Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  11.03.2023 16:26:31

Příští týden ve středu zveřejní předběžné výsledky za r. 2022 pojišťovna VIG; ve světě E.ON, Porsche, BMW či Vonovia

Finanční trhy pokračovaly ve zvýšené volatilitě a v druhé polovině týdne i v prohlubující se korekci. Prvním vlivem byla změna očekávání na další růst úrokových sazeb. V úterý a ve středu vystoupil v americkém Kongresu šéf Fedu Jerome Powell, který naznačil, že Fed kvůli vývoji inflace plánuje zvednout úrokové sazby výše, než původně očekával, a navíc že centrální bankéři jsou připraveni opět zvýšit tempo, kterým zvedají úrokové sazby. Následně se výnos 2letého dluhopisu v USA dostal poprvé od léta 2007 nad hranici 5 %. Také v Evropě se zvýšil výhled na další růst sazeb ECB. Druhým vlivem byly problémy menší banky v USA Silicon Valley Bank kvůli ztrátám z financování kryptobanky Silvergate. Následně to vyvolalo nárůst nervozity napříč trhem a indexy amerických bank ve čtvrtek zaznamenaly nejhlubší 1denní propad (-8 % d/d) od pandemie. V pátek se výprodeje a nervozita na trzích přelily i na evropské trhy.

V souhrnu za celý týden americké akciové indexy propadly téměř o 4 % t/t, což je nejhorší výsledek od poloviny září. Také evropské akciové indexy ztrácely 2-3 % t/t. Domácí index PX v pátek uzavřel na úrovni 1376 bodů (-3,1 % t/t).

Společnosti na BCPP

Uplynulý týden byl na pražské burze poměrně chudý na firemní zprávy. ČNB schválila Monetě návrh na výplatu dividendy ze zisku minulého roku ve výši 8 na akcii. Hrubý dividendový výnos tak nyní činí 9,5 %. Dividendu ještě musí schválit valná hromada 25. dubna. ČNB také ponechala v platnosti sazbu proticyklické kapitálové rezervy pro české banky ve výši 2,5 %. Velmi mírný růst akcií Monety Money Bank (+0,5 %; 84,3 ) byl v uplynulém týdnu nejlepší výsledek mezi tituly na pražské burze. Naopak nejhlubší propad zaznamenaly akcie Erste Group (-5,7 % t/t na 810 ), na něž na závěr týdne dolehl globální negativní sentiment na bankovních akciích.

Příští týden ve středu zveřejní předběžné hospodářské výsledky za r. 2022 pojišťovna VIG. Společnost však již koncem února předoznámila zisk před zdaněním ve výši 560 mil. EUR, přičemž čistý zisk by se měl pohybovat mezi 460 – 470 mil. EUR. Tím odstranila z výsledků téměř veškerou nejistotu a od oznámení proto nečekáme překvapení. Dividenda z r. 2022 bude dle managementu mezi 1,25 – 1,40 EUR na akcii (4,8 – 5,4 % hrubý div. výnos).

Výhled

Centrálním bodem příštího týdne bude pravděpodobně čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB). Očekává se, že ECB zvýší svoji hlavní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů ze 3,0 na 3,5 %, čímž bude reagovat především na přetrvávající vysokou inflaci v eurozóně. Jelikož samotné oznámení sazby zřejmě nepřinese překvapení, pozornost se stočí na následnou tiskovou konferenci šéfky Christine Lagardeové. ECB zřejmě zvýší svoji prognózu tzv. jádrové inflace a část její rady proto bude tlačit na další zvýšení o 50 bb. i v květnu. Lagardeová zřejmě naznačí, že bude potřeba dalšího výrazného zpřísnění měnové politiky. Investoři mohou tento výhled ECB předjímat, a být proto i před zasedáním ECB spíše opatrní. Také na druhé straně oceánu může pokračovat další přizpůsobování cen akcií výhledu na vyšší úrokové sazby. Z tohoto důvodu máme na akciové trhy v příštím týdnu spíše mírně nepříznivý výhled.

V Evropě bude ještě doznívat výsledková sezóna za loňský rok. V příštím týdnu zveřejní hospodářské výsledky společnosti jako E.ON, Porsche, BMW či Vonovia.

Z pohledu makrodat budeme v úterý sledovat spotřebitelskou inflaci v USA za únor, kde by mělo dojít k mírnému poklesu (oček. +6,0 % r/r vs. +6,4 % v lednu), a ve středu únorové maloobchodní tržby (oček. +0,1 % m/m po +3,0 % v lednu). Ve středu rovněž zveřejní čínské úřady únorovou průmyslovou výrobu (oček. +2,6 % r/r vs. +3,6 % v lednu) a maloobchodní tržby (oček. +3,5 % r/r vs. -0,2 % v lednu). Ve stejný den bude zveřejněna i průmyslová výroba v eurozóně za leden (oček. +0,3 % r/r vs. -1,7 % v prosinci). V pátek se vrátí pozornost zpět do USA, kde budou investoři sledovat průmyslovou výrobu za únor (oček. +0,5 % m/m po 0,0 % v lednu), a spotřebitelskou důvěru za březen podle Univerzity v Michiganu (oček. 67 b., beze změny). Konečně, v pátek bude také zveřejněno finální číslo o únorové CPI inflaci v eurozóně (oček. +8,5 % r/r), kde bude podstatné spíše její složení.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688