Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  05.06.2023 21:59:29

Podvody s NFT nabírají na síle. Jak se jim vyhnout a na co si dát pozor!

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Odvětví kryptografie je relativně nový obor, který zaznamenal v posledních letech obrovský boom. Pomáhají tomu nejen kryptoměny, ale také tzv. non-fungible tokeny (NFT). Za poslední roky se z NFT stal mnohamiliardový byznys v rámci kryptografického průmyslu. Na druhou stranu tak masivní růst sektoru bohužel nezůstal bez povšimnutí podvodníků. Zatím k poslednímu podvodu došlo koncem května, kdy tweet kryptoinfluencera podpořil zájem o podvodnou sbírku NFT. Vzhledem k velkému počtu sledujících se sbírka rozprodala dříve, než na podvod stihli zareagovat pozorní uživatelé, kteří na nesrovnalosti upozornili.

Před zveřejněním tweetu na podporu NFT Pixel Penguins se minimální cena za jeden NFT pohybovala kolem 13 dolarů (cca 286 Kč). Se sbírkou byl spojen srdceryvný příběh mladé umělkyně, která bojuje s rakovinou a prostřednictvím prodeje NFT se snaží získat finance na svou drahou léčbu. Aby sbírka vypadala ještě důvěryhodněji, mělo být 20 % z výtěžku věnováno na charitu a zbytek měl být použit na samotnou léčbu. To přesvědčilo vlivného influencera Andrew Wanga, aby kolekci podpořil svým tweetem. Jeho tweet zaznamenal velký ohlas a během pár hodin byla kolekce vyprodána a začala se přeprodávat na sekundárním trhu OpenSea.

Před odhalením podvodu vzrostla cena nejlevnějšího tokenu desetinásobně na 130 dolarů (0,07 ETH; cca 2.860 Kč). Ukázalo se totiž, že již samotná sbírka byla ukradena a první pokusy o podvod probíhaly již v roce 2021. Celá sbírka měla před odhalením, podle platformy OpenSea, hodnotu 216 ETH (cca 403.000 USD; cca 8.866.000 Kč). Po odhalení se cena sbírky propadla na 0,004 ETH, tedy zhruba 7 dolarů (154 Kč). Podvodníci si část získaných etherů (63,5 ETH; cca 2.618.000 Kč) uložili do dvou nových kryptopeněženek a zbytek uložili na kryptoměnovou burzu OKX. Zároveň smazali původní twitterový účet, skrze který ukradenou sbírku propagovali, a kterým inzerovali falešný pohnutý osud tvůrkyně sbírky.

Co tedy dělat, abyste se podobných, případně ještě sofistikovanějších podvodů vyvarovali? NFT láká čím dál více zájemců. Dokonce se ty nejhodnotnější díla draží skrze renomované aukční síně. Špičkové sběratelské kousky, jako jsou vzácné kousky ze sbírek Cool Cats a Bored Ape Yacht Club, se obchodují za 30.000 dolarů (cca 660.000 Kč) a více. Zájemci o digitální umění oceňují na NFT zejména to, že vytvářejí nesmazatelný digitální záznam o vlastnictví v blockchainu. Neváhají tak za zdařilé dílo zaplatit desítky až stovky tisíc.

Nejčastější podvody NFT a jak se jim vyhnout

Phishingové podvody a podezřelá vyskakovací okna

Pokud si chcete koupit nějaké NFT, bude zapotřebí, abyste si zaregistrovali nějakou kryptopeněženku, která podporuje transakce na blockchainu Etherea. Zřejmě nejznámější platformou je kryptopeněženka MetaMask, ale dá se použít jakákoliv jiná. Na druhou stranu to byla právě velká oblíbenost této kryptopeněženky, která přilákala podvodníky. Ti se pokusili pomocí phishingového útoku získat od uživatelů soukromé klíče, popřípadě seed fráze (12slovné fráze) kryptopeněženek.

Zároveň využívají falešnou reklamu nebo otravná vyskakovací okna na platformě Discord, popřípadě jiném veřejném diskuzním fóru, a sdílením falešných webových adres přesměrovávají nic netušící zájemce na kopie webových přihlašovacích stránek, jako jsou právě MetaMask nebo jiné populární webové stránky. Pokud takto podvedený uživatel sdělí své soukromé údaje (seed fráze, soukromý klíč), dá podvodníkům volnou ruku k nakládání s uloženými prostředky v kryptopeněžence. Podvodníci údaje získané prostřednictvím phishingového útoku obratem využívají k vysátí všech mincí z kryptografických peněženek.

