mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:19

Německo - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Německo usiluje o soběstačnost v oblasti takzvané kritické infrastruktury. Lze tedy očekávat i státní investice v oblasti medicínské a farmaceutické produkce. Zároveň se aktivně snaží posílit přítomnost farmaceutických firem na svém území nebo v sousedních státech, to představuje velkou příležitost i pro ČR. V roce 2022 činily výdaje na zdravotnictví 498 mld. EUR, což činí 13,2 % HDP. Prognózy počítají s dalším nárůstem kolem 3 % ročně. Velkým tématem je stárnutí německé populace a s ním spojený plán budovat nové pečovatelské domy, modernizovat nemocnice nebo poskytovat více sociálních i lázeňských služeb.

Uplynulé dva roky, kdy se svět potýkal s pandemií koronaviru, ukázaly velké mezery v německém zdravotním systému. Ke konci roku 2021 sepsali lékaři, zdravotní sestry a vědci manifest za zlepšení německého zdravotního systému. Po vzoru Švýcarska volá po zavedení jednotného plánu na zefektivnění lékařské péče i celého zdravotního systému (tzv. Gesundheit 2030). Největší výzvou bude digitalizace lékařských karet pacientů a celkové zlepšení online přístupu k pacientům (včetně zdravotních pojišťoven) napříč celým Německem. V současnosti existují velké rozdíly i v rámci jednotlivých spolkových zemí. Ruku v ruce s plánovanou digitalizací následuje soběstačnost a nezávislost na exportu zdravotnického materiálu, přístrojů a léků ze zámoří a především z Číny. Německo usiluje o přesunutí některých farmaceutických firem na své území, resp. na evropskou půdu. Zároveň Německo chce v EU prosadit požadavek, aby evropské farmaceutické firmy vyráběly lokálně v Evropě a nedovážely léky a zdravotnický materiál z asijských zemí. To by mohla být příležitost pro české firmy.

Pandemie koronaviru jasně ukázala, že se nemocniční péče a celková revitalizace nemocnic, pečovatelských, paliativních a hospicových domů a modernizace systému zdravotnictví musí urychlit. S tím souvisí i velký nárůst investic. V roce 2022 činily výdaje na zdravotnictví 498 mld. EUR, což činí 13,2 % HDP. Prognózy počítají s dalším nárůstem kolem 3 % ročně. Až 20,6 % celkové zdravotnické ekonomiky tvoří tzv. průmyslová část zdravotnictví jako zdravotnický materiál, léčiva, stavební investice, přístroje, rozvoj digitálních aplikací a celé e-health.

Ke konci roku 2022 podle Německého statistického úřadu paliativní péči potřebuje cca 4,2 mil. osob, v současné době funguje v Německu cca 15 400 pečovatelských, paliativních a hospicových domů. Německé ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu zákona o ošetřovatelství a paliativní péči, protože pandemie odkryla velké rezervy systému péče ve zdravotnictví. Největším problémem je ošetřující personál, téměř 80 % celkového personálu tvoří ženy a z nich je 40 % starší 50 let. Zatímco v roce 2019 pracovalo téměř 954 000 osob jako ošetřující personál na plný úvazek, v roce 2021 jich bylo 616 000 a to i na částečný úvazek. Což se jeví jako jasný signál pro zlepšení a zefektivnění péče díky digitalizaci (nové systémy, technologie, aplikace).

Německo, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688