ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  14.07.2023 08:29:16

Inflace od února 2022 poprvé v jednociferných vodách

Spotřebitelské ceny v červnu podle našeho očekávání vzrostly o 0,3 %, což však v meziročním srovnání vedlo k dalšímu snížení dynamiky inflace z 11,1 % na 9,7 %. Trochu překvapivá je však struktura červnové inflace.

Za prvé, ještě o něco rychleji, než jsme předpokládali, rostly ceny služeb (0,8 % m/m). Na prvním místě zdražovaly podle předpokladů ceny zájezdů a rekreací (+8,7 %) kvůli sezónnímu zdražování před dovolenými. I ostatní sezónností nezatížené služby však zdražují dál relativně rychle - v rychlém růstu cen pokračují ceny v pohostinství (0,6 % m/m) a hoteliérství (2,2 % m/m), dále postupně narůstá nájemné (+ 0,2 % m/m) a pokles naopak zastavilo imputované nájemné (roste druhý měsíc v řadě).

Za druhé, naopak o něco pomaleji, než jsme předpokládali, rostou ceny některého zboží - zejména pak textilu (-0,1 % m/m) a vybavení domácnosti (-0,4 % m/m). To kompenzuje negativní dopad dražších služeb na meziměsíční jádrovou inflaci. Meziročně jádrová inflace ovšem zvolňuje rychleji než celková díky vysoké srovnávací základně “imputovaného nájemného” z uplynulého roku.

Za třetí, výraznější zlevňování energií se zatím odkládá. Červnové výraznější zlevnění tarifů od Pražské plynárenské zatím většina ostatních velkých hráčů nesledovala a meziměsíčně zejména ceny elektřiny dál kvůli končícím fixacím rostly. S viditelnějším poklesem cen energií proto počítáme až na podzim 2023 a pak zejména na začátku roku 2024.

Při pohledu do budoucna tak celkově předpokládáme, že inflace ještě do září tohoto roku bude zvolňovat, i když o něco pomaleji, a dosáhne svého “lokálního dna” pravděpodobně v září v okolí 7 %. V průběhu Q4 2023 pak dočasně kvůli efektu úsporného tarifu na srovnávací základnu vzroste zpět do blízkosti 9 %, aby pak výrazně poklesla na začátku roku 2024 do nízkých jednociferných hodnot (rozmezí 2-3 %).

Včerejší čísla nemění zásadně náš pohled na politiku ČNB. I když inflace zatím odeznívá podle plánu, centrální banka bude při uvolňování měnové politiky opatrná kvůli neukotveným inflačním očekáváním a napjatému trhu práce - ty zvyšují rizika, že inflace po roce 2024 opět poroste viditelně rychleji, než je cíl ČNB (rozmezí 3-5 %). Bez ochlazení na trhu práce, mohou vysokou dynamiku inflace udržovat zejména služby, které v cenové dynamice poslední dva roky zaostávaly, čelí menší mezinárodní konkurenci a jejich nabídka je v krátkém období ne-elastická. První pokles sazeb proto i nadále očekáváme až na konci roku 2023 (-50bps v Q4 2023) s rizikem, že k němu může dojít spíše později (na začátku roku 2024).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

13.07.2023Inflace je poprvé od ledna 2022 jednociferná (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.07.2023Inflace poprvé od února 2022 v jednociferných vodách ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
13.07.2023Inflace je poprvé od ledna 2022 jednociferná (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688