autobusů prodali v období od ledna do července 2003 obchodníci v České republice. V porovnání se stejným obdobím minulého roku došlo k nárůstu o 16 autobusů, tedy o 3,8 procenta. ČIA o tom informoval ředitel sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

pondělí 18. srpna

PRAHA - Celkem 10,95 milionu klientů evidovalo na konci pololetí sedm největších českých retailových bank. Příliv nových zákazníků, jaký byl k vidění v minulých letech, se pomalu zastavuje. Do konce roku by si, jak ČIA sdělili jejich zástupci, mělo účet u některé z nich vytvořit minimálně 65 tisíc lidí. Největším tahákem zůstavají drobné úvěry pro občany a podnikatele.

PRAHA - Vyšší odbyt zaznamenal v červnu deník Právo. Denně si jej v průměru koupilo o 9,3 tisíce lidí více než v květnu. Polepšil si také Blesk, kterému rostl odbyt o 6,4 tisíce kusů, a Lidové noviny s nárůstem o 1,9 tisíce kusů. Naopak se snížil prodej deníku Sport o 6,7 tisíce kusů a Mladé fronty Dnes o 3,7 tisíce kusů denně. Oznámila to Unie vydavatelů denního tisku (UVDT).

PRAHA - Nejvíce automobilů s dieselovými motory prodá na českém trhu největší domácí výrobce, mladoboleslavská společnost Škoda Auto. Jen v červenci to bylo 1631 vozů se vznětovým motorem, což je přibližně čtvrtina veškerých domácích prodejů této firmy. Vyplývá to alespoň ze statistiky prodeje vozidel v ČR, kterou sestavuje Sdružení automobilového průmyslu.

PRAHA - Až do 30. září mohou právnické osoby požádat ministerstvo informatiky o udělení poštovní licence. Ministerstvo udělí pouze jednu licenci, a to na období od 1. ledna do 31. prosince 2004. Vyplývá to ze sdělení ministerstva na internetu. Pokud chce Česká pošta i nadále poskytovat poštovní služby na celém území republiky, musí žádost letos poprvé podat i ona.

úterý 19. srpna

PRAHA - Na benzin za nejpříznivější ceny za poslední tři roky narazí nyní čeští motoristé již málokde. Během minulých dvou týdnů totiž nejprodávanější Natural 95 podražil o několik desítek haléřů a nyní se v ČR prodává v průměru za 23,95 koruny. Podle analytiků bude zvyšování cen pohonných hmot pokračovat. "Do konce srpna očekávám zdražení Naturalu o dalších 20 až 30 haléřů na litr," řekl hlavní analytik společnosti Patria On Line David Marek s tím, že do konce roku by mohl Natural stát až 24,50 koruny.

PRAHA - Bytů postavených pomocí hypotéky se státní podporou ubývá. O hypoteční úvěry je přesto velký zájem. Na hypotéku se státní podporou si lidé do konce července pořídili zhruba 3,1 tisíce bytů. Proti stejnému období loni to je téměř o 1,2 tisíce bytů méně. "Pokles je způsoben tím, že stát od února kvůli snížení úrokových sazeb neposkytuje podporu na nové bydlení," uvedla ředitelka odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Daniela Grabmüllerová.

PRAHA - Vytvoření transparentního, nediskriminačního a efektivního systému zadávání veřejných zakázek bylo hlavním cílem twinningového projektu Evropské unie, který na konci srpna po dvou letech skončí. Evropská unie do něj vložila 900 tisíc eur (přibližně 29 milionů korun). Na tiskové konferenci to řekl ředitel odboru veřejných investic ministerstva pro místní rozvoj Jaroslav Richter.

PRAHA - Až 33 korun by v srpnu příštího roku mohlo stát jedno euro. Jak vyplývá z měření České národní banky (ČNB), průměrná očekávání analytiků pro toto období se pohybují na úrovni 30,92 CZK/EUR, minimální odhady hovoří o 29,80 CZK/EUR. Pásmo pro kurz eura očekávaný analytiky v horizontu jednoho měsíce činí 31,80 až 32,50 CZK/EUR.

středa 20. srpna

PRAHA - Pojišťovna Union, která je od minulého týdne v nucené správě, se bude nejspíš muset vzdát svých klientů a hrozí jí bankrot. Nucený správce Zdeněk Petříček již hledá konkurenční ústav, který by odkoupil 70 tisíc pojistných smluv. Podle rozhodnutí ministerstva musí být klientské smlouvy předány do měsíce.

PRAHA - Vítězem výběrového řízení na koupi neživotní části Pojišťovny České spořitelny se stala pojišťovna Kooperativa. Podrobnosti budou zveřejněny při podpisu kupní smlouvy v posledním čtvrtletí letošního roku. ČIA o tom informovala tisková mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková.

