Vlada.cz (Vláda)
Komodity  |  20.09.2023 17:26:01

Premiér Fiala v Ústeckém kraji: Lithium je obrovská šance pro region a celé Česko

Lepší dopravní infrastruktura a transformace uhelného regionu. Premiér Petr Fiala ve středu 20. září 2023 navštívil před třetím výjezdním zasedáním vlády tohoto roku Ústecký kraj. Společně s ministrem dopravy Martinem Kupkou zprovoznil obchvat Loun na dálnici D7. S ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou a ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem pak premiér diskutoval na pracovním jednání se starosty obcí v okolí plánovaného lithiového parku.

Před dalším výjezdním zasedáním vlády v tomto roce navštívili ministři vlády Petr Fialy několik míst a absolvovali řadu setkání v Ústeckém a Karlovarském kraji, aby zjistili, co místní obyvatele trápí a v čem by mohla být vláda nápomocna.

Návštěvu regionu zahájil předseda vlády společně s ministrem dopravy Martinem Kupkou na zprovoznění obchvatu Loun na dálnici D7. „Jsem rád, že se nám po dlouhých 24 letech průtahů a komplikací podařilo dostavět a otevřít dálniční obchvat Loun, který pomůže nejenom místním, ale všem, kteří tu budou projíždět. Navazující úsek dálnice D7 u Chlumčan, který se začal stavět na začátku loňského roku, se nám ale povedlo výrazně urychlit. Z celé plánované D7 tak bude chybět posledních pět kilometrů u Postoloprt na Lounsku, které se budou stavět v letech 20262028. Dostavbou této dálnice zlepšíme spojení na Německo a zajistíme tak lepší dopravní obslužnost průmyslových zón,“ řekl premiér Petr Fiala a připomněl, že v příštím roce Ředitelství silnic a dálnic zprovozní necelých 114 kilometrů nových dálnic. „Doháníme tak další z dluhů a snažíme se dopravní infrastrukturu co nejrychleji dostavět. Kvalitní dopravní infrastruktura je jedním z pilířů strategických investic v rámci Restartu Česka,“ doplnil předseda vlády.

Následně se předseda vlády přesunul do Košťan na pracovní jednání se starosty obcí, kterých se týká těžba lithia. Se zástupci obcí diskutoval společně s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou a ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem o přínosech projektu pro region, ale i obavách místních obyvatel. „Moje vláda je první, která je připravena jednat a hledat takové řešení, které bude výhodné pro kraj i okolní obce a zároveň umožní využití tak zásadních zásob lithia, které tady máme k dispozici,“ uvedl předseda vlády. Zdejší ložisko lithia obsahuje totiž kolem tří procent světových zásob této suroviny, která je klíčová pro výrobu baterií.

Chápu, že z takto velkého projektu mohou mít lidé obavy, obzvlášť, když jde o těžbu, kterou je Ústecký kraj dodnes poznamenán. Já ale věřím, že jsme schopni se dohodnout tak, že budou nakonec všichni spokojeni a Ústecký kraj i Česko se díky tomu stane lithiovou velmocí Evropy.“ Řekl premiér a dodal, že kraj má potenciál k získání celého výrobního řetězce. „Od těžby, přes zpracování, výrobu baterií až po výrobu elektroaut. Mimochodem, jedna z lokalit pro umístění gigafactory pro výrobu baterií je i nadále v Prunéřově, tedy tady v regionu.Nechceme tady pouze vytěžit lithium a dál se o nic nestarat,“ upřesnil premiér, který se z Košťan následně přesunul do Újezdečku, kde se plánuje projekt produkce a zpracování lithia. Ten plánuje v ČR společnost Geomet, kterou většinově vlastní Skupina ČEZ.

Za účelem dobré komunikace a spolupráce dnes uzavřely Skupina ČEZ a Geomet memorandum s Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) o spolupráci ve vzdělávání a rekvalifikaci odborné pracovní síly v bateriovém řetězci v Ústeckém kraji. Cílem je tak dlouhodobá spolupráce při přípravě a realizaci projektů v Ústeckém kraji, ve kterém dojde v souvislosti s transformací uhelných regionů k největší proměně a útlumu činností v energetickém sektoru od těžby a zpracování uhlí až po výrobu elektřiny a tepla. „Jsem přesvědčen, že toto je obrovská šance pro celý ústecký region a pro celé Česko. Nesmíme ji promarnit,“ zakončil premiér Petr Fiala.

Ještě před jednáním vlády, které se tentokrát konalo v kadaňském kulturním domě Střelnice, se předseda vlády setkal se starostou města Janem Losenickým. Spolu řešili hlavně lokální témata.

20.09. 20:24  převzato z rozhlas.cz (pan ponožka)
20.09. 19:50  chiméra (CZVlB)
20.09. 18:16  chiméra (cicero)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688