Jak se těmto podvodům vyhnout

Důležité je vědět, že úvodní 12slovnou, potažmo 24slovnou seed frázi potřebují uživatelé v podstatě jen při vytváření hardwarové zálohy kryptopeněženky nebo při obnově peněženky. Žádná platforma nepožaduje po uživatelích, aby při procesu přihlašování se k účtu uváděli svou seed frázi. V momentě, kdy něco takového uživatel zaznamená, je téměř jisté, že se podvodníci snaží získat přístup k uživatelovým prostředkům.

Při jakýchkoli kryptografických transakcích vždy přejděte přímo na ověřenou webovou stránku, nikdy nepoužívejte odkazy, vyskakovací okna ani svůj email k zadávání informací. Nikdy byste neměli zadávat informace do vyskakovacích oken už jen proto, že nikdy nevíte, kdo takové okno vytvořil a kam směřují informace, které do okna zadáte. Svou seed frázi si nejlépe napište na papír, nikdy ji nikomu nesdělujte a ani si ji neukládejte v podobě fotografie do telefonu nebo počítače.

Catfishing a falešné osoby

Vzhledem k tomu, že prodej NFT probíhá virtuálně a veškerý marketing je prováděn na sociálních sítích, je snadné nechat se nachytat catfishingem. Catfishing je podvodná činnost, při níž si osoba na sociálních sítích vytváří falešnou identitu, aby oklamala či podvedla konkrétní oběť. Tato praktika má zpravidla jediný cíl, buď získání nějakého finančního prospěchu, nebo ke kompromitování oběti. Může však být použit i k navázání vztahu, kyberšikaně, nebo k odhalování trestné činnosti.

Jak se těmto podvodům vyhnout

Populární NFT komunity si ke své propagaci běžně najímají influencery či celebrity. Stěží tak poznáte, který Web3 influencer je skutečný, a který ne. Zřejmě nejlepší rada, kterou můžete dostat, je rada od rodičů, kterou jste od nich dostali, když jste byli dětmi. Stačí si vzpomenout na okřídlené sousloví, abyste se nebavili s cizími lidmi, popřípadě neotvírali dveře cizím lidem. Stejné to je ve virtuálním prostoru.

V momentě, kdy obdržíte soukromou zprávu od někoho, kdo se vydává za influencera, celebritu, či snad tvůrce NFT s nějakou nabídkou, zbystřete. S největší pravděpodobností se bude jednat o podvod. Ve světě NFT je všeobecně známou etiketou, že tito lidé nikdy neposílají soukromé zprávy jako první, pokud tak neučiníte sami, anebo se nedohodnete na konkrétním postupu ve veřejném vlákně Twitteru nebo kanálu Discord. V žádném případě tak neklikejte na odkazy, které by taková zpráva obsahovala, a dejte si zároveň pozor nato, abyste neprozradili nějakou důvěrnou informaci či citlivé osobní údaje.

Schémata typu pump-and-dump

Schémata typu pump-and-dump jsou ve světě kryptoměn a NFT bohužel čím dál častější. Termín se vžil pro situace, kdy se mezi sebou domluví určitá skupina lidí, která za nízkou cenu skoupí několik mincí nebo NFT a začnou si tato aktiva mezi sebou navzájem přeprodávat. Každý přeprodej se děje za lehce navýšenou cenu, čímž dochází k umělému navýšení poptávky a zdání, že aktivum je v kurzu a má hodnotu. Zároveň takto často dochází k praní špinavých peněz.

Rostoucí cena v podstatě vždy přiláká nějaké zájemce, kteří s vidinou dalšího budoucího zhodnocení takové cinklé aktivum koupí. V momentě, kdy se cena vyšplhá dostatečně vysoko, podvodníci své sbírky prodají. Investorům tak zbydou jen bezcenná aktiva.

