Cianews.cz (ČIA)
Finance  |  13.04.2003 12:09:03

Ekonomicki udalosti t}dne od 6. do 12. dubna



V týdnu od 6. do 12. dubna informovala ČIA o těchto významných ekonomických událostech:

neděle 6. dubna

PRAHA - Privatizaci energetické společnosti ČEZ vláda v příštím roce nechystá, ačkoli její sloučení s distribučními společnostmi bylo právě jedním z předprivatizačních kroků. V diskusním pořadu Nedělní partie to prohlásil ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. "Domnívám se, že sloučení je dobré pro občany, ČEZ se stabilizuje a stane se konkurenceschopným na evropském trhu," dodal Urban.

PRAHA - Rozvoj elektronického obchodu by měl být stimulován především potřebami soukromého sektoru a měl by se vyvíjet na základě požadavků a situace trhu. Vyplývá to z materiálu Bílá kniha o elektronickém obchodu, který zpracovalo ministerstvo informatiky a pravděpodobně do konce dubna ho předloží vládě. S koncepcí seznámila novináře náměstkyně ministra informatiky Dana Bérová.

pondělí 7. dubna

KARLOVY VARY - Uznání práv vycházejících z ochranných známek bylinného likéru Becherovka dosáhla společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka. Společnost souhlasila s podpisem smírčí dohody u okresního soudu v Brně s podnikatelem Josefem Slavíkem a společností Portimex Brno. Společnost považuje konec tohoto sporu za velmi pozitivní krok v boji proti padělatelům Becherovky.

PRAHA - Míra používání ilegálního software se v ČR mezi lety 19942001 snížila z 63 procent na 43 procent. Další snížení míry počítačového pirátství v České republice o 10 procentních bodů do roku 2006 by zvýšilo daňové výnosy o 55 milionů dolarů, vytvořilo 2,6 tisíce pracovních příležitostí a zrychlilo plánovaný růst IT sektoru ze 47 procent na 57 procent. Vyplývá to ze studie společnosti IDC realizované na zakázku pro Business Software Alliance (BSA) v 57 zemích světa.

KOLÍN - Hrubou stavbu společného závodu v Ovčárech u Kolína slavnostně dokončilo konsorcium Toyota Peugeot Citroen Automobile (TPCA) Czech. Výrobní haly mají být podle plánu dokončeny do konce roku. Následovat bude zkušební výroba a od počátku roku 2005 pak sériová výroba malých automobilů. Uvedl to prezident společnosti TPCA Nasatake Enomoto.

PRAHA - Jediným kandidátem na post generálního ředitele Českého Telecomu zůstává Gabriel Berdár, dosavadní šéf české počítačové firmy Dell. Na základě zprávy o výběru kandidátů na místo nového generálního ředitele o tom rozhodlo představenstvo Českého Telecomu.

PRAHA - Vytvořit právní základ pro příjem finančních prostředků z Evropské unie (EU) i odvod peněz z České republiky do rozpočtu unie je cílem novely zákona o rozpočtových pravidlech, kterou schválila vláda premiéra Špidly. Novela by měla současně umožnit financování projektů spolufinancovaných z rozpočtů Evropské unie (EU) prostřednictvím národního fondu.

úterý 8. dubna

PRAHA - Spotřebitelské ceny se v březnu meziročně snížily o 0,4 procenta. Jedná se o stejný pokles, jaký statistici zaznamenali již v lednu a únoru letošního roku. V meziměsíčním srovnání ceny v březnu poklesly o 0,1 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

PRAHA - Předseda dozorčí rady mezinárodního konsorcia Housing & Construction CZ (H&C) Jiří Šedivý svůj post záhy opustí. "Do doby, než mi bude ukončena činnost, jsem tady, ale je to jen otázka několika dní," řekl Právu bývalý náčelník generálního štábu. Podle něj nemíní ani on ani zaměstnavatel uměle prodlužovat pracovní smlouvu.

PRAHA - Míra nezaměstnanosti činila na konci března 10,0 procenta. Předcházející dva měsíce se přitom míra nezaměstnanosti držela na 10,2 procentech. Před rokem byla nezaměstnanost na úrovni 9,1 procenta. ČIA o tom informoval tiskový odbor ministerstva práce a sociálních věcí.

PRAHA - Až 30 miliard korun ročně chce získat ministr dopravy Milan Šimonovský na výstavbu dálnic a rychlostních silnic. Do roku 2010 by tak mělo být postaveno celkem 500 kilometrů dálnic a 830 kilometrů rychlostních silnic. Na zvýšení finančních prostředků určených pro výstavbu komunikací by se mělo podílet i větší zpoplatnění používání současných dálnic. Těch má Česká republika nyní přibližně 520 kilometrů.

PRAHA - Problémy spojené s absencí dostupného levného bydlení na českém trhu by mohla vyřešit výstavba bytů bytovými družstvy či podobnými neziskovými společnostmi. Zatím tomu však brání neexistence příslušného zákona. Na tiskové konferenci o tom informoval předseda Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD) Ivan Přikryl. Podle jeho slov by družstevní výstavba dokázala stlačit ceny nových bytů pod 20 tisíc korun za metr čtvereční.

středa 9. dubna

PRAHA - Samotná výstavba dálnice D47 mezi Lipníkem nad Bečvou a Ostravou realizovaná státem bude stát prakticky stejně jako vládou zamítnutý projekt mezinárodního konsorcia Housing&Construction (H&C). Zatímco ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) odhadl tuto cenu na 47,6 miliardy korun, H&C navrhovalo cenu 49,8 miliardy korun. "Samotný stát tak ukázal, že náš projekt byl plně konkurenceschopný a cena poctivá," řekl ředitel projektu D47 Amir Ronen.

