Cianews.cz (ČIA)
Z domova  |  17.08.2003 12:15:01

Ekonomické události týdne od 10. do 15. srpna



V týdnu od 10. do 15. srpna informovala ČIA o těchto významných ekonomických událostech:

neděle 10. srpna

ÚSTÍ NAD LABEM - Průměrná míra nezaměstnanosti se v Ústeckém kraji za měsíc červenec zvýšila ve srovnání s červnem o tři procentní body na 17,4 procenta. Úřady práce (ÚP) tak v kraji evidovaly rekordních 74 647 lidí bez práce, za jeden měsíc přibylo v regionu 1500 nezaměstnaných. ČIA o tom informoval krajský analytik Jaroslav Kunc z ÚP v Mostě.

PARDUBICE - Míra nezaměstnanosti v Pardubickém kraji se v průběhu července zvýšila o 0,54 procentního bodu na 8,73 procenta. Podle statistik se tak v evidenci úřadů práce ke konci července nacházelo celkem 22 295 nezaměstnaných, tedy o 1433 více než v měsíci předchozím. ČIA o tom informoval Petr Klimpl z pardubického úřadu práce.

pondělí 11. srpna

PRAHA - Odmítnutí vládního plánu na převod 9,5 miliardy korun dluhů ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na Českou konsolidační agenturu (ČKA) ze strany ČKA vyvolalo protesty věřitelů. Více než jeden milion korun dluží SŽDC bezmála čtyřem stovkám věřitelů. SŽDC dluží celkem téměř 13 miliard korun. Značná část závazků je již po lhůtě splatnosti.

OSTRAVA - Hranici 29 tisíc překonal letos v červenci poprvé od počátku ekonomické transformace počet nezaměstnaných v Ostravě. Ostravský úřad práce evidoval na konci měsíce 29 185 uchazečů o zaměstnání, o 823 více než v červnu. Míra nezaměstnanosti vzrostla z červnových 17,8 na 18,2 procenta, meziročně se její hodnota zvýšila o 1,6 procentního bodu. Pro ČIA to uvedla ředitelka Úřadu práce Ostrava Yvona Jungová.

PRAHA - Novela zákona o telekomunikacích, která ukládá Českému Telecomu zpřístupnit alternativním operátorům takzvané účastnické smyčky, nabude účinnosti 20. srpna. Vyplývá to z ustanovení novely. Nejpozději do 30 dnů od tohoto data, tedy do 18. září, pak musí Český Telecom zveřejnit Referenční nabídku zpřístupnění účastnických vedení.

úterý 12. srpna

PRAHA - Nejméně 884 milionů korun neefektivně vynaložilo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) z prostředků určených na realizaci státní informační politiky ve vzdělávání. "Další část neoprávněně použitých prostředků nebylo možné v rámci této kontrolní akce vyčíslit, protože některé smlouvy nedostatečně specifikovaly rozsah a cenu plnění. MŠMT si též nezajistilo dostatek podkladů pro sledování a ověření plnění zakázek," uvedla v tiskové zprávě kontrolorka Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Eliška Kadaňková.

PRAHA - Neefektivní využití peněžních prostředků ve výši 1,04 až 1,89 miliardy korun odhalil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve vládních programech výstavby a obnovy pozemních komunikací. "Zjištěné nedostatky významně snižovaly efektivnost užití finančních prostředků, a tím i dosažené účinky na silniční a dálniční síť," uvedl v tiskové zprávě kontrolor NKÚ Jiří Adámek.

PRAHA - Závažné nedostatky shledal v systému čerpání a užití prostředků státního rozpočtu poskytovaných na drážní osobní dopravu Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Jak uvádí kontrolor NKÚ Jiří Adámek, výsledek negativně ovlivnilo neprovedení optimalizace dopravní obslužnosti v jednotlivých regionech a také to, že ministerstvo dopravy nezabezpečilo účinný dozor nad financováním.

MLADÁ BOLESLAV - Nárůst prodejů o 9,2 procenta zaznamenala v ČR za měsíc červenec společnost Škoda Auto. Ve srovnání se stejným měsícem roku 2002 si tuzemští zákazníci zakoupili o 551 vozů Škoda více. Celkem automobilka v červenci prodala 6559 vozů Superb, Octavia a Fabia. Jak ČIA informoval Roman Meliška z Podnikové komunikace společnosti, tržní podíl značky Škoda dosahuje nyní 52 procent.

středa 13. srpna

PRAHA - Až na 140 miliard korun by se v roce 2004 prohloubil schodek rozpočtu, kdyby vláda vyšla vstříc všem dodatečným požadavkům ministerstev. Vyplývá to z informací ministerstva financí, kterému jednotliví ministři své žádosti měli předat nejpozději do pondělí 11. srpna. "Celkem to dělá o něco víc než 20 miliard korun," řekl mluvčí ministerstva Jaroslav Dědič. Podle jeho vyjádření však pořád platí rozpočtový strop daný schodkem ve výši 118 miliard korun, na němž se vláda shodla už dříve.

PRAHA - Účelovou neinvestiční dotaci ve výši 45 milionů korun z ministerstva financí na realizaci ochranných systémů metra v Praze získalo hlavní město Praha. Jak na tiskové konferenci uvedl náměstek primátora Jiří Paroubek, peníze město postoupí Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPHMP).

PRAHA - Závažné nedostatky v hospodaření Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) odhalilo šetření Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). V rozvaze ke konci roku 2001 úředníci MMR chybně zaúčtovali položky ve výši 5,54 miliardy korun, ve výkazu o plnění rozpočtu špatně zařadili položky v objemu 585 milionů korun. Na tiskové konferenci to uvedl viceprezident NKÚ Dušan Tešnar.