Jak se těmto podvodům vyhnout

V tomto případě je řešení celkem jednoduché. Před nákupem takového aktiva stačí využít možnosti, které blockchain skýtá. Využijte toho, že blockchain je transparentní a uchovává všechny provedené transakce. Na platformě OpenSea či jakémkoliv jiném tržišti s NFT si prohlédněte počet transakcí a kupujících pro danou kolekci NFT. Můžete také využít nástroje EtherScan, s jehož pomocí můžete zjistit uskutečněné transakce, které proběhly v blockchainu Etherea. Když narazíte na nesrovnalosti popsané výše, od nákupu takového projektu upusťte.

I když žádné podezřelé chování nezaznamenáte, nemusíte mít úplnou jistotu, že je projekt v pořádku. Odborníci radí, abyste ještě před investicí nějakou dobu sledovali projekt na Twitteru a na Discordu. Aby měl projekt dobrou likviditu, trvalou komunitní či uměleckou hodnotu, měl by mít dostatečný počet angažovaných investorů a sběratelů a navíc aktivní komunitu, ve které si sdílejí informace.

Může se stát, že narazíte na projekt NFT, který není podvodem, ale i přesto má omezenou likviditu. Nejčastěji se tak děje v souvislosti s hrstkou agresivních investorů, kteří sice nevytváří tlak na prodej, ale stanovili vysokou cenu, za kterou může zájemce do takové sbírky vstoupit. Pokud tedy uvažuje o nákupu NFT jako o investici, je lepší, když má projekt více kupujících, a tedy větší likviditu.

Podvody s nabídkami

K těmto podvodům dochází zpravidla až na sekundárním trhu, kdy se investoři snaží přeprodat pořízené NFT nejvyšší nabídce. O nabízené NFT projeví zájem kupující, ale namísto kryptoměny ETH, ve které probíhají transakce nejčastěji, zaplatí jinou kryptoměnou jejíž hodnota zdaleka nedosahuje hodnoty ETH. Namísto toho, aby investor získal např. 5 ETH za svůj prodávaný NFT (cca 9.500 USD; 210.000 Kč), dostane jen 5 USD (cca 110 Kč).

Jak se těmto podvodům vyhnout

Dbejte na kontrolu. Transakci vždy zkontrolujte, než ji přijmete. Raději dvakrát zkontrolujte použitou kryptoměnu a nepřijímejte takovou nabídku, než jakou opravdu chcete a požadujete.

Padělané nebo plagiované NFT

To, že někdo nabízí k prodeji nějaké NFT, ještě neznamená, že má k takové sbírce i autorská práva. Tzv. ražba uměleckého díla do podoby NFT ještě neznamená, že se nejedná o plagiát či podvodné NFT. Díky softwaru OpenSea, který je vhodný pro začátečníky, může kdokoli proměnit jakoukoli fotografii nebo obrázek v NFT bez ohledu na to, zda vlastní k takovému obrázku autorská práva.

Digitální dílo v dnešní době není těžké ukrást. Podvodníci, kteří se touto cestou vydají, často obratem zakládají falešné účtu na platformě OpenSea a skrze tuto platformu uvádí padělaná díla do aukce. V momentě, kdy dojde k odhalení podvodu, se takové NFT stane takřka hned bezcenné (viz případ popsaný v úvodu). Investoři, kteří si však již část kolekce koupili, tak nadobro přišli o své peníze.

Jak se těmto podvodům vyhnout

Zjistit, že daná sbírka, kolekce či samotné NFT je plagiát, je těžké. Přesto se dá riziko nákupu takového plagiátu alespoň částečně snížit. Před nákupem NFT z jakékoliv platformy si vždy udělejte průzkum a ujistěte se, že umělecké dílo, které kupujete, pochází z ověřeného účtu. Projděte vlákna na Twitteru, zapojte se do komunikace na Discordu. Platforma OpenSea, ale i jiná tržiště zveřejňují informaci o důvěryhodném účtu. V případě OpenSea se jedná o modrou fajfku vedle (vně) profilu umělce (např. BreznanikovaAccount). Nato pozor! Můžete se totiž setkat i s padělaným profilem, kdy podvodníci, aby vzbudili dojem důvěry, vyobrazí modrou fajfku v rámci svého profilového obrázku (uvnitř).

