Petr Pelc (Zainvestuj.to)
Akcie ve světě  |  26.04.2022 11:56:08

Paxlovid – pilulky na covid zdarma

 

Administrativa prezidenta Joea Bidena se snaží rozšířit přístup k orálním antivirotikům proti COVID-19, jako je např. Paxlovid od firmy Pfizer, zdvojnásobením počtu distribučních míst. Paxlovid je antivirotikum s vysokou účinností proti viru SARS-CoV-2, které je určeno k orálnímu podání a výrobce deklaruje jeho vysoký efekt snižující riziko hospitalizace a úmrtí pacientů s COVID-19. Lék Paxlovid se používá u rizikových dospělých pacientů ke snížení pravděpodobnosti těžkého průběhu onemocnění COVID-19 za předpokladu, že od propuknutí nemoci uběhlo maximálně 5 dní a stav pacienta nevyžaduje oxygenoterapii. Riziko hospitalizace by měl tento lék snížit až o 90 %.

Lékárny, které se účastní federálního lékárenského programu pro distribuci antivirové léčby, budou moci od tohoto týdne objednávat léky přímo od vlády USA. Doposud byly lékárny při získávání pilulek závislé na jednotlivých státech. Vláda rozesílá léčiva do vybraných lékáren a také přímo do států a komunitních center. V rámci současného systému jsou přípravky dostupné na zhruba 20 000 místech. Administrativa očekává, že brzy zvýší jejich přímou distribuci na více než 30 000 míst a v nadcházejících týdnech dosáhne až 40 000 distribučních míst. 

Paxlovid je první tabletkou proti covidu, která je v USA schválená. Přestože schválení proběhlo už koncem minulého roku, společnost Pfizer přichází s plánem rozsáhlé distribuce až v době, kdy většina světa považuje pandemii za ukončenou. Poptávka po Paxlovidu byla neočekávaně nízká kvůli komplikovaným požadavkům na způsobilost, omezenému testování a potenciálu pro lékové interakce. Očekávalo se, že Paxlovid bude hlavním nástrojem v boji proti COVID poté, co v klinické studii snížil počet hospitalizací nebo úmrtí u vysoce rizikových pacientů přibližně o 90 %. Existuje jen málo efektivních antivirových způsobů léčby. Dalšími jsou mnohem méně účinná konkurenční léčiva molnupiravir společnosti Merck & Co a intravenózní remdesivir společnosti Gilead Sciences Inc. 

Spojené státy souhlasily s nákupem až 20 milionů pilulek za přibližně 530 USD za balení a společnost Pfizer se chystá do konce dubna vyrobit 3,5 milionu balení vyčleněných pro použití v USA. Během první poloviny dubna údaje z USA ukazují, že distribuovala přibližně 1,5 milionu balení a že lékárny jich mají stále k dispozici více než 500 tisíc. Vláda také plánuje zavést více federálně podporovaných testovacích míst jako součást své iniciativy „Test to Treat“, která umožňuje Američanům nechat se otestovat na COVID-19 v lékárně a získat zdarma pilulky, pokud budou pozitivní.

Petr Pelc, hlavní analytik zainvestuj.to  


Zainvestuj.to

On-line tržiště firemních českých dluhopisů Zainvestuj.to propojuje investory s ověřenými firmami. Investor získá výnos nad hladinou inflace a české firmy kapitál k dalšímu růstu. Vše online a bez starostí.

Více informaci na: www.zainvestuj.to

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:38  S&P 500: A ještě výše! Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:24  Amerika včera mírně rostla, Evropa výrazněji klesala Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688