mzp.cz (MŽP)
Životní prostředí  |  05.09.2022 22:56:18

Na mezinárodní konferenci v Příbrami se diskutuje o geoparcích v zemích Východního partnerství včetně Ukrajiny

Na mezinárodní konferenci v Příbrami se diskutuje o geoparcích v zemích Východního partnerství včetně Ukrajiny

V Příbrami dnes začala mezinárodní konference, která má za cíl představit geoparky a jejich potenciál pro geovzdělávání a geoturismus vybraným zemím Východního partnerství. Konferenci pořádá Národní geopark Barrandien ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí ČR za finanční podpory Evropské komise v rámci předsednictví České republiky v Radě Evropské unie.

„Geologické dědictví je významnou součástí životního prostředí a právě geoparky představují ideální způsob, jak o něj pečovat. Kromě přínosů v ochraně přírody jsme dnes mohli na konkrétních příkladech slyšet i to, jak jsou geoparky užitečné pro popularizaci témat neživé přírody, protože umožňují praktickou a zábavnou výuku, nebo také jak pomáhají regionům v oblasti cestovního ruchu,“ říká Eva Volfová, náměstkyně ministryně životního prostředí.

Dnes na konferenci vystoupili zástupci zemí Východního partnerství, kde doposud žádné geoparky nejsou. Jde konkrétně o Arménii, Ázerbajdžán, Gruzii, Moldavsko a Ukrajinu. Cílem konference je posílit spolupráci EU s těmito zeměmi, představit holistický přístup k přírodě skrz všechny přírodní vědy a zároveň přenést zkušenosti v geovědním vzdělávání a využití potenciálu geoparků v oblasti cestovního ruchu.

Zástupci zmíněných zemí představili geologicky zajímavá území, která mohou aspirovat na status geoparku, sdíleli mezi sebou zkušenosti a budoucí záměry.

„Výjimečná území, která by se mohla v budoucnu stát geoparkem, jsou například území Vulkanických Karpat, dále Beskydské skály, kde můžeme najít i unikátní skalní kostel, nebo Dněsterský kaňon. Celkově máme navrženo 28 potenciálních geoparků. Některé se nachází v nyní okupovaném území nebo ve frontové oblasti, což samozřejmě představuje nebezpečí. Jakmile dojde k ukončení války, je nutné tyto oblasti uvést do požadovaného stavu a žádat o status národního geoparku,“ řekl Jurij Zinko, profesor na Lvovské národní univerzitě Ivana Franka na Ukrajině.

Za Českou republiku dnes vystoupili zástupci národních geoparků Barrandien, Ralsko a Broumovsko.

„Tato konference je přínosem nejen pro české geoparky, které se tu mohou prezentovat a sdílet zkušenosti, ale i pro zahraniční partnery, kteří zde mohou nalézt mnoho inspirace pro své geoparky. První den byl jednacím dnem, další dny už jsou součástí programu i praktické terénní exkurze například do geoškoly nebo do Levandulového údolí s prezentací tzv. geofood, tedy lokálních potravin, které mají díky specifickým geologickým vlastnostem půdy unikátní vůni či chuť,“ říká Luboš Gardoň, ředitel Národního parku Barrandien.

Konference bude zítra také pokračovat příspěvky zástupců ze zemí, kde mají s geoparky a jejich využitím bohaté zkušenosti a kde lze kromě národních geoparků najít také několik zapsaných globálních geoparků UNESCO, jako je například Peru, Tanzanie, Filipíny nebo Nikaragua.

Foto: archiv Narodního geoparku Broumovsko

Na mezinárodní konferenci v Příbrami se diskutuje o geoparcích v zemích Východního partnerství včetně Ukrajiny

Na mezinárodní konferenci v Příbrami se diskutuje o geoparcích v zemích Východního partnerství včetně Ukrajiny

V Příbrami dnes začala mezinárodní konference, která má za cíl představit geoparky a jejich potenciál pro geovzdělávání a geoturismus vybraným zemím Východního partnerství. Konferenci pořádá Národní geopark Barrandien ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí ČR za finanční podpory Evropské ...

MŽP oceňuje šetrné nakládání s vodou. Příkladné české firmy mohou získat značku Odpovědné hospodaření s vodou

MŽP oceňuje šetrné nakládání s vodou. Příkladné české firmy mohou získat značku Odpovědné hospodaření s vodou

Recyklace vody, technologie bez vody, využívání srážkových a šedých vod, optimalizace výrobních procesů, realizace zelených střech u provozoven, ekologicky šetrná likvidace odpadních vod s obsahem nebezpečných látek – to jsou jedny z důležitých témat Ministerstva životního prostředí, které ...

Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti končí, ale MŽP už chystá pokračování

Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti končí, ale MŽP už chystá pokračování

Včera se uzavřel příjem žádostí v 1. výzvě kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti Operačního programu Životní prostředí 2021-2027. MŽP ji pro všechny kraje ČR vyhlásilo v únoru letošního roku a první žádosti fyzických osob začaly kraje postupně přijímat ve své režii od května tohoto roku. ...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Životní prostředí:

Po 10:00  Dnes si připomínáme Den Země chmi.cz (ČHMÚ)
So   8:45  Výrobci papíru se snaží o udržitelnost priorita.cz (Priorita.cz)
Pá 15:33  Recyklace elektroodpadu šetří planetu Město Jičín (mujicin.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688