I když takové označení účtu chybí, neznamená to hned, že jde o podvod. Umělec třeba jen ještě neprovedl dostatek transakcí, aby si takové označení vysloužil. V takovém případě odborníci radí, abyste umělce vyhledali na Twitteru, nebo na jiné sociální síti, popřípadě jeho webových stránkách a napřímo se jej zeptali, jestli nabízené dílo je jeho a odpovídá tomu dílu i profil, přes který se dílo prodává.

Nedůvěryhodná úložiště

I když to zní absurdně, tak s koupí NFT nemusíte přímo dostat fyzicky koupený obrázek, dílo, hudbu apod. Proč tomu tak je? Řekněme, že by na platformu, jako je OpenSea, nahrál umělec nějaké originální dílo. O toto dílo projevíte jako sběratel zájem a zadáte nabídku v ETH na odkup díla. Pokud umělec nabídku přijme a stvrdí transakci, vznikne o této transakci záznam známý jako inteligentní (chytrá) smlouva (Smart Contracts). Do chytré smlouvy je však uveden pouze záznam o přechodu vlastnictví k dílu od umělce na vás jakožto sběratele.

Pozor! Chytrá smlouva sama o sobě neobsahuje fyzicky koupené dílo! Je to dokument, který se uloží do blockchainu, ve kterém zůstává navždy zaznamenaný. Chytrá smlouva neobsahuje ani žádná metadata, ta jsou součástí samotného díla. Chytrá smlouva se tak od samotného uměleckého díla výrazně liší. Koupí NFT si tedy kupujete vlastnické právo k digitálnímu dílu, přičemž daným aktivem může být cokoliv. Samotné dílo by měl sběratel obdržet zvlášť společně s chytrou smlouvou.

Jak se těmto podvodům vyhnout

Pokud vás nabízené NFT oslovilo natolik, že se rozhodnete pro jeho koupi, ujistěte se, že jste v rámci uzavřené transakce také přímo převzali hmotný nebo digitální majetek (ve formě souboru JPEG, mp3, PDF apod.). Pokud tedy ukládáte umělecké dílo, nebo jiný digitální obsah, který přišel spolu s chytrou smlouvou, na centralizovanou platformu, ujistěte se, že je důvěryhodná. Vyvarujete se tak možnosti, že by ihned po transakci NFT z platformy zmizelo.

Zároveň byste neměli kupovat NFT, které pouze odkazuje na adresu URL s obrázkem. To proto, že ať už bude na takové URL adrese uložena jakákoli stránka nebo umělecké dílo, může být bez vašeho svolení kdykoli změněna. Pokud by se tak stalo, zůstal by vám znehodnocený token, který na nic neodkazuje.

Nejlepší způsob, jak se vyhnout podvodům s NFT

Vzhledem k rostoucí oblibě kryptografického sektoru mezi širokou veřejností se do popředí zájmu různých investorů či sběratelů dostává také digitální umění. S rostoucí oblibou však roste i aktivita podvodníků v této oblasti. Ti neustále vymýšlejí nová a nová schémata podvodů, ale nejsou jim cizí ani již osvědčené podvody. Nejlepším způsobem, jak se vyhnout stávajícím i novým podvodům v oblasti NFT, tak je zůstat informovaný.

I když začnete se sebevzděláváním, brzy zjistíte, že informací je nepřeberné množství a lehko se v nich ztratíte. Když taková situace nastane, nezoufejte a uvědomte si, že v tom nejste sami. Ve vaší situaci je plno dalších nadšenců, přičemž každý zrovna rozumí lépe jiné oblasti. Vyhledejte a nestyďte se říct o pomoc. Vstupujte do diskuzí a vyptávejte se. Dřív či později narazíte na zkušenější sběratele, kteří vám rádi pomohou, a se kterými se třeba i ztotožníte.

Pokud tedy máte zájem o oblast NFT, ale nejste si jisti, kde začít, podívejte se na zdroje, jako je Surge, nebo Curious Addys‘ Trading Club. Platforma Surge má bezplatný kanál Discord pro začátečníky, kteří chtějí začít vytvářet nebo sbírat NFT. Curious Addys‘ Trading Club pak je přímo kryptografická komunita pro nováčky. Uvnitř kanálu Surge Discord se můžete setkat jak s někým, kdo nikdy předtím nic nevytvořil, ale i s někým, kdo provozuje platformu decentralizovaného financování (DeFi). A co víc, tito lidé mezi sebou komunikují jako rovný s rovným a zkušenější člen předává rady méně zkušeným uživatelům.

