pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  07.12.2022 14:59:20

Pardubický Kraj připravuje detailní plány pro rozvoj hospodářsky ohrožených oblastí

Východní část našeho regionu se potýká nejenom s aktuálními výzvami, které zasáhly celou republiku, ale i s dlouhotrvajícími problémy v hospodářské a sociální oblasti. Pardubický kraj proto s radnicemi v Moravské a České Třebové připravuje propracované plány rozvoje těchto území. Dokumenty mají nejenom popsat nejpalčivější lokální problémy, ale hlavně přijít s konkrétními návrhy na jejich společné řešení.

Vypracování integrovaných plánů vychází nejenom z požadavku ministerstva pro místní rozvoj, ale především z naší iniciativy. Vždy je nejlepší se rozhodovat na základě faktů a čísel, ne domněnek a emocí. Proto v minulých měsících odborníci provedli několik analýz ze statistických dat i zpětné vazby ze samospráv, zástupců firem nebo veřejnosti. Výsledky nás nepřekvapily, Českotřebovsko a Moravskotřebovsko jsou na tom ve srovnání s ostatními oblastmi v kraji hůře, mají dlouhodobě kritický problém s odlivem obyvatel, nabídkou bydlení, málo aktivních podnikatelů, horší nabídku práce, s tím související problémy s nezaměstnaností, exekucemi a další věci, které je nutné řešit. O těchto problémech se mluví dlouho a s menšími i většími úspěchy se podařilo vyřešit některé z nich například na Králicku, ale nyní nastává čas pro jiný postup. Ve spolupráci s městy, obcemi, soukromými firmami a dalšími klíčovými partnery v regionu chceme společně a systematicky řešit nejpalčivější problémy těchto oblastí. Bude to vyžadovat koordinovaný postup a investice ze zdrojů EU, státu, kraje, měst i soukromého sektoru. Problémy je nejenom nutné pojmenovat a ve spolupráci s partnery nalézt možnosti jejich řešení, ale přijatá opatření řešit s lidmi přímo v místě, brát ohled na jejich zpětnou vazbu a pak je realizovat,“ popisuje smysl plánu rozvoje Moravskotřebovska a Českotřebovska hejtman Martin Netolický.

Na základě analýz a ohlasů z praxe jsou již vytipované klíčové konkrétní projekty, které by měly situaci zlepšit. Hlavními cíli jsou zastavení úbytku obyvatel, zamezení sociálnímu vyloučení a zvýšení podnikatelské aktivity v regionu. „Proto se chystá koordinace projektů na vybudování startovacího či družstevního bydlení, přípravy stavebních parcel, investic do škol, oživení center měst a veřejných prostorů, podpory cestovního ruchu, podnikání a inovací či například zajištění vysokorychlostního internetu. Bude to běh na dlouhou trať. Jako kraj můžeme pomoci například v oblasti školství, dopravy či zdravotnictví, v otázce bydlení to bude hlavně na radnici a soukromých subjektech. Je zároveň nutné najít shodu i s dalšími aktéry v regionu, hlavně radnicemi a velkými podniky, protože opravdu musíme spolupracovat a navazovat na sebe. Naším cílem je koncepčně a dlouhodobě pracovat na tom, aby se úroveň Moravskotřebovska a Českotřebovska dostala v oblasti bydlení, práce i hospodářských výsledků alespoň do průměru ve srovnání s ostatními částmi kraje. Známe slabiny, ale nesmíme zapomínat i na silné stránky a příležitosti. Oba dva regiony mají dobrou úroveň školství či kvalitní životní prostředí a hlavně mají potenciál. Je na nás, abychom jej odemkli a využili,“ dodává radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Pardubický kraj se může podílet na realizaci vybraných aktivit a projektů různou formou – finančně, personálně, metodicky i konzultačně. Dalšími účastníky projektu jsou města a obce z Moravskotřebovska a Českotřebovska, Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje, Podnikatelský inkubátor (P-PINK), CzechInvest, Univerzita Pardubice a Vysoká škola ekonomická v Praze. Postup tvorby integrovaných plánů a nového přístupu k rozvoji ohrožených území je pilotním projektem nejen v rámci Pardubického kraje, ale celé České republiky. Sběr dalších dat z jednotlivých oblastí a formulování konkrétních opatření bude trvat ještě v první polovině roku 2023.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688