Zdravé stravování jde stranou. Restaurace vyvážená jídla raději nenabízejí, lidé by si za ně přitom připlatili
Prudký propad reálných příjmů domácností se výrazně podepisuje i na tom, jak zdravě se Češi stravují. Z průzkumu stravovacích návyků FOOD, který se konal na vzorku více než 5700 respondentů, vyplynulo, že téměř 60 procent lidí si vyvážené a zdravé jídlo dopřává méně často než v předchozích létech. Čtvrtina z nás se nyní zdravě stravuje jen velmi zřídka nebo dokonce vůbec. Naopak zlepšení stravovacích návyků hlásí jen tři procenta lidí. Celoevropský projekt FOOD, jehož Edenred je součástí, je organizován Evropskou unií.
Hlavní důvody negativního vývoje jsou přitom dva. Kromě toho, že velká část Čechů nyní na jídle musí šetřit, v zdravém stravování jim brání i nedostatečná nabídka ze strany restaurací. Ty totiž nabídku zdravých jídel omezují. Co je k tomu vede? Téměř dvě třetiny restauratérů v průzkumu FOOD uvedlo, že vaření zdravých jídel je dražší, 37,5 procenta pak tvrdí, že takové pokrmy jsou náročné na přípravu a zaberou příliš mnoho času. Restaurace se zkrátka nyní obávají, že by dražších zdravých jídel neprodaly dostatek, a tak se raději soustředí na klasické pokrmy.
Data ale ukazují, že negativní přístup ke zdravé stravě mnohdy nemusí být pro restauratéry výhodný. „Z průzkumů mezi strávníky vyplývá, že čtyři z deseti Čechů si opravdu nechtějí nebo nemohou v souvislosti s růstem životních nákladů za zdravá jídla připlácet. Většina strávníků by ale byla ochotna za kvalitní, zdravý pokrm nějakou korunu navíc vydat. Nejčastěji jsme ochotni utratit do deseti procent navíc v porovnání s tím, kolik stojí jídla klasická,“ konstatuje ředitelka firemních vztahů Edenredu Aneta Martišková.
Kvůli omezené nabídce restaurací lidé svou „potřebu“ zdravě se najíst řeší tak, že zdravá jídla připravují doma. Buď přímo vaří zdravé víkendové obědy, nebo si tato jídla navaří a berou s sebou do práce v krabičkách. „V 85 procentech si dnes Češi připravují zdravé jídlo doma, naproti tomu v restauracích ho vybírají jen ve 4 procentech případů,“ doplňuje Aneta Martišková.
Největší skupina lidí jí zdravá jídla 1–2x týdně, většinou v klidu domácnosti, o víkendu. V pracovních dnech se pak stravujeme hůře, což není příliš optimistické. Konzumace lehčích a vyvážených jídel v pracovní dny se totiž odráží nejen na lepším zdravotním stavu, ale i pracovní výkonnosti zaměstnanců.
„Zdravá strava by měla tvořit základ našeho jídelníčku a určitě bychom ji neměli odkládat jen na víkend. Jedním z řešení je připravit si jídlo doma a nosit si ho s sebou do práce v krabičce. Nemusí to ani zabrat příliš času a připravit si k obědu například kuskus s tuňákem nebo mozzarellou a zeleninou zabere 5 minut a lze to připravit dokonce i přímo v práci. Důležité ale je, aby i v restauracích byla nabídka vhodných jídel. Bohužel je stále zažité, že co je zdravé, je drahé. Vůbec to ale nemusí být pravda a existuje celá řada zdravých surovin, které patří naopak mezi ty levnější. Problém vidím spíše v tom, že je lidé (včetně kuchařů v restauracích) neumí používat a raději připraví své klasické osvědčené recepty. Na našem webovém portálu STOBklub jsme měli celý podzim seriál o levném stravování, kde jsme se snažili ukázat, že i při vyšších cenách potravin se určitě lze stravovat zdravě. Součástí bylo i plno zdravých receptů, kde lze čerpat inspiraci,“ říká Hana Pávková Málková ze společnosti STOB.
Grafy:
a. Průzkum mezi strávníky
Zdravé a vyvážené jídlo, které je obvykle dražší než klasické, si v porovnání s dobou před prudkým růstem cen
Zdravá/vyvážená jídla nejčastěji:
Oběd, který je zdravý/vyvážený si v týdnu dopřáváte:
Jste ochotni si připlatit za kvalitně připravovaná zdravá a vyvážená jídla?
a. Průzkum mezi restauracemi
Příprava zdravých/vyvážených jídel je dražší?