PRAHA - Možnost mimosoudního vyrovnání s Českou republikou nevyloučil ředitel společnosti Nomura pro střední a východní Evropu Daniel Jackson. Podle něj by však nejprve musela vláda a ministerstvo financí projevit k jednáním ochotu, což se zatím neděje. Jackson to prohlásil na tiskové konferenci Nomury v Praze.

PRAHA - Do Evropské měnové unie (EMU) by měla Česká republika vstoupit co možná nejdříve. Shodli se na tom účastníci valné hromady Asociace exportérů. Obávají se totiž dalšího posilování koruny. "Vývoj kurzu koruny je odtržen od reality. Stejně jako forint a zlotý se koruna stává nástrojem spekulantů," uvedl předseda asociace Jiří Grund.

PRAHA - Zhruba 147 milionů korun odmítla v loňském roce uhradit Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zdravotnickým zařízením. Kontrolní a revizní akce pojišťovny totiž odhalily špatně nebo neoprávněně naúčtované výkony, a to v hodnotě více než 401 milionů bodů.

čtvrtek 10. dubna

PRAHA - O zavedení milionářské daně jako součásti reformy veřejných financí neuvažuje ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle něj je však myšlenka této daně v sociální demokracii stále živá a stále se o ní diskutuje. Reforma veřejných rozpočtů se však podle Sobotky bude opírat o některé jiné nepopulární kroky, jako je zavedení registračních pokladen. "Registrační pokladny musí být součástí reformy, aby byla sociálně spravedlivá," řekl Sobotka.

PRAHA - Částku ve výši více než 354,95 milionu dolarů za prohranou arbitráž se společností Central European Media Enterprises (CME) již Česká republika převedla na vázaný bankovní účet. "Vklad je dále zhodnocován úrokem v přibližné výši 1,2 procenta p.a.," sdělil mediální zástupce společnosti Michal Donath. Pokud švédský odvolací soud potvrdí rozhodnutí arbitrážního tribunálu, bude částka včetně připsaného úroku vydána společnosti CME.

PRAHA - Zahraniční dluh České republiky dosáhl ke konci prosince loňského roku výše 792,129 miliardy korun, v meziročním srovnání tak došlo k poklesu o 19 miliard korun. V poměru k HDP poklesl zahraniční dluh na 34,8 procenta. Informovala o tom tisková mluvčí České národní banky Alice Frišaufová.

PRAHA - Smlouvu o poskytnutí úvěru na výstavbu nového terminálu ruzyňského letiště ve výši devíti miliard korun podepsali zástupci České správy letišť a Evropské investiční banky (EIB). Doba trvání úvěru byla smluvena na 25 let a s odkladem splátek během prvních šesti let.

PRAHA - Během prvního čtvrtletí letošního roku se zatím prodalo celkem 34 206 nových osobních automobilů, 3,4 tisíce lehkých užitkových vozů, 1808 nákladních automobilů, 96 autobusů a 2592 motocyklů. Ve srovnání s loňskem to tedy znamená úbytek celkem o 278 prodaných motorových vozidel. Nejvíce (o 16,85 procenta) zaostává prodej motocyklů, o 1,59 procenta méně se letos zatím prodalo lehkých užitkových vozidel.

BRNO - Sedmiletou smlouvu na pronájem nevyužitého areálu společnosti Flextronics v průmyslové zóně Brno-Černovice podepsalo vedení divize Automation and Control Solutions americké společnosti Honeywell. Společnost plánuje podstatné rozšíření výrobních kapacit v Brně a umístění nedávno založeného globálního vývojového centra do tohoto objektu. ČIA to oznámil ředitel pražského zastoupení Honeywellu Jaroslav Doležal.

pátek 11. dubna

PRAHA - Platit podle ujetých kilometrů, a ne dálničními známkami, budou podle záměru ministra dopravy Milana Šimonovského do tří let kamiony pohybující se po tuzemských dálnicích. Ministr si od takzvaného elektronického mýta spojeného s několikanásobným zvýšením poplatků slibuje více peněz, kterých se již na výstavbu a opravy silnic nedostává. Ministerstvo nyní vyhodnocuje analýzu systémů elektronického mýta.

sobota 12. dubna

VČELNIČKA - Pravděpodobně už v letních měsících bude znovu obnovena výroba ve sklárně Včelnička na Pelhřimovsku. Sklárna proslavená výrobou rubínového skla je uzavřena od konce minulého roku. Nový majitel, firma Sklárny Rückl, investuje během prvního pololetí do výroby asi sedm milionů korun a slibuje práci zhruba 60 zaměstnancům. Pro ČIA to uvedl ředitel společnosti Jiří Meduna s tím, že firma má také zajištěny na zhruba půl roku zakázky do USA, Itálie a Rakouska.

PRAHA - Na bývalého generálního ředitele Union banky (UB) Radovana Vávru a šéfa Invesmartu Paola Catalfama podala trestní oznámení společnost Daventree, jež je stoprocentní dceřinou firmou Harvardského průmyslového holdingu. Podezírá je z poškozování věřitele a porušování povinností při správě cizího majetku. Trestní oznámení na Catafalma zahrnuje navíc podezření z podvodu. Trestní oznámení se týká plateb v celkové výši 65 milionů korun, které Invesmart obdržel od UB jako úhradu nákladů spojených s přípravou majetkového vstupu do Union Group, která banku ovládá.

-joh-

-ak




©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688