PRAHA - Nucenou správu v Union pojišťovně zavedlo ministerstvo financí. Krok odůvodňuje ochranou zájmů klientů. Nuceným správcem se stal Zdeněk Petříček. ČIA to sdělil mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič. Zavedením nucené správy nebudou podle Dědiče dotčena práva pojištěnců plynoucí z uzavřených pojistných smluv.

PRAHA - Celkem 88 792 osobních automobilů našlo na českém trhu od ledna do července své zákazníky. V meziročním srovnání to znamená nárůst o 446 kusů, tedy o půl procenta. Jak ČIA informoval ředitel sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Antonín Šípek, podíl značky Škoda na oficiálním českém trhu nových automobilů ve sledovaném období dosáhl 48,65 procenta, což představuje 43 195 kusů prodaných vozidel.

PRAHA - Celkem 27,5 miliardy korun vyplatily zatím pojišťovny sdružené v České asociaci pojišťoven (ČAP) klientům postiženým loňskými srpnovými povodněmi. Hodnota všech nahlášených škod přesahuje 36 miliard korun. Z 82 tisíc nahlášených pojistných událostí vyřídily pojišťovny necelý rok po povodních 93 procent. ČIA o tom informoval mluvčí asociace Jan Kábrt.

čtvrtek 14. srpna

PRAHA - Na financování stavby hokejové haly ve Vysočanech se loterijní společnost Sazka dohodla se třemi tuzemskými bankami. Teprve rok po zahájení stavby haly, v níž se má konat příští hokejové mistrovství světa, tak Sazka ví, jak zaplatit její dokončení. Dohodu bank potvrdila mluvčí Sazky Stanislava Doubravová. Podrobnosti však neuvedla. Podle informací jde o Českou spořitelnu, HVB Bank a Živnostenskou banku.

PRAHA - Na obnovení smlouvy o pojištění tří letadel Fischer Air se dohodla pojišťovna Allianz a společnost Atlantik finanční trhy. "Dohoda byla ve středu ústně potvrzena. Podepsáno ještě nic není," sdělila mluvčí Atlantik FT Dagmar Adamcová. Dohoda s pojišťovnou umožní nerušený provoz společnosti Fischer Air. Pokud by letadla pojištění neměla, nemohla by od konce srpna vzlétnout. Fischer Air by si poté musela najímat letadla od konkurence.

PRAHA - Se ztrátou téměř 400 milionů korun skončilo hospodaření České televize (ČT) v roce 2002. Rada ČT proto novému generálnímu řediteli ČT Jiřímu Janečkovi doporučila, aby přehodnotil způsob úhrady této ztráty, jež má být provedena snížením základního jmění ČT. Ztrátu naznačuje i hospodaření v letošním roce, již nyní se rýsuje propad 100 až 250 milionů korun, a to hlavně kvůli snížení příjmů z reklamy.

PRAHA - Tržní podíl společnosti T-Mobile se v prvním pololetí letošního roku meziročně nezměnil a udržel se na úrovni 40,4 procenta. Nárůst podílu podle zákazníků z 13,8 procenta na 15 procent zaznamenal Český Mobil. Naopak podíl Eurotelu se meziročně snížil z 45,8 procenta na 44,7 procenta. Vyplývá to z veřejně dostupných dat operátorů.

pátek 15. srpna

PRAHA - Atomové reaktory v České republice jsou prý pro své zaměstnance nejbezpečnější v Evropě. Ozáření v přepočtu na jednoho zaměstnance v obsluze a údržbě jaderné části elektrárny v ČR dosáhlo loni hodnoty 0,2 sievertu, zatímco evropský průměr činí 0,83 sievertu. Zjistila studie Evropského technického centra, kterou ČIA poskytl tiskový mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

PRAHA - Nejvíce firemních zákazníků s jedním až pěti zaměstnanciT-Mobile, který získal 45 procent tohoto trhu. V segmentech firem s více než pěti zaměstnanci vede Eurotel. Jeho podíl je nejvyšší na trhu korporací s více než 200 zaměstnanci a dosahuje 80,8 procenta. Vyplývá to z výsledků průběžného průzkumu T/Adit, který provádí společnost NFO AISA.

PLZEŇ - Zahájení prací na nejnáročnější stavbě dálničního obchvatu Plzně - tunelu vrchem Valík se zpozdí o několik měsíců. Podle původního harmonogramu měla stavba začít začátkem září. Vydání stavebního povolení brzdí nedořešený výkup pozemků. Zvýší se i cena stavby dvou 380 metrů dlouhých tubusů. Pro ČIA to uvedl koordinátor stavby dálničního obchvatu Petr Otásek z plzeňského magistrátu.

PRAHA - Současné vedení České centrály cestovního ruchu (ČCCR) necítí vinu za nedostatky zjištěné kontrolou Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). "Zaměstnanci, kteří byli zodpovědní za chyby při evidování majetku, již v ČCCR nepracují. Byl to i z důvodů odvolání dřívějšího ředitele Karla Nejdla v říjnu 2002," sdělila ČIA mluvčí ČCCR Hana Čermáková.

PRAHA - Počet globálních hrozeb způsobených počítačovými viry se v první polovině letošního roku meziročně zvýšil zhruba o 40 procent. Viry však způsobily menší škody a pominuly rychleji než v případě rozsáhlých útoků takzvaných červů (wormů), jako byly Melissa nebo Love Letter. Uvádí to zpráva dodavatele antivirových řešení, společnosti Trend Micro.

-joh- -ph





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688