ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  28.04.2023 12:00:00

Komise navrhuje zjednodušená, jasnější a digitální pravidla pro detergenty na jednotném trhu

Komise dnes navrhla revidované nařízení o detergentech, které zjednodušuje stávající pravidla a připravuje je na budoucnost, aby bylo lépe chráněno zdraví a životní prostředí a zajištěno lepší fungování jednotného trhu s detergenty. Revidovaná pravidla se vztahují na nové inovativní výrobky, jako jsou detergenty obsahující mikroorganismy, a nové udržitelné postupy, jako je prodej detergentů v náhradních náplních. Nová pravidla rovněž zavádějí digitální označování a pas výrobku pro detergenty a povrchově aktivní látky.

Tento návrh aktualizuje stávající pravidla v souladu s cíli Zelené dohody pro Evropu, Strategie pro udržitelnost v oblasti chemických látek a nedávno přijatého sdělení Komise o dlouhodobé konkurenceschopnosti EU.

Návrh zejména:

  • zjednoduší tržní pravidla zrušením několika požadavků, které již nejsou zapotřebí nebo jsou nadbytečné: například: i) povinnost poskytovat bezpečností listy u nebezpečných detergentů; ii) povinný zásah schválených laboratoří, které musely provádět zkoušky podle nařízení; iii) možnost požádat o výjimku pro povrchově aktivní látky, které nesplňují kritérium úplné biologické rozložitelnosti a iv) povinnost, aby výrobci detergentů a povrchově aktivních látek byli usazeni v Unii. Kromě toho budou rovněž zjednodušeny a zefektivněny štítky, aby se snížila administrativní zátěž pro odvětví detergentů a zároveň zvýšila srozumitelnost štítků pro koncové uživatele,
  • zavede dobrovolné digitální označování: návrh rozlišuje mezi výrobky v hotovém balení a výrobky prodávanými jako náhradní náplně. V případě výrobků v hotovém balení se mohou hospodářské subjekty rozhodnout přesunout některé povinné označované informace na digitální štítek v kombinaci s fyzickým štítkem. U výrobků prodávaných v náhradních náplních bude možné poskytovat veškeré označované informace, s výjimkou návodu k dávkování pracích prostředků pro spotřebitele, pouze digitálně. Zavedení digitálního označování sníží zátěž a náklady pro průmysl a spotřebitelům a profesionálním uživatelům dále usnadní používání výrobků a také zlepší jejich informovanost,
  • usnadní prodej inovativních bezpečných výrobků: odvětví detergentů nedávno vyvinulo nové inovativní čisticí prostředky, které fungují na bázi působení mikroorganismů. Vzhledem k tomu, že tyto mikroorganismy mohou být slibnou alternativou ke škodlivým chemickým látkám, zavede revidované nařízení bezpečnostní požadavky na mikroorganismy v detergentech a povinnost výrobců označovat přítomnost mikroorganismů v detergentech tak, aby byli spotřebitelé lépe informováni. To umožní nejen volný pohyb těchto výrobků na jednotném trhu, ale také přispěje k ochraně zdraví a životního prostředí,
  • zvýší udržitelnost a bezpečnost prostřednictvím jasných pravidel pro detergenty v náhradních náplních: Návrh zajišťuje, aby spotřebitelé při nákupu detergentů v náhradních náplních obdrželi nezbytné informace. Návrh objasňuje, že pro detergenty v náhradních náplních platí stejná pravidla jako pro detergenty v hotovém balení. Návrh rovněž zavádí dobrovolné digitální označování detergentů v náhradních náplních jako prostředek k dalšímu usnadnění této udržitelné praxe, který snižuje množství obalů a obalových odpadů,
  • posílí prosazování: Zavedení pasu výrobku posílí dozor nad trhem a zajistí, aby na jednotný trh vstupovaly pouze bezpečné detergenty, které splňují naše pravidla. Odkaz na pas výrobku bude nutno zadat do centrálního registru Komise a deklarovat u celních orgánů při hlášení detergentů a povrchově aktivních látek na hranicích EU. Přestože nový informační systém bude kontrolovat všechny digitální pasy výrobků na vnějších hranicích, za provádění kontrol výrobků budou i nadále odpovědní vnitrostátní inspektoři.

Další kroky

Návrh revidovaného nařízení detergentech, který předkládá Komise, bude nyní postoupen Evropskému parlamentu a Radě ke schválení v rámci řádného legislativního postupu.

Souvislosti

Odvětví detergentů je důležitým dílčím odvětvím evropského chemického průmyslu a v roce 2018 představovalo přibližně 4,2 % hodnoty výroby celého chemického průmyslu. Celková tržní hodnota evropského odvětví detergentů v roce 2020 činila 41,2 miliardy EUR. Výrobu produktů pro celý trh, který zahrnuje jak spotřební, tak profesionální výrobky, zajišťuje přibližně 700 samostatných zařízení v celé Evropě.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 648/2004 ze dne 31. března 2004 o detergentech (dále jen „nařízení o detergentech“) stanoví pravidla, která musí detergenty splňovat, aby mohly být uvedeny na trh EU.

V roce 2019 Komise ve svém hodnocení nařízení zjistila některé nedostatky a oblasti pro další zlepšení. Jednou z hlavních oblastí pro zlepšení bylo překrývání mezi nařízením o detergentech a dalšími právními předpisy EU týkajícími se chemických látek, zejména nařízením o klasifikaci, označování a balení chemických látek, nařízením o biocidních přípravcích a nařízením REACH. Toto překrývání často vede ke zdvojování požadavků na označování detergentů, což představuje zbytečnou zátěž pro odvětví detergentů a ohrožuje účinné sdělování informací o bezpečnosti a používání spotřebitelům. Hodnocení dospělo k závěru, že využívání inovativních digitálních nástrojů pro sdělování těchto informací není v současné době optimální.

Další informace

Návrh nařízení o detergentech

Přihlaste se k bezplatnému odběru elektronického zpravodaje Evropské komise o vnitřním trhu, průmyslu, podnikání a malých a středních podnicích.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688