mmr.cz (MMR)
Z regionů  |  13.09.2023 17:11:00

Vláda vyčlení miliardy pro Terezín a Josefov. MMR bude spravovat program rozvoje pevnostních měst

Vláda schválila plán obnovy a rozvoje pevnostních měst Terezín a Josefov. Na záchranu nejvíce chátrajících objektů půjde v příštích pěti letech až 1,73 miliardy korun z Havarijního fondu Ministerstva kultury a rozpočtů krajů a měst. Spoluúčast Terezína, Jaroměře, Ústeckého a Královéhradeckého kraje by měla dosahovat 20 %. Další až 1,2 miliardy bude v letech 20242033 směřovat na údržbu a obnovu také dalších staveb. Tento dotační program připraví s partnery v krajích Ministerstvo pro místní rozvoj.

Prostředky z Havarijního fondu, krajů a měst zastaví destrukci šesti kulturních památek. V Terezíně jsou to Žižkova kasárna, Zbrojnice, Proviantní sklad a Vojenská nemocnice, v Josefově Čtvercová kasárna a Vojenská nemocnice. „Věci zašly příliš daleko. Hrozí pády střech a kusů zdiva, propadají se podzemní chodby. Máme recept, jak to zastavit a v obou městech nastartovat lepší budoucnost,“ řekl vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Z celkového objemu 1,73 miliardy korun pro roky 20242028 činí účast státního rozpočtu 80 % uznatelných výdajů, maximálně 1,384 miliardy.

Sanace zabrání nejhoršímu, ale to nestačí. MMR proto vytvoří a bude spravovat „Systémový program obnovy a rozvoje pevnostních měst“ pro průběžnou obnovu objektů a fortifikací. Cílem je zajistit dlouhodobý rozvoj těchto areálů. Ze státního rozpočtu na to půjde do 120 milionů ročně, během deseti let až 1,2 miliardy. Podmínky jsou dvě. „Je to vznik speciálníchútvarů v obou městech, které se budou věnovat obnově objektů a hledání možností, jak je využít. Vzniknout by tam mohly například nové byty, školky, zdravotnická zařízení nebo obchody. Dále je třeba, aby kraje a města přidaly ke státní podpoře vlastní prostředky,“ vysvětlil Bartoš. Zároveň trvá snaha získat prostředky od ostatních ministerstev, z Evropské unie a od dalších zahraničních partnerů.

Plán na obnovu a rozvoj pevnostních měst se začal rýsovat na podzim minulého roku. Tehdy vznikla Vládní komise s účastí ministerstev místního rozvoje, financí, kultury a také zástupců Terezína, Jaroměře a Ústeckého i Královéhradeckého kraje. „Památky se drolí před očima a pomoc musí přijít co nejdřív. Jsem rád za to, jak rychle jsme našli shodu o modelu financování. Můj dík patří hlavně vládním kolegům Zbyňku Stanjurovi a Martinu Baxovi i partnerům z obou měst a krajů,“ uvedl Bartoš. MMR hledání prostředků na záchranu Terezína a Josefova od začátku koordinuje.
Vláda vyčlení miliardy pro Terezín a Josefov. MMR bude spravovat program rozvoje pevnostních měst
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688