PRAHA - Britský řetězec kaváren a sendvičových barů Coffeeheaven hodlá vstoupit na český trh. První tuzemskou kavárnu chce řetězec, který se zaměřuje na oblast střední a východní Evropy, otevřít do 12 měsíců. Jejich počet by měl nakonec převýšit 10, bude však menší než v sousedním Polsku, kde jich chce mít 50. ČIA to sdělil ředitel Coffeeheavenu Richard Worthington.

čtvrtek 21. srpna

PRAHA - Již 119 japonských společností investovalo nebo přislíbilo investici v České republice. Objem jejich investic se v ČR pohybuje na úrovni 2,3 miliardy dolarů. V japonských výrobních závodech, vývojových centrech a obchodních společnostech najde práci zhruba 24 tisíc lidí. ČIA to sdělila tisková mluvčí vládní agentury CzechInvest Jana Víšková.

PRAHA - Celkem 814 170 osob prošlo v červenci pražským mezinárodním letištěm. V meziročním srovnání to znamená nárůst o 15,9 procenta. Je to zároveň absolutní rekord Ruzyňského letiště v dosavadní historii a odpovídá přibližně 50 procentům všech cestujících odbavených za celý rok 1991. Od ledna do konce července 2003 pak letiště odbavilo celkem 3,911 milionu cestujících. ČIA to řekla mluvčí České správy letišť (ČSL) Anna Kovaříková.

PRAHA - Návrh na prohlášení konkurzu na Komerční banku zamítl Vrchní soud v Praze. Potvrdil tak rozsudek Městského soudu a nevyslyšel požadavek spoluvlastníka společnosti KUM Jaroslava Koudelky. Ten deklaroval pohledávku vůči Komerční bance ve výši 27 miliard korun. ČIA o tom informovala mluvčí banky Marie Petrovová.

pátek 22. srpna

PRAHA - Tři zahraniční firmy chtějí investovat v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku. Do připravené průmyslové zóny míří například italská společnost ICKM Ralsko, která hodlá na 17 hektarech pozemků likvidovat odpady. Zařízení má ročně přepracovat až 100 tisíc tun materiálu. Mezi Ralskem a jinou lokalitou v Polsku se zatím rozhoduje japonská společnost Daicel Chemical Industrie.

PRAHA - Majitel cestovní kanceláře v Exim Tours Ferid Nasr uvažuje o jejím prodeji. "Nabídku jsem dostal, překvapilo mě to. Neměl jsem v plánu cestovní kancelář prodávat, ale teď to zvažuji. Jsem obchodník," sdělil Nasr. Možností koupě Exim Tours se ve čtvrtek 21. srpna pochlubila společnost Espanta, která má zastupovat finanční skupinu ze zahraničí.

PRAHA - Mezi ekonomickými týdeníky si v květnu polepšilo zejména Euro. Průměrný prodej jednoho čísla narostl oproti dubnu o 757 kusů. Naopak Profit zaznamenal pokles prodeje o tisíc kusů týdně. Oznámila to Kancelář ověřování nákladů tisku (ABC). V průměru se podle ABC prodalo každý květnový týden 25,3 tisíce výtisků časopisu Ekonom, 21,9 tisíce Eura, 19 tisíc Profitu a 10,15 tisíce kusů Business Worldu. Prodej posledního zmíněného titulu stagnoval na dubnové výši, Ekonom si polepšil o 193 kupujících týdně.

PRAHA - Spotřebitelé v České republice se nemusí obávat nárůstu ceny plynu. "Exportní clo na vývoz zemního plynu, které schválila ruská vláda, nebude mít podle prvních analýz žádný vliv na nákupní ceny Transgasu. Prodejní ceny pro spotřebitele tedy nebudou tímto krokem nijak ovlivněny," sdělil ČIA tiskový mluvčí Transgasu Jiří Wrobel.

PRAHA - Nejprodávanějším časopisem v letošním květnu byl TV magazín. V průměru se prodalo 526,6 tisíce kusů jednoho vydání. S odstupem pak následují magazíny pro ženy nebo ze společnosti. Prodej odborných časopisů se pohybuje maximálně v řádu desetitisíců. Vyplývá to ze statistiky, kterou ČIA oznámila Kancelář ověřování nákladů tisku (ABC).

-joh-, -jh-





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Obchod a služby:

27.09.2024  V sobotu na svatého Václava budou velké obchody zavřené Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
19.09.2024  JYSK zaznamenává nový rekord v obratu a počtu zákazníků Tisková zpráva (Tisková zpráva)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688