Vaření zdravých/vyvážených jídel zabere více času
Edenred ČR pečuje o 700 000 každodenních uživatelů z řad zaměstnanců, kterým poskytuje služby v síti 57 000 partnerských provozoven. V oblasti digitalizace patří k lídrům českého trhu. Stravenky a volnočasové benefity jsou k dispozici na jedné platební kartě Edenred Card. Karta umožňuje platbu mobilními aplikacemi Apple Pay a Google Pay. Čerpání benefitů je možné online díky platformě Edenred Benefity Café.
Edenred, každodenní společník zaměstnanců, poskytovatel přední digitální platformy pro služby a platby spojující přes 50 milionů uživatelů a 2 miliony partnerských provozoven ve 45 zemích prostřednictvím přibližně 900 000 firemních klientů.
Edenred nabízí specifická platební řešení pro konkrétní použití zaměřená na potraviny (stravenky), motivaci (například dárkové karty, platformy pro zapojení zaměstnanců), mobilitu (čerpací stanice, údržba, mýtné či parkovné) a firemní platby (virtuální karty).
V souladu se záměrem skupiny „Enrich connections. For good“ umožňují tato řešení zlepšovat pohodu a kupní sílu uživatelů. Zlepšují i atraktivitu a efektivitu společností, oživují trh práce a místní ekonomiku. Rovněž podporují přístup ke zdravějším potravinám, produktům šetrnějším k životnímu prostředí a ekologičtější dopravě.
10 000 zaměstnanců společnosti Edenred usiluje o to, aby se propojený svět práce stal propojeným ekosystémem, který je bezpečnější, efektivnější a zodpovědnější.
V roce 2021 skupina díky svým globálním technologickým aktivům spravovala obchodní objem téměř 30 miliard EUR, a to především prostřednictvím mobilních aplikací, online platforem a karet.
Edenred je zapsán na burze cenných papírů Euronext v Paříži a je součástí indexů CAC Next 20, CAC Large 60, Euronext 100, FTSE4Good a MSCI Europe.
Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:
Přečtěte si také:
Příbuzné stránky
- Nemocenská 2024 - kalkulačka: lidé s příjmy nad 41.000 Kč si na nemocenské letos mírně polepší.
- Jaký je dnes státní svátek?
- Jaký je dnes mezinárodní den?
- Měřítko - měřítko mapy. Co znamená měřítko na mapě a kolik kilometrů v reálu je jeden centimetr na mapě
- Zdravé stravování jde stranou. Restaurace vyvážená jídla raději nenabízejí, lidé by si za ně přitom připlatili
- Tradiční penzijko nenabízí výnos ani 1 %. Lidé by měli raději investovat sami, říká Fondee - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení
- Tradiční penzijko nenabízí výnos ani 1 %. Lidé by měli raději investovat sami, říká Fondee - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení
- Tradiční penzijko nenabízí výnos ani 1 %. Lidé by měli raději investovat sami, říká Fondee - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení
- Tradiční penzijko nenabízí výnos ani 1 %. Lidé by měli raději investovat sami, říká Fondee - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení
- Předlužení lidé raději čelí exekuci, než by šli do insolvence
- Mrtvice zabije ročně přes 8 tisíc lidí, v řadě případů by jí přitom šlo předejít - VZP ČR
- Edenred: Počet transakcí v restauracích je 3 roky po začátku pandemie stále poloviční. Za oběd si lidé v únoru opět připlatili - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení
Prezentace
17.12.2024 Začínáte s kryptoměnami? Binance je ideálním…
16.12.2024 Vybrali jsme TOP 5 dárků ze světa technologií.
Okénko investora
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Mgr. Timur Barotov, BHS
Ali Daylami, BITmarkets
Radoslav Jusko, Ronda Invest
Inflace v listopadu 2024: Jakou investiční strategii zvolit?
Miroslav Novák, AKCENTA
John J. Hardy, Saxo Bank
Petr Lajsek, Purple Trading
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
S návratem Donalda Trumpa zlato prudce klesá. Trhy zachvátila pozitivní nálada
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Portfolio 60/40: Nadčasová strategie pro dlouhodobé investory