Proč jsou podvody s NFT tak časté?

NFT jsou v podstatě právě teď ve fázi ICO (počáteční nabídka mincí). Kdokoli si může najmout umělce, aby vytvořil nějaké NFT, a pak kolem takového NFT spustit s pomocí najatých kryptoinfluencerů velký humbuk. Takový "hype" ztěžuje rozpoznání, kdo je v oblasti NFT důvěryhodným hráčem a kdo se jen snaží o nějaký podvod. Situaci navíc stěžuje, že jak sběratelé, tak i tvůrci NFT se snaží neprozrazovat svou totožnost a namísto svých profilových fotografií používají populární kreslené profilové obrázky (PFP) a anonymní jména na Twitteru.

Riziku však nečelí jen samotní začátečníci, ale čelí mu i zkušení sběratelé či investoři. Své o tom ví ti investoři, kteří si pořídili NFT z populární kolekce Pudgy Penguins s tím, že tvůrci Pudgy Penguins k této kolekci vytvoří hloubavou virtuální hru. Vytvořením takové hry by dozajista vzrostla hodnota takové sbírky. Tvůrci projektu však svůj slib nesplnili a čelí tak rozzlobeným sběratelům, kteří samozřejmě žádají, aby tvůrci svému slibu dostáli. Nutno však podotknout, že široká komunita kolem této kolekce NFT udržela projekt při životě a ke zhodnocení NFT došlo i bez přidružené hry. K udržitelnosti projektu pomohl i tzv. merchandising, tedy prodej produktů s vyobrazenými tučňáky z kolekce.

Odborníci upozorňují nato, že tvůrci takových NFT kolekcí sice utratí při tvorbě klidně až 60.000 dolarů, ale následným prodejem mohou vydělat milion dolarů. Aby toho dosáhli, slíbí třeba vznik přidružené hry, která bude vycházet z nabízené kolekce NFT. Nato samozřejmě investoři a sběratelé slyší a tak oprávněně očekávají, že když tvůrce NFT nebo zakladatel komunity slíbí zhodnocení sbírky na milion dolarů, že to i dodrží. To však vede k otázce řízení a transparentnosti takových projektů.

V momentě, kdy kolem sbírky nevznikne nějaká komunita, nerozjede se ani obchodování s takovou sbírkou. Přičemž širší komunitu může přilákat právě přidružená hra. Když tak tvůrci svůj slib nedodrží, hodnota samotného NFT se v podstatě vynuluje. Tvůrci sice prodejem získají dostatek finančních prostředků, aby svým slibům dostáli a ještě nadto generovali slušný zisk, ale i přesto se tak nestane. Zůstane tak jen neúspěšný projekt, což je velmi znepokojující i pro ostřílené hráče.

Otázkou tak zůstává, jestli i takové projekty budou jednou označeny za podvody. To ukáže až čas a velmi bude záležet na samotných tvůrcích takových projektů. V momentě, kdy tvůrci takto získané prostředky utratí za cokoliv jiného než za rozvoj nabízeného NFT, dozajista to za podvod považováno bude. A i když by utratili část peněz za další rozvoj, i když neúspěšný, a zbývající část v poměrné míře vrátili, mohou se i přesto dočkat označení za podvodníky. Zatím to tak trh nevnímá a zřejmě to tak ještě nějakou dobu vydrží. Zkušení investoři či sběratelé tak stále budou raději spoléhat na svou míru k riziku a do projektů investovat jen takové částky, o které jsou ochotni přijít v případě neúspěchu takového projektu.

Rychle se rozvíjející oblast digitálního umění láká celou řadu podvodníků. Některé z podvodů jsou sofistikovanější, jiné zcela primitivní. Naletět však můžete na cokoliv. Své základní znalosti o NFT, potažmo kryptosektoru si můžete také ověřit v jednoduchém kvízu. Zůstaňte proto ve střehu, rozhodujte se co nejlépe a nikdy neinvestujte více, než si můžete dovolit ztratit.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688