Marie Šimuničová (Kurzy.cz)
Školství  |  18.10.2023 06:00:00

V jakých jednotkách se udává krevní tlak? Pro určování výše krevního tlaku se používají jednotky již dávno zrušené

Tlak ovlivňuje mnoho aspektů a procesů ve fyzice, chemii a životním prostředí. Například ovlivňuje chování plynů, kapalin a pevných látek. Dále ovlivňuje atmosférické jevy, počasí a klima. Tlakové rozdíly způsobují pohyb vzduchu, což je základní faktor vzniku větru a daších povětrnostních jevů. Tlak také například ovlivňuje životní procesy v organizmech. Například tlak krve je klíčový pro cirkulaci krve a zajišťuje přenos živin a kyslíku do buněk. Tlak má velmi široký dosah a ovlivňuje mnoho různých oblastí a jevů ve světě.

 

Rostoucí a klesající tlak na Zemi i mimo ni:

S rostoucí nadmořskou výškou klesá atmosférický tlak. Proto je ve vysokých horách tlak nižší než na úrovni mořské hladiny. To může ovlivňovat lidi, kteří nejsou na takové podmínky zvyklí - může například způsobit výškový otok plic a výškový otok mozku.

Tlak hraje klíčovou roli v mnoha přírodních procesech, jako jsou počasí, proudění tekutin, tvorba oblaků a další atmosférické jevy. Tlak má také vliv na chování látek, například bod varu. Ve vysokých nadmořských výškách je obvyklé, že je teplota varu vody kvůli nízkému tlaku nižší než obvykle a voda se pak například na vrcholu Everestu vaří již při 80 stupních Celsia.

Ve vesmíru panuje extrémně nízký tlak - vakuum, tlak je zde tak malý, že bychom potřebovali speciální prostředky k udržení normálních podmínek pro život. Kdybychom se však vydali opačným směrem od hladiny moře, tedy pod ni, tlak by se začal zvyšovat. Každých 10 metrů hloubky v oceánu přibývá asi 1 atmosféra (100 000 Pa), což má významné dopady na potápění a stavbu ponorek.

 

Tlak z fyzikálního hlediska:

Tlak vyjadřuje sílu, která kolmo a rovnoměrně působí na určitou plochu.

Tlak (p - pressure) se tedy vypočítá jako síla (F) vydělená plochou (S), na kterou síla působí.

 

 

Základní jednotkou tlaku je jeden pascal. který je roven síle 1 newtonu (1 N), rovnoměrně, spojitě a kolmo působícího na plochu o obsahu 1 čtverečního metru (1 m2). Pascaly patří mezi jednotky odvozené ze soustavy SI.

Častěji se pak používají násobky této jednotky -  kilopascaly, megapascaly nebo například v meteorologii hektopascaly.

 

 

Další jednotkou tlaku jsou bary, které patří mezi vedlejší jednotky soustavy SI. V České republice mohou být dočasně používány a jsou označovány jako zvláštní dočasně povolený název násobků a dílů soustavy SI. Bary jsou historicky odvozeny od atmosférického tlaku na hladině moře a přibližně odpovídají starší jednotce "atmosféra".

 

Fungování převodů jednotek tlaku mezi s sebou se může být pro někoho oříšek, pro rychlé a snadné převody jednotek tlaku, využijte naši kalkulačku.

   Převody jednotek tlaku

A jak je to s krevním tlakem?

Mezi další jednotky tlaku, které jsou také velmi často používané jsou torry, neboli milimetry rtuťového sloupce (mm hg). Jedná se o staré jednotky hydrostatického tlaku, které byly v roce 1980 zrušeny a nahrazeny již zmíněnými pascaly. Tyto jednotky jsou však stále primárně používané zejména při měření krevního tlaku. Krevní tlak lze uvádět i v pascalech, ale z historického hlediska tomu tak není, jelikož první tlakoměr, vynalezený v roce 1896 Scipionem Riva-Roccim, využíval k měření právě rtuťového sloupce.

Hodnoty krevního tlaku:

Krevní tlak udává hodnotu síly, jakou naše krev působí na stěny tepen.

Krev je pumpovaná srdcem, které střídá dvě fáze – fáze pumpování a odpočinku. V momentě, kdy se stahuje levá srdeční komora -  fáze vypuzování krve, měříme systolický tlak a v momentě odpočinku mezi stahy - fáze plnění srdečních komor krví, měříme diastolický tlak. Systolický tlak je první číslo před lomítkem, diastolický tlak značí číslo druhé.

Jakožto "normální" hodnota krevního tlaku je uváděna 120/80 mm hg, což je rovno přibližně 18,6/10,6 Pa. Normální tlak však může kolísat a mít hodnotu mezi 90 – 140 / 70 až 90 mm hg. 

Pokud je však tlak pravidelně nižší než 100/65, jedná se takzvanou hypotenzi a pokud tlak opakovaně vyšší než 140/90, jedná se o nebezpečnou hypertenzi.

Převody jednotek tlaku >>


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688